Çoklu Ekran Tüketiminde Mobil Cihazlar Devri
Global Web Index Araştırması verilerinden yola çıkarak, Campaign dergisi için özel olarak hazırladığımız “Türkiye ve Dünyada Online Davranışlar 2012” raporunda, Türkiye’deki internet kullanıcılarının web, mobil ve sosyal medya davranışlarında, ayrıca markalarla ilgili gerçekleştirdikleri aktivitelerde gözlemlenen değişimler, 2011-2012 ile Türkiye ve dünya verileri karşılaştırılarak değerlendiriliyor. “Türkiye ve Dünyada Online Davranışlar 2012” raporunun tamamını Campaign Türkiye Dergisi Ocak sayısında bulabilirsiniz.
Çoklu Ekran Tüketiminde Mobil Cihazlar Devri
Türkiye’de ve dünyadaki aktif internet kullanıcılarının multitasking kullanımları incelendiğinde; Türkiye’deki değişimin dünya ortalamalası ile paralel ilerlediği dikkat çekmektedir. Aynı anda çoklu ekran tüketimi olarak da tanımlanan multitasking ile beraber tüketicilerin TV izleme alışkanlıklarının evrildiği aşikar; markaların da bu evrim karşısında entegre kampanyalar dizayn etmek ve iletişim stratejilerinde TV reklamları ile interneti (ve gerçek zamanlı online mobil aplikasyonları) mutlaka birbirine bağlamak durumunda olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının 3’te 2’sinin televizyon izlerken aynı zamanda dizüstü bilgisayarlarını kullandığını, yüzde 43’ünün cep telefonlarını, yüzde 30’unun masaüstü bilgisayarlarını, yüzde 11’inin ise tablet PC’lerini kullandığını görüyoruz. Cep telefonu ve tablet PC kullanımında artışlar dikkat çekerken, masaüstü bilgisayar kullanımında ise düşüşler yaşanıyor. (Grafik: TV İzlerken Internet Amaçlı Kullanılan Cihazlar)
Prime-time’dan Free-time ve Share-time’a
Özellikle son yıllarda kullanımı ve erişimi artan online TV izleme platformları ile izleme alışkanlıklarındaki evrimin daha da belirginleştiği görülüyor. Örneğin, Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının %43’ü internet bağlantısı aracılığıyla TV izliyor. Mekan ve zaman gereksinimi olarak TV’ye nazaran daha fazla özgürlük tanıyan online TV platformlarının prime-time’ı free-time’a; TV programlarındaki #hashtag uygulaması başta olmak üzere izleyiciyi iletme kültürüne davet eden multitasking davranışlarının da free-time’ı share-time’a dönüştürdüğü bir yıl oldu 2012.
Markalar da bu durumu göz önünde bulundurarak, takipçisi olan/olmayan kullanıcılardan içerik yaratmalarını istemek yerine, onların paylaşma içgüdülerini harekete geçirecek güçlü ve kaliteli içerikler yaratmalı.
“Türkiye ve Dünyada Online Davranışlar 2012” raporumuzdan diğer konu başlıklarını da önümüzdeki günlerde paylaşmaya devam edeceğiz. Bu yazı Campaign Türkiye Dergisi Ocak sayısında yayınlanmıştır.
* Global Web Index: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 130.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan 16-64 yaş arası 2.350 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkisileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.
** Global Web Index Araştırması’na göre aktif internet kullanıcısı, internete her gün bağlanan kullanıcı olarak tanımlanmaktadır. Global Web Index Araştırması hakkında detaylı bilgi için SMG Türkiye Knowledge Ekibi’nden Ahmet Baş’a mail (ahmet.bas@smgturkey.com.tr) atabilir veya telefonla (+90 212 315 9999) ulaşabilirsiniz. ————————————————————————————————————————————————————