ABD’de Ekonominin Durumuna İlişkin Algıda Pozitif Gelişme Var, Türkiye ise Düşüşte
Ipsos her ay 24 ülkede yaptığı Global Advisor (Küresel Danışman) araştırmasıyla, dünya kamuoyunun çeşitli konular hakkında nabzını tutuyor. Bununla birlikte her ay düzenli olarak dünya kamuoyunun ekonomik nabzı da ölçülüyor. Araştırmaya katılanlara ülke ekonomisinin durumu ve yerel ekonomik durum hakkında ne düşündükleri ve gelecek altı aya ilişkin beklentileri soruluyor.
Nisan ayında dünya kamuoyunun %38’i ülkelerinde ekonomik durumun iyi olduğunu düşünüyor. Bu algı son üç ayın ardından ilk kez geriliyor. Bir başka deyişle, ekonomiye yönelik algıda az da olsa negatif gelişme söz konusu. Yerel ekonomik durumun iyi olduğunu düşünenlerin oranı da bu ay 1 puan geriledi (%29).
Gelecek altı aya ilişkin iyimser beklentiye sahip olanların oranında da 1 puan düşüş gözleniyor (%24). Bu ay en dikkat çekici olgu ABD’de ulusal ekonominin durumuna ilişkin algıda 5 puanlık bir artış gözlenmesi. Bu oran ABD’de %27’ye çıkıyor. Öte yandan özellikle Arjantin ve Çin’de belirgin bir düşüş tespit ediliyor.
Türkiye’de ulusal ekonomik duruma ilişkin algı bu ay 7 puan azalarak %51 düzeyinde. Türkiye bu algıda, bu ay 11. sırada yer alıyor. Yerel ekonominin durumuna ilişkin pozitif algıda ise geçen aya göre 4 puanlık bir artış var. Türkiye’de bu oran %41. Ancak yerel ekonomik durumun gelecek altı ayda daha da güçleneceğine dair beklenti ise 5 puanlık azalarak %34 olarak tespit ediliyor.
Kaynak: Ipsos KMG, Dünyada Ekonominin Nabzı Mayıs 2012