Çoklu Sosyal Ağ Kullanımı Yaygınlaşıyor
Global Web Index tarafından 2014 Q3 verileri ile hazırlanan ‘Multi-Networking’ raporuna göre çoklu sosyal ağ kullanımı demografik ve coğrafik sınırları aşan bir trend haline gelmiş durumda. Tipik internet kullanıcıları kendilerini bir ya da iki sosyal ağ içinde sınırlamaktansa, çok daha fazla sosyal ağda aktif olarak yer almayı tercih ediyor.
Global Web Index’in uzun dönem datası incelendiğinde, sosyal ağlarda zaman geçirmenin son 5 yılın en hızlı büyüyen trendi olduğu göze çarpıyor. 16-64 yaş arası internet kullanıcılarının %91’i en az 1 sosyal ağ hesabına sahip.
Araştırmaya göre sosyal medya kullanıcıları eski sosyal ağlarını kapatmıyor, bağlılıklarını kaybetmiyor. Bu durumun arkasındaki motivasyonu bulmak zor değil. Hesap oluşturmanın çok kısa bir zaman alması ve platformların ücretsiz olması bu sebeplerin başında geliyor . Bu trend başlıca sosyal ağlar arasında açıkça görülebiliyor. YouTube videoları Facebookta paylaşılıyor. Instagram fotoğrafları Twitter’da retweetleniyor, Pin’ler Google+’a post ediliyor.
Çin’in dışarıda tutulduğu aşağıdaki grafikte internet kullanıcılarının %80’inin Facebook hesabı olduğu görülüyor. Çin’in ise 5’te 4’ü Sine Weibo hesabına sahip. Bu iki dev platform kullanıcıların sosyal dünyaya adım atmaları için ana giriş kapısı olarak rol oynuyor.
Bunlardan sonra kullanıcı sayıları oldukça yüksek ve yaygın diğer sosyal ağlar geliyor. (Twitter, Google+ gibi.) Bu platformları ise kullanıcı sayısı biraz daha düşük, belirli online aktiviteler için özelleştirilmiş platformlar takip ediyor. (Pinterest, Instagram, Tumblr gibi..)
Bu hiyerarşi dahilinde, insanların yeni bir ağa katılması için diğerini bırakması düşüncesinden sıyrılmamız gerekiyor. Örneğin Twitter kullanıcılarının %83’ü Facebook’ta da aktif. Facebook kullanıcılarının 5’te 1’inden azı Instagram kullanıyor, Instagram kullanıcılarının ise 5’te 4’ü Facebook’ta aktif kullanıcı olarak bulunuyor.
Benzer durum anlık mesajlaşma platformlarında da görülüyor. Örneğin WhatsApp kullanıcılarının %50’si aynı zaman Facebook Messenger kullanıyor. Aynı oranda Snapchat kullanıcısı ise WhatsApp kullanıyor.
Çoklu sosyal ağ kullanıcılarının demografik profilleri incelendiğinde ise küçük farklılıklar ortaya çıkıyor. Ortalama olarak erkek internet kullanıcılarının, kadın kullanıcılardan daha fazla sosyal medya hesabına sahip olduğu görünse de, bu farklılık büyük bir anlam ifade etmiyor. Ve tahmin edildiği gibi genç kuşak, yaşlılara göre daha fazla sosyal hesap kullanma eğilimine sahip. 16-34 yaş arası kullanıcıların ortalama 5,8 adet hesabı sosyal hesabı var.
Fakat Facebook, YouTuve, Twitter, Google+ ve LinkedIn’deki aktif kullanıclardan oluşan gerçek sosyal medya tutkunlarına baktığımızda demografik profilde çarpıcı trendler ortaya çıkıyor. Bu grubun 3’te 2’si 16-34 yaş grubunda bulunurken, çeyreğinden fazlası ise en yüksek gelir seviyesine sahip dilimden oluşuyor.
Yüksek derecede sosyal medya kullanıcısı olan kişilerin 4’te 3’ünün ‘Son teknoloji ürünlerine sahip olmayı çok önemli buluyor olması bizi çok da şaşırtmıyor. Ayrıca bu kişiler ortalama internet kullanıcılarına göre, online alışverişe ve online platformlarda markaları takip etmeye daha yatkın olarak ortaya çıkıyor.
Kaynak: Global Web Index, Multi-Networking Trend Report