GWI’den Internet Trendleri: Facebook Yorgunluğu, Googopoly, Dijitalin Ölümü ve Diğerleri
2009 yılından beri sürdürülen ve dünyadaki en büyük ve en detaylı multi-platform internet kullanım araştırması olan Global Web Index’in* son trend raporuna göre, bu dönemde yedi önemli konu gündemde olacak.
#1: Yerel Düşünme Zamanı
Büyüyen pazarların, dünyadaki sosyal medya ve online hizmetlerle ilgili değişime katkısı artıyor ve pazarlar birbirinden farklılaşıyor. Bu nedenle lokal stratejiler yapmak önem kazanıyor.
#2: Çin ve Dünyanın Geri Kalanı
Sadece Çin’de olmasına rağmen Twitter’dan daha fazla aktif kullanıcıya sahip bir mikroblog, Sina Webo. Bu örnek, global şirketler için Çin’in dünyanın geri kalanından farklı değerlendirilmesi gerektiğini çok net gösteriyor.
#3: Mobil Eşitlik
Gelecek 5 yıl içinde mobil cihazlardan internet kullanımı PC’leri geçecek. Bu nedenle, mobilin, iletişim veya ürün stratejilerinin merkezi olacağı, web sitelerin yerini multi-platform içerik ve hizmete bırakacağı, sosyal medyada gerçek zamanlılığın artacağı bir döneme hazırlık yapmak gerekiyor.
#4: Dijitalin Ölümü
Artık “internetin” tamamen içimize sızmış ve günlük hayatımızın her noktasına yayılmış olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Internet aslen, içeriği, bilgiyi, hizmeti bizlere farklı biçimlerde (ve cihazlarla) ulaştırıyor. Örneğin TV içeriğini internet aracılığıyla tabletimizden izleyebiliyoruz. Dolayısıyla dijitali, sadece banner, arama, vs. konularıyla sınırlandırıp salt bir mecra gibi düşünmemek, dağıtılacak “içeriğe” yoğunlaşmak gerekiyor.
#5: Googopoly
Google’dan önce hiçbir şirket, bu denli yoğun miktarda bilginin dağıtımını kontrolü altına almamıştı. Web’e tüm erişim noktalarında google’ın olması (tarayıcı, arama, sosyal, lokasyon, mobil, video) ve ayrıca google’ın kişiye özel arama algoritması, bilginin tarafsız iletilmesi konusunda kuşku yaratıyor.
#6: 100 Milyar Dolarlık Soru: Facebook
Facebook yorgunluğu, en ince düşünülmüş planları bile alt üst edebilecek bir tehlike ve 2012 boyunca göndeme gelecek önemli bir trend olacak gibi görünüyor.
#7: Sosyal Markalaşma
Hangi ülkeye gidilirse gidilsin, hangi tip tüketiciye sorulursa sorulsun, sosyal ağlarda markalarla ilişkiye geçmek, markadan bir fayda sağlama amacı taşıyor. Tüketici, markayla ilgili aktivitelerinin markaya katkısı olduğunu biliyor ve bunun karşılığını bekliyor. Sosyal medya stratejisi yaparken tüketicinin markayla temas noktalarını ve markadan beklentilerini doğru analiz etmek önem kazanıyor.
Trend raporu dosyasının tamamına ulaşmak için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.
* Global Web Index: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 130.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan 16-64 yaş arası 1.501 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkisileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.
** Global Web Index Araştırması’na göre aktif internet kullanıcısı, internete her gün bağlanan kullanıcı olarak tanımlanmaktadır.