Üst
Connected One / Featured  / Dünya’nın ve Türkiye’nin Sürücüsüz Araçlara Bakış Açısı

Dünya’nın ve Türkiye’nin Sürücüsüz Araçlara Bakış Açısı

Ipsos’un gerçekleştirdiği araştırma gösteriyor ki; tüketicilerin çoğunun sürücüsüz araçlar konusunda kafası biraz karışık… Sürücüsüz araçların sürüş deneyimini daha lüks ve konforlu hale getireceği fikri daha ziyade öne çıkıyor.

Teknoloji şirketleri sürücüsüz araç geliştirme üzerine çalışa dursun, Ipsos, Global @dvisor platformu ile, bu yeni araç teknolojisinin kamuoyundaki algısını araştırdı. Genel olarak bakıldığında, dünya kamuoyu sürücüsüz araçlar konusunda meraklı fakat bir o kadar da temkinli gözüküyor. Araştırmanın global sonuçlarına bakıldığında %58’lik bir kesimin sürücüsüz araç fikrinden pek emin olmadığı, bu konuda kafaların karışık olduğu görülüyor. Buna kıyasla, katılımcıların sadece %13’ü “asla sürücüsüz araç kullanmam” diyor ve %30’u bu araçları kullanma konusunda heyecanlı ve biran evvel kullanmayı arzuluyor. Bu konuda en meraklı ülkeler Hindistan (%49), Malezya (%48) ve Çin (%46) olurken, en az heyecan duyanlar ise Almanya (%31), Fransa (%25), ABD (%24), İngiltere (%24) ve Kanada (%24).

Katılımcılara sürücüsüz araçların birçok sürüş aktivitesine dönük özelliklerini ne sıklıkta kullanırsınız diye sorulduğunda, en çok kullanılacak özellikler park etme (%58), işe gidiş geliş (%53) ve otobanda araç kullanma (%53) olarak belirtildi.

Daha çok insan uyumu gerektiren sürüş durumlarında ise, katılımcılar sürücüsüz araç özelliklerini nispeten daha az kullanacaklarını ilettiler. Kötü havalarda araç kullanmak (%40) veya bilinmedik yerlerde araç kullanmak (%43) sürücüsüz araçla sürekli veya daima yapılacak sürüş aktivitelerinde son sıralarda yer aldı.

Sürücüsüz araçların en çok algılanan faydası ise bu araçların lüks bir deneyimle ilişkilendiriliyor olması… Global yanıtlara bakıldığında; sürücüsüz araçların sürüş deneyimini daha kolay (%69), daha konforlu (%68) ve daha dinlendirici (%64) kılacağı yönünde inanışlar yüksek…

Araştırmaya Türkiye’den katılan bireyler, sürücüsüz araçlar konusunda global ortalamanın biraz üstünde olumlu değerlendirmeler yapıyorlar:

Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin %66’sı sürücüsüz araçların sürüş aktivitesini daha dinlendirici kılacağını düşünüyor, bu konudaki global ortalamadan (%64) iki puan üzerinde…

Sürücüsüz araçların sürüş aktivitesini daha güvenli hali getireceğini düşünen Türkiye’den katılımcıların oranı % 55 iken bu konudaki global ortalama %51 olarak belirtiliyor.

Sürücüsüz araçların sürüşü daha hızlı hale getireceğini düşünenlerin oranı globalde %46 ilen Türkiye’de %51… yine bu araçların sürüşü daha da kolay hale getireceğini düşünenler global ortalamada % 69 iken araştırmaya Türkiye’den katılanların %74’ü bu şekilde düşünüyor.

Sürücüsüz araca sahip olmak isteyenlerin oranı Türkiye’de %51

Sürücüsüz araçlar piyasada olsa temel kullanımınız için bu araçlardan birine sahip olur muydunuz? Sorusuna Türkiye’den katılımcıların %51’i evet diyor. Global ortalama ise %42 olarak görülüyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki tüketicilerin sürücüsüz araçlara daha olumlu baktığı, gelişmiş ülkelerin ise bu konuda daha temkinli oldukları yine bu araştırmada göze çarpan sonuçlar olarak karşımıza çıkıyor.

Daha önce görülmemiş bir teknoloji olması sebebiyle, sürücüsüz araçlarla ilgili konuşulanların çoğu bu konuda yapılacak regülasyonlara kayıyor. Araştırmaya katılanlara düzgün bir sürücüsüz araç regülasyonu yapılması konusunda en çok hangi kuruma güvenirsiniz diye sorulduğunda ilk sırada araç üreticileri (%43) geliyor, bu konuda güvenilen ikinci kurum ise hükümetler (%28) olarak görülüyor.

Araştırma Hakkında

Bu haberde belirtilen araştırma sonuçların Ipsos Global @advisor tarafından 28 ülkede gerçekleştirilen online bir araştırmaya dayanmaktadır. Araştırma 27 Kasım – 8 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. ABD ve Kanada’da 18 – 64, diğer 26 ülkede ise 16-64 yaş aralığında toplamda 21,500+ katılımcı ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Örneklem şu ülkelerde ülke başına 1,000 kişidir: Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Kolombiya, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Afrika, İspanya, İngiltere ve ABD. Şu ülkelerde ise örneklem 500+ olarak gerçekleştirilmiştir: Arjantin, Belçika, Şili, Macaristan, Hindistan, Malezya, Meksika, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Güney Kore, İsveç ve Türkiye.

Kaynak: Ipsos Araştırma Kütüphanesi

Blog-admin
Top