Haber Kaynağı Olarak Sosyal Medya “in” Gazete “out”
Global Web Index Araştırması verilerinden yola çıkarak, Campaign dergisi için özel olarak hazırladığımız “Türkiye ve Dünyada Online Davranışlar 2012” raporunda, Türkiye’deki internet kullanıcılarının web, mobil ve sosyal medya davranışlarında, ayrıca markalarla ilgili gerçekleştirdikleri aktivitelerde gözlemlenen değişimler, 2011-2012 ile Türkiye ve dünya verileri karşılaştırılarak değerlendiriliyor.
Facebook ve Twitter’da Doyma Noktası
Sosyal medya şüphesiz ki bir vazgeçilmez olarak hayatımızın her anı ve alanında, ancak 2011 ve 2012 yılları arasında zaten aktif olan internet kullanıcısının sosyal medya aktivitelerinde önemli değişiklik yaşanmadı, hatta bazı aktivitelerde düşüş yaşandı. Özellikle 2012 yılının en keskin düşüşü forumlarda görülüyor. Ancak web’deki sosyal medya davranışlarımız, dünya ortalamasına göre yine de oldukça yukarıda. (Grafik: Sosyal Medya Aktiviteleri)
Haber Kaynağı Olarak Sosyal Medya “in” Gazete “out”
Özellikle mobil internet kullanımının da artması ve yaygınlaşması sonucu sosyal ağlar oldukça önemli bir bilgi kaynağı haline geldi. Nitekim Global Web Index Araştırması’na göre de sosyal ağlar, TV haber bültenleri ile birlikte en yüksek artışı gösteren bilgi kaynağı. Ülkemizde bilgi kaynağı olarak sosyal medya kullanımı dünya ortalaması ile paralellik gösteriyor. (Grafik: Haber Kaynakları)
Haber sitelerinin diğer bilgi kaynaklarına göre birtakım avantajları bulunmakta; daha hızlı/ kolay içerik üretilebiliyor olması, tüketici nezdinde daha kolay erişim sağlanabilmesi bunlardan birkaçı. Dünyada ve Türkiye’deki internet kullanıcıları da bu kolaylıklar neticesinde ilk bilgi kaynağı olarak internetteki haber sitelerini tercih etmekteler; Türkiye’deki her 10 aktif internet kullanıcısından 4’ü gündemdeki önemli gelişmeleri haber siteleri aracılığıyla takip ediyor.
“Türkiye ve Dünyada Online Davranışlar 2012” raporumuzdan diğer konu başlıklarını da önümüzdeki günlerde paylaşmaya devam edeceğiz. Bu yazı Campaign Türkiye Dergisi Ocak sayısında yayınlanmıştır.
* Global Web Index: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 130.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan 16-64 yaş arası 2.350 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkisileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.
** Global Web Index Araştırması’na göre aktif internet kullanıcısı, internete her gün bağlanan kullanıcı olarak tanımlanmaktadır. Global Web Index Araştırması hakkında detaylı bilgi için SMG Türkiye Knowledge Ekibi’nden Ahmet Baş’a mail (ahmet.bas@smgturkey.com.tr) atabilir veya telefonla (+90 212 315 9999) ulaşabilirsiniz. ————————————————————————————————————————————————————