Büyük Teknoloji Şirketlerinin Dilemması
Yeni dönem teknoloji ile ifade özgürlüğü daha çok dile gelirken, birçok kısıtlama ve reform düzenlemeleri ile dünyamız daha kaotik bir hal almaya başladı. Bir yandan sosyal medya ile anlık olarak tahminlerimizin ötesinde bilgilere erişebilirken, bir yandan da güvenirliği sorguladığımız bir kurgu içerisindeyiz.
Pandemi sonrasında değişen kullanıcı davranışları bu hazırlıksız ortamda daha çok çelişkiye zemin hazırlamışken, birçok büyük teknoloji şirketi bu belirsizliğin içinde agresif büyüme planlarına sadık bir şekilde ilerlemekte ısrarcı. Hele ki dijital reklam ve data çalışmalarına bu kadar yatırım yapıldığı dönemde bu yönde tersine bir hareketin birçok şirket için zorlu ve belirsiz bir sürece gebe oluşturması muhtemel. Fakat günümüzde Big Tech şirketleri ile büyümüş ve bu yeni dünyada fazlasıyla var olan genç nesil nasıl bir noktaya evrilmek zorunda kalacak? Ya da biz bu sektöre yön verenler olarak ne noktasında yer almalıyız?
İlk olarak; ifade özgürlüğü aykırı gibi dursa da her bir ülkenin yasalarında buna dair düzenlemelerin yapılması ve iş modellerini bunlara göre gözeterek, gelecek planlar yapmasını denetlemek kritik. Ne kadar kullanıcı ifade özgürlüğünü destekleyecek platform olarak ortaya çıkmış olsalar da, bir noktada ticarete hizmete tabi oldukları için bu teknoloji devlerin daha çok denetime ve belirli prosüdürlere tabi tutulması gerekmekte.
İkinci olarak ise; içerik denetiminin şu anda sahip olduğu yarı otomatik durumdan çıkması. Yani içerikler yayına girdikten sonra sunucu tarafında gerçekleştirilmeden, veriler üzerinde makine öğrenimi sayesinde o anda yapay zeka ile moderasyonu gerçekleştiriyor olması. Bu durum hem olumsuz durumları ve topluma zarar verebilecek çalışmaların önüne geçilmesi hem de internet çağında büyüyen nesilleri korumak açısından beklenilen önemli adımlardan. Bu uygulamalar, kullanıcılar arasında bilgi alışverişinde kısıtlama ya da sansür gibi algılanıyor gibi dursa da uzun vadede hem sektörel hem de mental anlamda insanları daha rahat bir ortama hazırlayacağı görüşündeyim.
Son olarak; data işlenebirliğin bu kadar çok karmaşık olduğu böyle bir süreçte bu tarz düzenlemelerin hem kullanıcı deneyimi ve marka bağını güçlendirici fırsatlar doğurması umuduyla… 😊
Yazı içerisinde kullandığım kaynaklara buradan ulaşabilirsiniz:
https://time.com/6212145/big-tech-reforms-us-free-speech/
https://www.wired.com/story/more-content-moderation-not-always-better/
https://imagga.com/blog/content-moderation-future/