Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Hangi Ekranlar Ne Kadar Tüketiliyor?

Hangi Ekranlar Ne Kadar Tüketiliyor?

Nielsen Araştırma Şirketi’nin tüm dünyadan 15 yaş üstü 27,665 online katılımcıyla yapmış olduğu anketin sonuçlarını içeren Ağustos 2010 tarihli “İnsanlar Nasıl İzliyor” isimli rapora göre online Türk tüketicisinin en favori ekranı hala TV. Türk toplumunun TV’ye ve yeni teknolojilere olan ilgisinin bir sonucu olarak, 3DTV sahipliği/satın alma niyetinin de %15 seviyelerine yükseldiğini görmekteyiz.
Online kullanıcılar arasında TV tüketenlerin oranı %83 ile dünya ortalamasının altındayken, toplam popülasyon olarak bakıldığında, bu oran %96.5 ve izleme süresinde de hala dünya ortalamasının üzerindeyiz. Dünyada günlük TV izlenme ortalaması 4 saatken, Türkiye’de izleme süresi 4 saat 17 dakika.
Online Türk tüketicisinin %47’si internet üzerinden izleme yaparken, cep telefonundan izleme oranı ise %7’ler civarında. Bu oranlar henüz dünya ortalamasının altında.

TV ARTIK SIRADAN BİR EKRAN DEĞİL

Ekranlar çeşitlendikçe, TV izleme deneyimleri de farklı boyutlar kazanıyor. Yüksek çözünürlüklü TV’ler, 3D TV’ler… Ancak yüksek çözünürlüklü televizyon sahipliği Türkiye’de Kuzey Amerika ve Avrupa’ya oranla daha düşük seviyede bulunuyor. Kişilere 3D TV sahipliği ve satın alma niyetleri sorulduğunda, HDTV’nin aksine Avrupa’nın ve Kuzey Amerika’nın üzerinde bir rakamla karşımıza çıkıyor. Türkiye’de 3DTV sahipliği çok yüksek oranlarda olmasa bile, Türk insanının bu teknolojiye olan ilgisi yüksek gözüküyor.

 

YENİ EKRANLAR, YENİ BAĞLANTILAR

 

Dünya’da online video izleme oranı 2010 yılının Mart ayında %70 olarak ölçülürken, bu oran genç tüketiciler arasında gözle görülebilir bir düzeyde yüksek çıkıyor. Türkiye ise bu noktada dünyadaki rakamlara oranla biraz daha aşağıda yer alıyor.
Bu sene kuruluşunun beşinci senesini kutlayan Youtube’a da ülkemizde erişim yasağı olmasının, bu oranının düşük çıkmasındaki etkisi göz ardı edilemez. Danimarka, Fransa, Belçika gibi Avrupa ülkeleri endeksi en düşük olan ülkeler olarak karşımıza çıkarken, Çin, Endonezya ve Filipinler gibi Asya ülkeleri ise online video izlenirliğinde en yüksek endekse sahip ülkeler olmuştur.
Dünyadaki online tüketicilerin %11’i cep telefonlarından video ve mobil TV izlediklerini belirtiyor. Mobil video izlenirliğinde ise Türkiye Avrupa ve Kuzey Amerika’ya oranla daha iyi bir noktada bulunuyor. Kişilerin video izlenebilme özelliğine sahip cep telefonlarına olan ilgisi, mobil video kullanma oralarındaki artışın daha da yükseleceğini gösteriyor. Mobil video kullanım oranları cinsiyet ve yaş kırılımına göre farklılık gösteriyor. Dünyada, mobil video kullanımının en yüksek olduğu tüketiciler,erkekler ve 25-29 yaş grubundakiler olarak karşımıza çıkıyor.
Tablet PC’ler yeni dönemde tüketicinin oldukça ilgisini çeken gözde ürünler gibi görünse de online tüketicilerin sadece %11’i ipad, playbook gibi ürünlere ilgi duyduğunu belirtiyor veya bu ürünlere sahip olduğunu söylüyor. Tablet PC sahipliği veya satın alma niyetinde , ülkeler bazında en yüksek endeks Pakistan’ın (209) olurken, Türkiye, Avrupa ile Kuzey Amerika ülkeleri arasında yerini alıyor.Bu araştırmanın da ışığında, toplamda izlemenin azalmadığını, tersine arttığını ve izleme davranışının değişime uğradığını söylemek mümkün. Artık izlemede zaman, mekan sınırı kalmadığı gibi çoklu ekran, hatta eş zamanlı ekran tüketimi yaygınlaşmış durumda. Bunun sonucunda online tüketiciyle daha güçlü bağ kurmanın yolu da çoklu ekran kampanyalarını doğru tasarlamaktan geçiyor.
AP=Avrupa Pasifik, AV= Avrupa, OD-AP= Orta Doğu Afrika Pakistan, LA=Latin Amerika, KA= Kuzey Amerika, TR= Türkiye Bu araştırmadaki endeks verileri Dünya ortalaması üzerinden verilmiştir. Dünya ortalaması her cevap için 100 olarak alınmıştır.

Kaynak:The Nielsen Company,Global Online Survey, Mart 2010 n=27,665 online tüketiciler yaş: 15+ tüm katılımcılara endeksli, global.
Kaynak: How People Watch; A Global Nielsen Consumer report, Ağustos 2010

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top