Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / 2014’ün Son Ayında Ekonomide Negatif Algı

2014’ün Son Ayında Ekonomide Negatif Algı

Ipsos’un dünya çapında 25 ülkede her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği Global @dvisor, Dünyanın Ekonomik Nabzı (The Economic Pulse of the World) araştırmasının 2014 yılı Aralık ayı sonuçları yayınlandı. 2014 yılının son çalışmasında katılımcıların ekonomiye dair iyimser algılarındaki düşüş dikkat çekti.

Aralarında Türkiye’nin de olduğu 25 ülkeden 18,035 katılımcının yer aldığı çalışmaya ait veriler 2-16 Aralık tarihlerinde Ipsos Online Panel aracılığı ile toplandı.

Rapor sonuçları, Kasım döneminde ekonomiye dair algıdaki iyimser trendin Aralık ayında yerini biraz daha karamsar yaklaşımlara bıraktığını gösteriyor. cropekonomiHem genel ve yerel ekonomik değerlendirmeler hem de gelecek 6 aydaki beklentilere ilişkin iyimser yaklaşımlarda Kasım ayından bu yana 1’er puanlık düşüşler dikkat çekiyor.

Rapor, petrol fiyatlarının düşük seviyede kalmaya devam edeceğine yönelik tahminleri dikkate alarak 2015 ekonomik beklentilerini yeniden gözden geçirmemizi öneriyor. Petrol fiyatlarına yönelik beklentiler farklı ülke ekonomilerini, özellikle de doğal kaynak üretimine bağlı olan Rusya, Suudi Arabistan, Kanada ve A.B.D. gibi ekonomileri yakından ilgilendiriyor. 2014 biterken dünya genelinde hakim olan “temkinli”ve yer yer “karamsar” tavır Türkiye’de de kendini hissettiriyor.

Aralık ayı sonuçlarına göre; dünya genelinde vatandaşların %39’u kendi ülkesinin güncel ekonomik durumunu “iyi” olarak değerlendiriyor. Yerel ekonomilerine dair değerlendirmeleri sorulduğunda ise %28’i kendi bölgelerindeki ekonominin durumunu “iyi” bulduğunu söylüyor. Son olarak, geleceğe yönelik beklentileri sorulduğundaysa, Aralık ayında %24’lük bir kesim kendi bölgelerinde ekonominin gelecek 6 ay içerisinde daha güçlü olacağına inandığını ifade ediyor.

Küresel ortalamaların ardından aynı başlıklarda ülkeler özelindeki duruma baktığımızda ülke ekonomisinin güncel durumuna ilişkin iyimser değerlendirmede %84 ile Suudi Arabistan’ın başı çektiğini görüyoruz. Hindistan (%81), Mısır (%78), Almanya (%75), İsveç (%74) ve Çin (%71) iyimser algıda Suudi Arabistan’ı takip ediyor. Ülke ekonomisine yönelik iyimser algıya sahip olanların en düşük oranda olduğu ülkeler arasında Aralık ayında yine Avrupalı ülkeler ağırlıkta; İtalya (%7), Fransa (%7), İspanya (%9), Güney Kore (%12), Macaristan (%15), Romanya (%16) “sınırlı” iyimserleri ile dikkat çekiyor. Türkiye’de Aralık ayında iyimser vatandaşların oranında 7 puanlık bir düşüş yaşanıyor ve “Genel ekonominin durumunu düşündüğünüzde, Türkiye’de güncel ekonomik durumu nasıl tarif edersiniz?” sorusuna her 5 vatandaştan 2’si (%39) “iyi” cevabını veriyor.

Yerel ekonomilerin durumuna dair değerlendirmelerde ülkelerin çoğunda bir düşüş gözlemlenirken, Suudi Arabistan %61 ile yine ülkeler sıralamasının başında yer alıyor. Suudi Arabistan’ı Çin (%60), Almanya (%55), İsveç (%53), Hindistan (%51), Kanada (%41) ve Avusturalya (%38) takip ediyor. Türkiye bu başlıkta da 8 puanlık düşüşle %27 seviyesinde yer alıyor. Diğer bir deyişle ülkemizde yaklaşık her 10 kişiden 3’ü (%27) kendi yerel bölgesindeki ekonominin durumunu güçlü bulduğunu söylüyor. Kasım ayında bu oran %35’ti.

Gelecek altı ay içinde yerel ekonominin daha güçlü olacağına inananların küresel ortalaması Aralık ayında %24 olurken ülkeler sıralamasında %65 ile Hindistan’ın geleceğe dair iyimser algıda başı çektiğini görüyoruz. Brezilya (%57), Mısır (%55), Suudi Arabistan (%51), Çin (%46), Meksika (%30) ve Arjantin (%27) listenin üst sıralarında Suudi Arabistan’ı takip ediyor. Türkiye’de ise gelecek 6 ayda yerel ekonominin durumunun daha iyi olacağına inananlar Kasım ayına göre 3 puanlık düşüşle %22 oluyor.

Kaynak: Ipsos Araştırma Kütüphanesi

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top