2010 Yılında Dijital Dünyadaki Önemli Gelişmeler ve 2011’den Beklentiler
Comscore, Şubat ayında, 2010 yılında Avrupa’daki dijital ortamı özetleyen bir rapor yayınladı. Raporda belirtildiği üzere, 2010, Avrupa dijital ortamında değişimlerin yer aldığı heyecan verici bir yıl oldu. Sosyal ağların yükselişi, video içeriğin yaygınlaşması ve mobil medya tüketiminin artması, pazarlamacıların Avrupalı tüketiciyle bağlantı kurması için yeni fırsatlar yarattı.
Türkiye’deki değişimleri ve Türkiye’nin diğer Avrupa ülkeleri arasındaki yerini de görebileceğimiz bu rapordan önemli başlıklar şöyle:
İNTERNET BAŞINDA GEÇİRİLEN SÜREDE, TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SIRADA
Türkiye, kişi sayısı olarak internet erişiminde 18 Avrupa ülkesi arasında 6. sırada. İnternet başında geçirilen ortalama zaman bazında ise Hollanda ve İngiltere’den sonra 3. sırada. 25 milyona yakın kullanıcımız var ve ayda yaklaşık bir güne yakın süreyi internet başında geçiriyoruz.
EN YÜKSEK ERİŞİM ARAMA VE SOSYAL AĞLARDA
Avrupa’da internet kullanıcılarının %91’i arama yapıyor, %84’ü ise sosyal ağlara üye. 2009’dan 2010’a en çok artan online aktiviteler, foto yükleme ve sosyal ağlar. Anında mesajlaşma ve açık artırma düşüş yaşanan alanlar.
SOSYAL AĞLARDA GEÇEN ZAMAN ARTIYOR, ANINDA MESAJLAŞMA VE PORTALLARA AYRILAN ZAMAN AZALIYOR
Sosyal ağlarda geçirilen zaman artarken, anında mesajlaşma ve portal hizmetleri popüleritesini yitiriyor. E-mail servislerinin kullanımı ise 2009 sonundan beri oldukça sabit seyrediyor.
Sosyal ağlarda geçirilen zaman, sadece gençlerde değil, 35 yaş üstünde de artmış durumda. E-mail servisleri ise gençlerde düşerken 35 yaş üstünde yükseliyor.
SOSYAL AĞ ERİŞİMİNDE TÜRKİYE AVRUPA BİRİNCİSİ
Sosyal ağ sitelerinin erişim oranında Türkiye ilk sırada. Türkiye’deki internet kullanıcılarının %92’sinin sosyal ağlarda vakit geçiriyor. Avrupa’da, internetteki toplam zamanın, kadınlar için %25’i, erkekler için ise %20’i sosyal ağlara harcanıyor.
SOSYAL AĞ LİDERİ FACEBOOK
Sosyal ağ denince ilk akla gelen site, elbette Facebook. Nitekim, %92’lik sosyal ağ erişim olan Türkiye’de, sadece Facebook erişimi %90. Avrupa ortalamasına bakıldığında bu oran %64 civarında.
DISPLAY REKLAMDA BİR NUMARA SOSYAL AĞLAR
Sosyal ağların yaygınlaşmasının ve buralarda geçirilen sürenin doğal sonucu olarak, sosyal ağlara yapılan reklam yatırımı da artmış durumda. Aralık 2010’da display reklam harcamasının, İngiltere’de %40’lık, Fransa ve Almanya’da yaklaşık %30’luk bölümü sosyal ağları hedeflemiş.
İNDİRİM SİTELERİNDE HIZLI GELİŞİM
Avrupa’daki dijital dünyada 2010’un en göze çarpan değişikliklerinden biri de indirim/kupon siteleri. Türkiye’de de hayatımıza çok hızlı giriş yapmış bu sitelerin Avrupa’daki ortalama erişimi %10 iken, Türkiye’de %14 civarında ve İtalya’dan sonraki en hızlı büyüme bizde gerçekleşmiş durumda.
DAHA UZUN VİDEO İÇERİĞİ
Cıomsocore raporuna göre, internet üzerinden izleme davranışında 2010 güçlü bir yıl oldu; özellikle TV sitelerinin izlenmesinde artış gerçekleşti.
TV sitelerindeki izleme, pazardaki toplam video izleme oranından daha yüksek oranda büyümüş durumda. En önemli gelişme de, izlenen videoların ortalama süresindeki artış. Bu gelişme, tüketicilerin daha az ama daha uzun videoları tercih etmeye başladığının göstergesi.
MOBİL MEDYA KULLANIMI BÜYÜYOR
2010’da, Avrupa mobil pazarında Smartphone’lar daha da önemli bir unsur haline geldi. 3G sahipliği, sınırsız data abonelikleri ve smartphone sahipliğinin artması ile birlikte mobil medya kullanımı da büyümüş durumda.
2011’DEN BEKLENTİLER
IAB Avrupa, 2010’da, internet reklam harcaması payının, 2 yıl öncesine göre 2 katına çıkarak %20’lere yaklaştığını duyurdu. Bu büyüme, gelişmiş planlama araçlarından sofistike hedef kitle belirleme tekniklerine kadar birçok inovasyonu beraberinde getirecek.
Yaratıcılık yavaş yavaş odak noktası haline geliyor; çünkü pazarlama uzmanları dijitalin markaya kattığı değerin farkına varmış durumda. Dahası, medya tüketimi farklı cihazlar ve platformlara dağılıp genişledikçe, ölçümleme yaklaşımlarının ve pazarlama stratejilerinin yeniden gözden geçirilmesi şart oldu.
2011’de etkilerini göreceğimiz önemli digital medya trendleri şöyle sıralanıyor:
Sosyal Ağlar: Sosyal medya 2010’da çılgınca büyüyerek Avrupa’da birçok ülkede, ulaştığı kişi sayısı bakımından, neredeyse doyma noktasına ulaştı. Sosyal ağların online hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmesiyle birlikte, 2011’de sitelere ayrılan süredeki artışın devam edeceğini öngörmek zor değil. Bu platformlardaki pazarlama aktivitelerine ayrılan bütçeler de büyüyecek; zira 2010’la birlikte, sosyal medyanın yayıncı ve reklamveren siteleriyle yoğun bir entegrasyon halinde olduğu gözlemleniyor.
Sosyal medya reklamcılığında, düşük tıklanma oranlarından yakınılıyor olsa da, 2010’da bu platformlardaki reklam harcamasının artışı, pazarlama uzmanlarının sosyal medyanın spesifik hedef kitlelere ulaşmadaki ve onları markaya bağlamadaki becerisine güvendiğini ortaya koyuyor. Sosyal medyadaki pazarlamanın evrimine katkı sağlayacak bir gelişme de yaygınlaşmaya başlayan Foursquare, Facebook Places gibi lokasyon bazlı sosyal ağlar.
Reklam: Display reklamcılık, 2010’da büyüdü ve toplam görüntülenmede sosyal ağların payı artış gösterdi. Online reklam pazarı, 2011’de daha gelişmiş reklam alanları, daha noktasal hedefleme becerileri ve daha yüksek kalitede kreatifler eşliğinde büyümeye devam edecek.
Video: 2010’da Avrupa’daki dijital ortamın en dikkat çekici gelişmelerinden biri, video başına izleme süresinin artışı idi. Bunun yanı sıra, toplam video izlemede belirgin bir farklılık olmazken TV sitelerindeki izlemenin yaygınlaşması, online video reklamcılığı için anlamlı bir fırsat doğduğuna işaret ediyor; çünkü izleyiciler, online’da da televizyondaki gibi yüksek kalite içeriğe yöneliyorlar. Bu değişim süreci, online video reklamcılığında önemli oranda büyümenin gerçekleşeceğini gösteriyor.
Mobil: Smartphone’ların yaygınlaşması ve mobil medya kullanımının artmasıyla beraber 2011’in mobil için dönüştürücü bir yıl olacağı öngörülüyor. PC üzerinden internet, mobil medya (uygulama ve tarayıcılar), tabletler gibi farklı tüketici temas noktaları arasındaki sinerjiyi tespit etmek ve tüketicinin bu araçları hangi ihtiyaçlar doğrultusunda tercih ettiğini anlamak pazarlamacılar için kritik hale gelecek.
Kaynak: comScore 2010 Europe Digital Year in Review