Gençler İçin ‘Vazgeçilmezler’ (2. Bölüm)
VivaKi Business Intelligence olarak yürüttüğümüz Street University Araştırması* kapsamında; Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin hayatlarındaki “vazgeçilmezlerini” sorguladık. Araştırma katılımcılarına “asla vazgeçemeyecekleri 10 şey” sorularak oluşturulan ve 3 bölümden oluşan raporumuzun ikinci bölümünün konu başlıkları: Rahatlama Yöntemleri: Müzik, Sinema ve Oyunlar,Hem Sağlık, Hem Sosyalleşme Aracı: Spor,Güven Kaynağı: Teknoloji.
Raporun tamamına Campaign Türkiye Dergisi Kasım sayısından ulaşabilirsiniz.
Rahatlama Yöntemleri: Müzik, Sinema ve Oyunlar
Özellikle her gün yolda uzun zaman geçiren öğrenciler için müzik dinlemek, onları dış dünyadan soyutlamanın bir yolu olarak görülüyor. Yüksek sesle müzik dinlemeyi tercih eden gençler, dinledikleri müzikle bulundukları ortamdan uzaklaşıyorlar. Birçok öğrenci mutlu, hüzünlü ya da rahat hissetmek için müzik dinlediklerini belirtiyorlar. Sessizlik, rahatsızlık veren bir durum olarak algılanıyor.
Gençler için boş zamanlarını geçirmenin en iyi yollarından biri de oyun oynamak. Kimi öğrencilerin tercihi poker gibi oyunlardan yanayken, kimi öğrenciler de bilgisayar oyunlarını tercih ediyorlar. Dikkat çeken ise gençlerin bu oyunları da sosyalleşme aracı olarak görmesi. Bilgisayar ya da konsol oyunları olsun; bu anları her zaman başka bir arkadaşıyla paylaşıyorlar.
Sinemaya gidenlerin ise amacı çoğunlukla yeni bir filmi seyretmek değil. Sinema, onları düşüncelerinden uzaklaştırıp, güzel zaman geçirtecek bir aktivite olarak görülüyor. Farklı bir hayatı izlemek onları kendi çevrelerinden uzaklaştırarak günlük sıkıntılarından kısa bir süreliğine de olsa koparıyor.
Alkollü içecekler ise gençler arasında, tadı ya da aroması nedeniyle değil, tamamen eğlendirici bir unsur olarak görüldüğü için tercih ediliyor. Alkollü içecekler, maç izlerken ya da sohbet esnasında tercih ediliyor. Yemek yanında içki içme alışkanlığı pek fazla görülmüyor. Eğlenmek için gece dışarı çıkmayı tercih eden gençler için içki, eğlenmenin temel “olmazsa olmazı” olarak görülüyor.
Hem Sağlık, Hem Sosyalleşme Aracı: Spor
Fit kalmak ve sağlıklı olmak adına yapılan spor aktiviteleri gençlerin popüler “gym” kültürüne duydukları yakınlığı gösteriyor. Ancak spor çok daha farklı bir alana işaret ediyor; sosyalleşmek. Birçok öğrencinin tercihinin bireysel sporlardan ziyade takım sporları yönünde olduğu görülüyor. Spor yapılan an kişiyi, günlük stresten uzaklaştıran, rahatlatan ve özgüveni yükselten bir araç olarak görülüyor.
Özellikle erkek öğrencilerin birçoğu, taraftarı oldukları futbol ve basketbol takımlarının vazgeçilmezleri olduğunu belirtiyorlar. Takımlarına duydukları bağlılığı karakterlerinin bir yansıması olarak görürken, sahip oldukları aidiyet duygusu onları mutlu ediyor. Bir gruba ait olma isteği bu yaş grubunda oldukça önemli bir yere sahip. Ortak bir formayı giymek, aynı marşı ezbere söylemek, aynı heyecanı yaşamak onlar için bütünleştirici bir güce sahip. Kendilerini ait hissettikleri bu grup, onlar tarafından asla ayrılmayacakları bir sevgili olarak görülüyor.
Güven Kaynağı: Teknoloji
Bilgisayar olmazsa olmaz. Hemen hemen herkes laptop kullanmaya başlamış olsa da, masaüstü bilgisayarlar oyun oynamak amacıyla en önemli tercih sebebi. Laptoplar sadece ödev yapmak, internette bir şeyler araştırmak için değil, online alışveriş, fatura ödeme ve yemek siparişi verme gibi ihtiyaçlarını da karşılıyor. Laptoplarına ve internete her zaman ulaşabilmek onlara güven veriyor, tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir araç olarak düşünüyorlar.
*Street University Araştırması: Belli bir hedef kitlenin tüketim alışkanlıklarını, yaşam şeklini, ilgi alanlarını, yenilikleri nasıl yorumladığını, ürünler, markalar, reklamlar, mecralar hakkındaki görüş ve tutumlarını anlamak amacıyla yapılan online kalitatif bir araştırmadır. Street University Araştırması, Türkiye’nin farklı illerinden her gün online olan ve sosyal medyayı aktif olarak kullanan ABC1 SES grubuna dahil 18-24 yaş arası 40 üniversite öğrencisi ile yürütüldü.