Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Facebook Fanları ve Markaya Etkileri

Facebook Fanları ve Markaya Etkileri

Markaların sosyal medya pazarlamasını kullanarak kitlelere ulaşması her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Geçtiğimiz günlerde, Facebook ve comScore ortaklaşa bir çalışma gerçekleştirdi. Facebook’ta pazarlanan ürünlerin tüketiciye erişimi ve reklam sıklığı üzerine yapılan araştırmada çoğunlukla Facebook’un iç analiz platformundan yararlanıldı. Aşağıdaki özet ise bizlere bu araştırmanın kilit çıkarımlarını sunuyor.

– Facebook, sadece Amerika’dan ayda 160 milyon ziyaretçi ile tüm sosyal ağlar üzerinde kayıtlı hesapların yüzde 90′ını ele geçirmiş olmakla günümüzün hakim sosyal ağı durumunda.

– Ürün pazarlaması Facebook üzerinde farklı şekillerde bulunabilir; direkt olarak markalar tarafından paylaşılan içerik, bağlantılar yoluyla tekrar paylaşılan içerik ya da Facebook reklam formatı yoluyla yapılan toplumsal pazarlama. Ürün reklamının sosyal ağda tekrarlandığı durumları saymaya odaklanılmış durumdayken, biz sosyal medyanın tüketiciye erişiminin ve reklamın sıklığının, ürünün etkisi üzerinde sayma istatistiğiyle hesaplanabileceğinden daha önemli olduğunun farkına vardık.

– Facebook kullanıcıları zamanlarının dörtte birini Facebook Haber Kaynağı (newsfeed) üzerinde geçiriyorlar ve bu zaman Birleşik Devletler’de toplam internet üzerinde geçirilen zamanın yüzde 4’üne tekabül ediyor. Aynı zamanda Haber Kaynağı (newsfeed) pazarlanan içeriğin tüketildiği başlıca yer olarak belirtiliyor. Gerçek şu ki, kullanıcıların Fan Sayfası’nı ziyaret ederek pazarlanan içeriği tüketmesine oranla, Haber Kaynağı’nda pazarlanan içeriği tüketme olasılığı 40-150 kat daha fazla. (Kaynak: comScore)

– Facebook’ta pazarlanan içeriğin iki tip potansiyel hedef kitlesi mevcut. Ürünlerin Facebook’taki fanları (ürünleri açıkça “beğenenler”), yani reklamın etkisinin en kolay eriştiği kitle; ancak asıl önemli etki bu söz konusu fanların “arkadaşları” üzerinde bulunuyor. Fanların arkadaşları, arkadaşları yoluyla etkilendikleri reklamların asıl tüketicisi. (En iyi 100 sayfası üzerinde ortalama 34 kat daha fazla etkisi var.)

– Marka, sayfasına fan kazanmaya ve onları etkilemeye çabalarken aynı zamanda ikincil etkiden de fayda sağlar; fanların arkadaşları üzerindeki etki çoğu zaman fanlar üzerindeki esas etkiyi geçiyor.

– Bazı ürünler üzerinde Facebook fanlarının toplamda demografik ve davranışsal profilleri, ürünün sıradan tüketicisine göre farklılıklar gösteriyor. Bu da, sosyal medya değişik pazarlama stratejisinde değişik yaklaşımlar kullanmayı gerekli kılıyor.

– “Fanların değeri” 3 temel yolla kullanılabilir: Fanların ürüne olan bağlılığının derinliğini artırmak, sürekli artan tüketim davranışı oluşturmak, fanların arkadaşlarına ulaşma kapasitesini artırmak.

Özetle, bu araştırma iki temel sonuca varıyor. İlk olarak, markalar değişik destek grupları üzerindeki etkilerini ölçerek Facebook üzerindeki varlıklarını güçlendirmenin yollarının daha etkili bir şekilde ayarlayabilir ve anlayabilir. İkinci olarak inanıyoruz ki markalar, reklamlarının fanların arkadaşları üzerindeki etkisini kavrayarak, belirsiz ancak kayda değer faydalar sağlayabilirler.

Sosyal medyada marka izlenimleri

Sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla kullanıcıların farklı markalar üzerinde edindiği izlenimler göz ardı edilemeyecek ölçüde önemli. İşte sosyal ağ sitelerinde karşımıza çıkan reklamların sunuluş yöntemleri:

– Reklamlar haber kaynağınızın bulunduğu sayfada bir içerik olarak direkt karşınıza çıkabilir.

– Arkadaşlarınızın kullandığı veya ‘beğen’diği bir marka sizin haber kaynağınızda belirebilir. Örneğin, ‘Southwest Havayolları’ nı beğenen arkadaşınızın iletisi Facebook’ta sizin de dikkatinizi çekebilir.

– Facebook’un farklı bir uygulaması aracılığı ile pazarlamacılar haber sekmesinde yer alan faaliyetlere sponsor oluyorlar ve Facebook uygulamalarındaki çeşitli faaliyetler haberlerin sağ tarafında reklam olarak öne çıkabiliyor. Diyelim ki siz Starbucks’sınız ve Facebook’taki yayılımızını arttırmak istiyorsunuz. Starbucks check-in’lerinin belirli bir oranının, aşağıdaki gibi sağ kolonda öne çıkmasını sağlayabilirsiniz.

 

Ve comScore tarafından yapılan farklı bir değerlendirme daha: Çoğu araştırma, bir markanın takipçileri ile ilgili veri topladığı raporlarda yalnızca ‘beğen’ butonuna tıklayan kullanıcı sayısını inceler; comScore ise olaya farklı bir pencereden bakıyor.

‘Fans’ yani herhangi bir markaya olan eğilimini Facebook aracılığıyla direkt dile getiren kesim, ‘Friends of Fans’ yani bu kesimin arkadaş listesinde bulunanlar ve ‘Non-fans’, söz konusu markaya ilgisi olmayanlar şeklinde üç farklı grubu ele alan comScore aşağıdaki grafikte Bing’in Facebook takipçileri sayısı analiz etmiş.

Facebook bir sosyal pazarlama ve reklam platformu olarak, son birkaç yılda keskin bir yükselişe imza attı. Yalnızca A.B.D.’de yer alan rakamları incelediğimizde, internet kullanıcılarının %75’inin aktif bir Facebook profiline sahip olduğunu görüyoruz. Aşağıdaki tablo ise bizleri Facebook, Twitter ve MySpace’in kullanımının zaman içerisindeki değişimi hakkında bilgilendiriyor.

Yapılan bir diğer araştırma ise Facebook kullanıcılarının site içerisinde vakitlerini ne yönde harcadıklarını ele alıyor. Bireyler zamanlarının %27’sini ana sayfaları yani haber kaynaklarındaki içerikleri inceleyerek, %21’ini profil dolanarak, %17’sini arkadaşlarının fotoğraflarına bakarak, % 10’unu ise çeşitli uygulama ve araçları kullanarak geçiriyor. Elbette ki bu farklı kullanım alanlarının bilinmesi, markaların reklamlarını yayınladıkları köşeleri belirlemelerinde yardımcı oluyor.

Kaynak: yenimedyaduzeni.com

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top