Dünyada Dijital ve Geleneksel Medya Tüketimi
Global Web Index*, geleneksel ve dijital mecralarda geçirilen süreleri ve kullanıcı davranışlarını; ülke ve çeşitli yaş grupları karşılaştırmalı olarak irdeleyen “Digital vs Traditional Media Comsuption Q3 2014” global raporunu yayınladı.
Rapora göre GWI tarafından ölçümlenen 32 ülkeden 26’sı gün içinde online mecralarda geleneksel mecralardan daha fazla zaman geçiriyor. Dijitalin geleneksel mecraların önüne geçemediği ülkeler ise İngiltere, Avustralya, Polonya, Almanya, Hollanda ve Fransa olarak belirtiliyor. Fakat bu ülkelerde geleneksel mecralar önde gelse de, rakamlar dijital mecralar ile oldukça yakın.
Dünyadaki aktif internet kullanıcılarının 2012 yılında online mecralarda geçirdikleri günlük süre 5,55 saat iken, bu rakam 2014 yılında 6,09 saate yükselmiş durumda.
Geleneksel TV izleme en büyük medya aktivitesi olmayı tek elinde bulunduruyor. (Günde ortalama 2,58 saat izlenme süresi ile tüm mecralar arasında %23’lük paya sahip.)
Bununla birlikte online TV de istikrarlı bir yükselişe sahip olarak görünüyor. (Günde ortalama 0,7 saat izlenme süresi ile tüm mecralar içinde %6’lık paya sahip.) Online TV izleyicilerinin yaş dağılımına bakıldığında ise büyük çoğunluğun (%33) 16-24 yaş arasında toplandığı görülüyor.
Yazılı basın ise en çok dijitalleşen mecra olarak ortaya çıkıyor.
2012 yılında %22 olan mobil internet kullanımının ise 2014 Q3’te % 30’a yükseldiği görülüyor.
16-24 yaş grubu mobil interneti en çok kullananlar olarak ortaya çıkıyor. Bu grubun mobil internet kullanımı 2012 yılında günde 1,88 saat iken, 2014 Q3’te bu rakam 2,77 saate yükselmiş durumda.
Bu süreçte, sosyal ağlarda zaman geçirmenin online aktivitelerin başında geldiği görülüyor.
Kaynak: Global Web Index, “Digital vs Traditional Media Comsuption Q3 2014”
* Global Web Index Araştırması: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 250.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren 16-64 yaş arası 3.250 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.