Çalışan Nüfus İş Dışında Neler Yapıyor?
Publicis One D&A (Data&Analytics) birimi DataWise olarak TGI verileri ile özel olarak hazırladığımız bu çalışmada; Türkiye’de tam zamanlı olarak çalıştığını belirten kişiler çalışan kadınlar ve çalışan erkekler olmak üzere iki grupta inceleniyor. Bu grupların demografik profili inceleniyor, iş yaşamı dışındaki aktiviteleri, ilgilendikleri sporlar ve tatile çıkma alışkanlıkları ele alınırken, bu konu başlıkları altında Türkiye’nin genel durumuna göre en çok farklılaştıkları noktalar da irdeleniyor.
Raporun tamamına Campaign Türkiye Dergisi Nisan sayısından ulaşabilirsiniz.
*TGI (Target Group Index) Araştırması; Türkiye’de her yıl 15 yaş üzeri 15.000 farklı katılımcı ile gerçekleştirilerek yaklaşık 55 milyon kişiyi temsil ediyor ve demografik profil, ürün-hizmet kullanımı, mecra tüketimi ve yaşam biçimleri hakkında veriler sunuyor.
Kadınlar genç yaşta çalışmaya başlıyor
Target Group Index Araştırması Spring 2016 verilerine göre, Türkiye’de 18 yaş üzeri tam zamanlı olarak çalıştığını belirten kişilerin oranı %33 olarak ortaya çıkarken, bunların %5’inin kadın, %27’sinin ise erkek olduğu görülüyor. Tam zamanlı çalışan kadınların genç yaş gruplarında erkeklerin önüne geçtiği görülüyor. 18-24 yaş arası tam zamanlı çalışan kadınların oranı %16 iken, erkeklerde bu oran aynı yaş aralığında %8’de kalıyor. Erkekler bu farkı, ilerleyen yaşlarda kapatıyorlar. Sonraki yaşlarda tam zamanlı çalışan profilinde erkek ağırlığının kadınlara göre arttığı görülüyor. Gruplar sosyo-ekonomik açıdan değerlendirildiğinde, özellikle tam zamanlı çalışan kadınların AB ses grubundaki yoğunluğu (%37) göze çarpıyor.
Boş zaman aktivitesi olarak TV
Çalışanların boş zamanlarında düzenli olarak yaptığı aktiviteler sorgulandığında, TV izlemenin ilk sırada geldiği görülüyor. Çalışan kadınların boş zaman aktivitesi olarak TV izleme yoğunluğu Türkiye ortalamasının altında kalırken, erkeklerinki ise tam olarak Türkiye ortalamasında seyrediyor. Kadınlarda bu oran %40, erkeklerde ise %45 olarak ortaya çıkıyor. Ardından akraba/tanıdık/arkadaşlarla vakit geçirmek ve internete girmek geliyor. Yakınlarla vakit geçirmek, hem çalışan kadın hem çalışan erkekler için Türkiye ortalamasının altında kaldığı dikkat çekiyor. Çalışan kadınların bir boş zaman aktivitesi olarak internete girme oranı %17 iken, erkeklerde bu oran %13’te kalıyor. Çalışan kadınların Türkiye ortalamasına göre en çok farklılaştığı noktalara bakıldığında, tüm Türkiye ortalamasına göre daha çok sinemaya gittikleri, daha çok alışveriş merkezlerini ziyaret ettikleri ve daha çok dışarda yemek yedikleri görülüyor. Çalışan erkeklerin ise Türkiye ortalamasına göre boş zaman aktivitelerinde daha çok gazete okudukları, yürüyüşe çıktıkları ve spor yaptıkları görülüyor.
Çalışan erkekler için futbol ilk sırada
Türkiye’nin çalışan profilinin yaptığı sporlar sorulduğunda, erkeklerin yaptığı ilk 3 spor futbol (%16), yürüyüş (%12) ve yüzme (%9) olarak sıralanıyor. Kadınlarda ise ilk sırada yürüyüş (%17) gelirken, ardından yüzme (%11) ve bisiklete binme (%5) geliyor. Türkiye ortalamasına göre farklılaşan noktalar incelendiğinde çalışan kadınların Türkiye ortalamasına göre daha çok yoga, gym ve aerobik yaptığı ortaya çıkıyor. Bu durum çalışan kadınların dış görünüşlerine ve sağlıklarına daha çok önem verdiklerini gösteriyor. Çalışan erkeklerin Türkiye ortalamasının üzerinde kaldığı sporlar ise balık tutma ve bilardo olarak öne çıkıyor.
Çalışan nüfus tatilde dinlenmek istiyor
Türkiye’de son 12 ay içerisinde tatile çıktığını belirten çalışan kadınların oranı %28 iken erkeklerde bu oran %22. Kadınların ayrıca birden fazla tatile çıkma oranı da erkeklerden daha yüksek iken iki grubun da tercih ettiği tatil tipi deniz kenarı olarak görülüyor. Bu tatillerde neler yaptıkları ele alındığında, her iki grubun da tatil anlayışı dinlenme odaklı olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca çalışan nüfus her seferinde tatile farklı bir yere gitmeye daha meraklı olduğunu belirtiyor. Ayrıca yurt dışında tatil yapma fikrine Türkiye ortalamasına oranla daha sıcak bakıyorlar.