Display Reklamcılıkta Hangi Videolar Daha Çok İzleniyor?
Online reklam formatları arasında videoların payı hızla artmaya devam ederken, markaların video içeren reklam kampanyalarına daha özenli bir şekilde eğilmeleri gerektiği de ortaya çıkıyor. Reklam sağlayıcısı VINDICO’nun yapmış olduğu araştırmaya göre; kampanya performansını ölçme kriteri olarak önceliğin tıklanma oranlarına (CTR – clickthrough rates) verildiği görülüyor. ABD dahilinde 2011 yılında yapılan video reklamlarını inceleyen bu çalışma; kampanya değerlendirme kriteri olarak videonun sonuna kadar izlenme oranının (completion rate), tıklanma oranına göre çok daha öncelikli olduğunu gösteriyor. Ayrıca birçok kullanıcının reklamlara tıkladıktan sonra reklamı kapatma girişimleri de, yüksek tıklanma oranlarının bir başarı kriteri olarak yanlış değerlendirilebileceğini gösteriyor.
VINDICO’nun yapmış olduğu bu araştırma, uzunluğu 10 dakikaya kadar olan videolar ile 10 dakikadan daha uzun olan videoları da karşılaştırıyor. Araştırmanın sonuçları, kısa formatlı videoların tıklanma oranının (%1,31), uzun formatlı videolara (%0,83) göre daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Uzun formatlı reklamların tıklanma oranları, kısa formatlılara göre daha düşük olmasına rağmen; videonun sonuna kadar izlenme oranlarına bakıldığında uzun formatlı videoların (%88), kısa olanlara göre (%76) daha yüksek olduğu görülüyor. Bu durumun sebebi olarak, uzun süreli program izleyicilerinin reklamlar karşısında (özellikle mid-roll olanlarına karşı) daha tahammüllü olmaları olarak gösterilebilir.
VINDICO’ya göre videoların sonuna kadar izlenmesi, müşterilerin marka sayfalarını daha derinlemesine incelenmesini sağlıyor. Kullanıcılar, videoyu sonuna kadar izledikten sonra markanın web sitesine gidiyor ve herhangi bir reklam aracılığıyla markanın web sitesini ziyaret edenlere kıyasla, markanın yönlendirilen sayfasında daha fazla vakit geçirip, daha fazla etkileşime geçiyorlar.
Araştırma ayrıca, video içeren reklamların mobil kullanım ve web’in interaktivite avantajını da ele geçirmeye yönelik olarak geliştiklerini gösteriyor. 2010 yılında yapılan online videoların %98’i TV kampanyalarından uyarlanırken, 2011’de bu oran %90’lara kadar düşmüş durumda. 2011 yılında TV spotlarından uyarlama olmayan bu videoların %2’si mobil cihazlardan izlenmeye de uyarlanırken, %8’i ise reklamın içine yerleştirilen interaktivite veya markalı içerik ile web’in avantajlarından da yararlanıyor. Video içeren reklamların uygulama ve teknolojilerindeki gelişmelerle beraber, video reklamlarının işlevselliklerinin daha çok artacağını öngörmek yanlış olmayacaktır.
Kaynak: eMarketer