Üst
Connected One / Dijital  / Facebook’un WhatsApp’i Satın Alması Ne Anlama Geliyor?

Facebook’un WhatsApp’i Satın Alması Ne Anlama Geliyor?

Geçtiğimiz günlerde Facebook, WhatsApp’i 4 milyar dolar nakit ve 12 milyar dolar değerinde Facebook hissesi karşılığında, toplamda yaklaşık 16 milyar dolara satın aldığını duyurmuştu. Bu anlaşma aynı zamanda çalışanlar için ayrılan hisse opsiyonlarından dolayı 16 milyar doların üzerine 3 milyar dolarlık bir ödeme daha yapılmasını kapsıyor.

Facebook pazar değerinin %1’i kadarını Instagram için ödemişken, şimdi de %10’nuna yakın değerini Whatsapp için ödüyor. Bu miktar, her bir WhatsApp kullanıcısı için 35$’a karşılık geliyor ve Google’ın Youtube için ödediği tutara oldukça yakın olarak dikkat çekiyor.

whatsapp growth

WhatsApp nedir?

WhatsApp, kullanıcıların kontakt kişilerine mesaj göndermesini sağlayan gerçek zamanlı bir anlık bir mesajlaşma platformudur. Facebook Messenger, Chat on ve iMessage gibi platformlarla benzer olup, GSM operatörleri aracılığıyla gönderilen SMS’lerine alternatif olarak, ücretsiz mesajlaşma sağlar. Aşağıda WhatsApp hakkında birtakım bilgiler bulabilirsiniz:

*Uygulamayı kurmak ücretsizdir. Bir yıllık kullanım sonunda yıllık 0,99 $  ile ücretlendirilir.

*WhatsApp daha önce de Sequoia’dan 8 milyon dolarlık bir yatırım almıştır. (Sequoia, ABD’de de 1972 yılında kurulmuş bir yatırım şirketidir. Yatırım yaptığı bazı önemli şirketler; Cisco Systems, Oracle, Apple, YouTube, Nvidia ve Google’dır.)

*2013 Aralık itibari ile, WhatsApp’in çoğunluğu mühendislerden oluşan 50 çalışanı vardır ve tüm iş geliştirme süreçleri, iş gücü maliyetinin düşük olduğu Rusya’da gerçekleştiriliyor.

*Son yıllarda büyük yükseliş gösteren WhatsApp’ın aylık olarak 450 milyonun üstünde kullanıcısı bulunuyor ve bu kullanıcıların %70’i günde en az 1 defa online oluyor.

*WhatsApp üzerinden gönderilen mesaj hacmi, tüm global SMS hacmine yaklaşıyor ve bu güçlü büyüme devam ediyor. Her gün 1 milyondan fazla yeni kullanıcı WhatsApp uygulamasına kayıt oluyor.

Yahoo’nun eski mühendislerinden olan Jan Koum (WhatsApp’s CEO) ve Brian Acton, WhatsApp’i 4 sene önce birlikte kurdular. Anlaşma yapıldıktan sonra Koum, Facebook’a yönetici olarak katılacak ve Facebook’un yönetim kurulu üyelerinden biri olacak.

Facebook kurucu CEO’su Mark Zuckerberg bu satın alımı, dünya genelinde henüz hiç internete bağlanmamış kişileri internet ile tanıştırma projesi olarak tanımlanan Internet.org projesine atıfta bulunarak “WhatsApp, 1 milyar kullanıcıya ulaşmak için bir yol ve önemli bir adım” olarak niteledi.

Zuckerberg ayrıca WhatsApp’in Facebook Messenger yerine geçirilmek üzere alınmadığı konusuna da açıklık getirdi. İki sistemin farklı olduğunu belirten Zuckerberg, Facebook Messenger’ın daha çok e-mail servisi gibi, WhatsApp’in ise daha çok gerçek zamanlı olarak kullanıldığını belirtti ve bu iki sistemin birbirlerinden bağımsız olarak destekleneceğini vurguladı.

Facebook’un bu satın alımı, çoğunluklu olarak WhatsApp kullanıcılarının bulunduğu Avrupa’da ve gelişen pazarlarda daha büyük bir alan sağlayacak. 2013 yılının Ekim ayında Facebook CFO’su David Ebersman, özellikle gençler bazında günlük kullanıcıların sayısında azalma gördüklerini dile getirmişti. Facebook geçtiğimiz Kasım ayında da, iPhone ve Android cihazlar için gerçek zamanlı bir fotoğraf paylaşma ve chat sistemi olan  Snapchat’i satın almayı denemişti. Snapchat ise Facebook’un 3 milyar dolarlık satın alma teklifini reddetmişti.

WhatsApp kullanıcılarına etkisi

WhatsApp’ın kurumsal blogunda yapılan açıklamada, bu satın alımın kullanıcılar üzerinde herhangi bir etkisinin olmayacağı ve kullanıcıların normal WhatsApp kullanımlarına devam edebilecekleri belirtildi. WhatsApp ayrıca kullanıcılarının iletişiminin reklamlar ile kesintiye uğramayacağına güvenebileceklerinin altını çizdi.

Reklamveren tarafına etkileri

Facebook’un WhatsApp’i satın alması, yakın bir gelecekte markaları pek etkileyecek gibi görünmüyor, zira kurumsal bloglarında yer alan açıklamalarla WhatsApp üzerinden reklam yayınlamayacaklarını yinelediler. Ancak bu satın alım, Facebook’un mobil taraftaki gücünü yükseltmesini, daha genç kullanıcılar ile etkileşime geçmesini ve gelişen pazarlarda daha fazla rağbet görmesini sağlayacak. Her ne kadar WhatsApp platformu reklam almayarak varlığını sürdürse de, bu satın alım özellikle Facebook reklamcılığı tarafında hedefleme seçeneklerinin artması anlamına gelebilir.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top