Facebook Reklam Modelleri, Fiyat ve Performans Bazında Nasıl Farklılaşıyor?
Dünya çapında yayınlanan 1 milyon Facebook reklamının incelendiği araştırmanın sonuçlarına göre, farklı reklam modellerinin performansları net bir şekilde farklılaşıyor. Salesforce Marketing Cloud, 2013 yılının ilk çeyreğinde dünya çapında yayınlanan 1 milyon Facebook reklamını ve 114 milyar görüntülenmeyi inceledi. Bu inceleme sonucunda; reklam içeriklerinin, reklam performansları üzerinde çok net bir şekilde etkili olduğu ortaya çıktı.
Kullanıcıların check-in yaptıkları yerler hakkında kendilerine gösterilen reklamlar (sponsorlu check-in), belirgin bir pay ile, en yüksek tıklanma oranını almayı başardı. Bu check-in’ler sonucu elde edilen %3,2’lik tıklanma oranı, kişilerin sponsorlu sayfa beğenilerinde gösterilen reklamlar ile elde edileni önemli ölçüde geçti.
Beğeni’ler her görüntülenme için 4.58 dolar iken, sponsorlu check-in’ler görüntülenme başına 6.27 dolar ile en yüksek fiyata sahip. Buna rağmen sponsorlu check-in’lerde tıklama başına düşen fiyata bakıldığında 4 cent ile diğer tüm reklam çeşitlerinden daha düşük olduğu görülüyor.
Facebook reklam performansları sektörlere göre de büyük bir değişim gösteriyor. Yapılan çalışmada perakendecilik ve telekomünikasyon sektörlerinin beğeni almada sırasıyla %0.11 ve %0.10’luk oranlarla en büyük başarıyı elde ettiği görülüyor.
Facebook reklamlarında “spor” sektörü ise, görüntülenme başına 9.08 dolar ile diğerlerinden oldukça daha yüksek bir fiyata sahip. Yayımcılık sektörü ise 1.75 dolar ile en pahalı 2. sırada yer alırken, bu iki sektörün ardından telekomünikasyon ve perakendecilik sektörleri geliyor.
Diğer yandan Facebook, hangi reklam modellerinin daha etkili sonuçlar verdiğinin belirlenmesi için yığılan datalara cevaben, reklam tekliflerini daha basitleştireceğini, mevcut modellerin sayısını azaltacağını ve bu reklam modellerinin markaların iş amaçlarına uygun olacak şekilde ayarlayacağını duyurdu.
eMarketer ise, tüm dünyadaki Facebook reklam harcamalarının bu sene 5.89 milyar dolara ulaşacağını ve yıllık %20’den daha fazla büyüme ile 2015 te 9 milyar dolara yaklaşacağını tahmin ediyor.
Kaynak: eMarketer