Haneiçi Tüketim Nüfus Artış Hızıyla Beraber Artıyor
Ipsos Hane Tüketim Paneli verilerine göre 2013 ilk 3 çeyreği toplam harcama artışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9, enflasyondan arındırıldığında ise yüzde 1 olarak gerçekleşti. Alım kanallarında indirim marketler pay kazanırken, harcama oranlarını arttıran kategoriler saç bakım, ağız bakım ve diğer ev temizliği ürünleri oldu. Özellikle 2013’ün ilk çeyreğinde olmak üzere et tüketiminde bir gerileme gözlemlendi.
Türkiye’de hane içi tüketim kapsamında hızlı tüketim ürünlerine yapılan harcama 2013 yılının ilk üç çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artış gösterdi. Enflasyonun da harcama artışlarındaki etkisi gözönünde bulundurulduğunda ve harcama artışı bu etkiden arındırıldığında yüzde 1 oranında, yani nüfus artış hızına paralel kabul edilebilecek bir artışın gerçekleştiğinden söz edilebilir. En üst sosyo-ekonomik statü grubunda daha yüksek olan artış, düşük sosyo-ekonomik gruplarına göre yavaşlama gösterdi.
Harcama hareketlerine detaylı bakıldığında, harcamadaki artışın en yüksek olduğu alışveriş kanalının indirim marketleri olduğu görülmekte. Geçtiğimiz yıl indirim marketleri büyümesine yerel zincirler de eşlik ederken bu dönemde indirim marketleri harcamadan aldığı payı arttıran tek organize kanal oldu. Bunun yanında kasaplar ve pazarlar da harcamadan aldığı payı korudu; diğer kanallarda ise ortalamadan daha az büyümeler yaşanmasına bağlı olarak düşüşler yaşandı.
Kategoriler bazında, harcamanın en fazla artış gösterdiği kategoriler saç bakım, ağız bakım, deterjan ve diğer ev temizliği ürünleri oldu. Hane harcamalarında %20 seviyesine kadar çıkan payı ile önemli yeri olan et ve her yıl fiyat artışlarıyla gündeme gelen et ürünleri kategorisinde bu yıl da fiyatlar yükselmesine karşın alım sıklığının düşmesine bağlı olarak gerileme görüldü. 2013 yılının ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla hane başına 1.3 kilogram daha az et alımı gerçekleşti. Düşüş gösteren bir diğer ürün grubu içecek oldu: Daha seyrek alımların yapılması başta damacana su olmak üzere gazlı meşrubat ve alkollü içeceklerde düşüşlere neden oldu. Diğer önemli ürün grupları olan kağıt ürünleri, genel gıda ürünleri ve atıştırmalık ürünlerde harcama artarken süt ürünleri ve yağ için hemen hemen sabit kaldı.
Kaynak: IPSOS