Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / 2013′ten 2014′e Dijital Alışkanlıklarımız Nasıl Değişti? (Bölüm 2)

2013′ten 2014′e Dijital Alışkanlıklarımız Nasıl Değişti? (Bölüm 2)

2014 yılını henüz geride bıraktığımız bugünlerde, geçen yıla baktığımızda çok hızlı bir dijital değişim ve gelişim süreci yaşadığımızı görebiliyoruz. Vivaki Business Intelligence olarak *GWI verileri ile özel olarak hazırladığımız bu raporda 2013’ten bu yana Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının internet motivasyonlarının, cihaz kullanım alışkanlıklarının, ziyaret ettikleri web sitelerinin nasıl değiştiğini, online segmentasyona göre kullanıcıların yer aldıkları grupları, marka keşif kaynaklarında öne çıkan noktaları ve online satın alma alışkanlıklarındaki değişimi bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta ilk bölümü yayınlanan raporun 2. bölümünde, aktif internet kullanıcılarının multitasking cihazlarındaki ve kullandıkları uygulama çeşitlerindeki değişim ele alınıyor.

Türkiye dahil 32 farklı ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren aktif internet kullanıcısı 465.000’i aşkın katılımcıyı kapsıyor. Türkiye dataları 16-64 yaş arası aktif internet kullanıcısı 8690 kişiye yönelik gerçekleştirilen online anket sonuçlarına dayanıyor.

Fotoğraf Paylaşım Siteleri ve Online Kütüphanelere İlgi Artıyor

2014 yılında aktif internet kullanıcılarının ziyaret ettiği web sitesi türlerinde arama motorları, sosyal ağlar, video paylaşım siteleri ve online alışveriş siteleri ilk sıradaki yerini koruyor. Bunların yanında bir önceki yıla göre fotoğraf paylaşım sitelerinin ve online kütüphanelerin ziyaret edilen site türleri arasında üst sıralara çıktığı görülüyor. Bir önceki seneye göre ziyaretlerinde en çok artış olan siteler ise online bahis siteleri (%34 artış), soru cevap servisleri (%18 artış) ve devlet içerikli web siteler (%15 artış) olduğu göze çarpıyor.

Multitasking Esnasında Tablet Kullanımı Artıyor

Teknolojinin baş döndürücü hızına yetişebilmek için edindiğimiz yeni özelliklerden biri olan çoklu ekran kullanımı, bir yandan gözümüz TV’de iken diğer yandan ikinci bir cihaz ile online dünyada var olmamızı sağlıyor. Bu bağlamda 2014 yılında ikinci ekran olarak en çok kullanılan cihazlar mobil telefonlar (%60) olarak ortaya çıkarken, ardından dizüstü bilgisayarlar (%57) geliyor. Üçüncü sırada yer alan tabletler (%28) ise geçen seneye göre multitasking esnasında kullanımı en çok artan (%30 artış) cihazların başına yerleşiyor.

Her An Eğlence ve Sosyallik Peşindeyiz

Türkiye’de 2014 yılında en çok kullanılan mobil aplikasyon türleri her an eğlence ve sosyallik peşinde olduğumuzu gösteriyor. Bu uygulama türleri içinde oyunlar kullanım oranlarına göre 2014’te birinci sıraya yerleşirken, aynı zamanda geçen seneye göre en çok artışı gösteren uygulamalar olarak ortaya çıkıyorlar. Oyunları izleyen sosyal ağ uygulamaları, yine geçen seneye göre kullanımında en çok artış gösteren uygulamalar arasında yer alıyor. Aktif internet kullanıcısı kişilerin %35’i ise çeşitli fotoğraf uygulamaları kullandığını belirtiyor. Finansal servis uygulamalarının bir önceki seneye göre gösterdiği artış ise (+%26) dikkat çekici nitelikte.

2014 yılında en çok kullanılan sosyal uygulama türleri spesifik olarak Facebook (%59), Google Maps (%52), Youtube (%47) ve Whatsapp (%43) olarak sıralanıyor. Kullanım oranlarında geçen seneye göre en çok artışın Instagram, Foursquare ve Facebook Messenger’da olduğu görülüyor. Bu uygulamaların ücretsiz olmaları, sosyal ağlara girmeye gerek kalmadan uygulama üzerinden kişilerle iletişime geçiyor olmanın sağladığı kolaylık ve arkadaş çevresinde de çoğu kişinin kullanıyor olması kullanım motivasyonunu arttırıyor.

dijital2

İlgili Haberler:

2013′ten 2014′e Dijital Alışkanlıklarımız Nasıl Değişti? (Bölüm 1)

2013′ten 2014′e Dijital Alışkanlıklarımız Nasıl Değişti? (Bölüm 3)

2013′ten 2014′e Dijital Alışkanlıklarımız Nasıl Değişti? (Bölüm 4)

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top