Üst
Connected One / Dijital  / Günden Kalanlar: II. Reklam Sempozyumu – Dijital Reklam Standartları

Günden Kalanlar: II. Reklam Sempozyumu – Dijital Reklam Standartları

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdürlüğü, Reklam Kurulu işbirliğiyle, Reklamverenler Derneği, Reklamcılar Derneği ve Reklam Özdenetim Kurulu tarafından düzenlenen ve alanlarında uzman dünyaca ünlü konuşmacıların katıldığı 2. Reklam Sempozyumu 30 Kasım 2011 tarihinde düzenlendi. Sempozyumun ana konuları, Dijital Reklam Standartları ve Ürün Yerleştirme konularıydı.

SMG Türkiye Development Direktörü Anıl Ulusu’nun sempozyumla ilgili izlenimlerini içeren yazısını iki bölüm halinde yayınlıyoruz. İlk bölüm sempozyumun 2 ana konusundan biri olan Dijital Reklam Standartları, diğer bölüm ise sempozyumun diğer ana konusu olan Ürün Yerleştirme.

Günden Kalanlar: II. Reklam Sempozyumu

Sempozyumun konusu “Pazarlama İletişiminin Güncel Sorunları ve Çözümleri” olarak belirlenmişti. Sorunlar derinlemesine tartışıldı, ancak çözümlere pek sıra gelmediği söylenebilir.

Son dönemde sektör toplantılarında görülen, Twitter’da bir “hashtag” oluşturulup izleyici ve katılımcıların anlık yorumlarını sanal ortamda paylaşma uygulaması bu sempozyumda da katma değer yarattı.

İlgili linkler
Sempozyum twitter “hashtag” https://twitter.com/#!/search?q=%23reksem11
ICC Code http://www.codescentre.com
RTÜK yeni yönetmeliği ana hatları http://smgconnected.com/rtuk-yonetmeligi

Öğleden önceki oturumun başlığı “Dijital Reklam Standartları”, öğleden sonrakinin “Ürün Yerleştirme” idi.

Dijital Reklam Standartları

Dijital reklam standartları konusu aslında günlerce tartışılmayı hakeden bir konu. Doğal olarak öğleden sonraki oturumun yaklaşık 2 saatine de sarkmasına karşın sadece yüzeysel olarak değinilebildi.

Açılış konuşmalarından sonra ICC’den Elizabeth Thomas-Raynaud kürsüye geldi. ICC’nin “pazarlama iletişiminin öz denetimi”  ilgili hazırladığı evrensel belge olan “ICC Code” ve bunun “dijital interaktif medya” yönü hakkında bilgiler verdi. ICC Code pazarlama iletişimin bütün dallarına ilişkin kurallar içeriyor. ICC’nin buna özel hazırladığı web sitesi “codescentre.com” oldukça zengin bir kaynak; pazarlamacı ve iletişimcilerin “başucu sitesi” olmalı.

Thomas-Raynaud’un konuşmasında bence en dikkate değer bölüm, iletişimciler olarak büyük gelişme saydığımız davranışsal hedefleme ve türevlerinin ICC yaklaşımında “tüketici haklarının ihlali” sayılmasıydı.

Sonraki konuşmacı WFA Halkla İlişkiler Direktörü Malte Lohan’dı. Lohan “Self Regulation 2.0: What Responsible Advertising Means In the Digital Age” başlıklı sunumunda IAB-EASA Dijital Reklam Standartlarına değindi ve bir “worldwide blueprint” hazırlanmakta olduğunu müjdeledi. Sunumda dikkatimizi çeken diğer satırbaşları şunlardı:

  • İnternet dünyadaki regulatory kurullara gelen şikayet sayısı bakımından 3.sırada, birinci olması da uzak değil.
  • Markalar web sitelerinde de reklamda tabi oldukları öz denetim kurallarına bire-bir uymak zorundalar.
  • Sosyal medyada çıkar vaadiyle (Promosyon, çelkiliş, bağış v.b.) “fan” veya “like” toplamak etik değil.
  • User generated content’ten (Tüketici tarafından üretilen içerik) marka da sorumludur, “bana ne” diyemez. Viral içerik organik bile olsa marka sorumluluk almalıdır.

Daha sonra Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da sempozyumda bir konuşma yaptı. Bakanın konuşması bir “rapor” formatındaydı. Dijital reklam harcaması hakkında verdiği bazı rakamların doğruluğu tartışıldı. Ancak katılımı kesinlikle olumluydu.

Ve nihayet panel başladı. Oldukça değerli katılımcılar vardı: Serdar Kuzuloğlu moderatörlüğünde Av. Gökhan Ahi,  Yrd. Doç. Dr. Kaan Varnalı,  Tuncay Yavuz, Öğretim Görevlisi İ.Hakkı Polat ve Coca-Cola Dijital Medya Müdürü Yüce Zerey. Panelde daha fazla moderatör ve akademisyenler konuştu, reklamveren ve ajans temsilcilerine pek söz gelmedi. Hararetli tartışmalar yaşanmasına ve sürenin oldukça aşılmasına karşın karşın sorun tespitleri ve çözüm önerileri netleştirilemedi. Akılda kalan çıkarımlar, “Türk reklamcısı sosyal medya kullanımını bilmiyor”, “Türk üniversiteleri dijital iletişimci yetiştiremiyor” oldu.

Sempozyumun diğer ana konusu olan “Ürün Yerleştirme” ile ilgili izlenimler için buraya tıklayabilirsiniz.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top