Hangi Site Ne Kadar Tıklanıyor? – Temmuz Ayı Gemius Verileri
IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması* Gemius Temmuz ayı verilerine göre; Türkiye’de en fazla sayfa görüntülenmesine sahip site Facebook. Facebook’un ardından Google, Sahibinden, Hurriyet ve Youtube geliyor. En fazla kullanıcıya sahip siteler ise sırasıyla; Google, Facebook, Youtube, Yandex ve Hurriyet. İnternet kullanıcılarına erişim oranlarında ise Google birinci sırada.
Kategori Bazında En Fazla Trafiğe Sahip Siteler
Haber kategorisinde aylık trafiğe göre; Hürriyet birinci sırada yer alıyor. Hürriyet’in 8 milyon 729 bin kullanıcısına karşılık, aylık trafiğe göre bu kategoride ikinci sırada bulunan Haberturk.com’un 4 milyon 638 bin kullanıcısı bulunuyor. 3. sıradaki Sabah’ın ise 296 milyon aylık trafiğinin yanında 3 milyon 864 bin kullanıcısı bulunuyor.
Alışveriş kategorisinde Sahibinden.com, geçen aylarda olduğu gibi bu ay da açık ara liderliğini koruyor. Ziyaretçiler Sahibinden.com’da ayda ortalama 2 saat 47 dakika kalıyorlar. Gittigidiyor, Hepsiburada, Markafoni ve n11.com alışveriş kategorisinde en yüksek site trafiğine sahip diğer siteler.
Video sitelerinde ise Youtube birinci sırada. 17 milyon ziyaretçisi bulunan Youtube.com’da kullanıcılar ayda ortalama 2 saat 30 dakika kalıyorlar. İzlesene ve Dailymotion da Youtube.com’un ardından en fazla ziyaret edilen diğer video siteleri.
Sosyal ağlar kategorisinde Facebook açık ara lider durumda. Temmuz ayında Türkiye’de 20 milyon kişi tarafından ziyaret edilen Facebook’ta kullanıcılar ayda ortalama 11 saat 56 dakika kalıyorlar. Sosyal ağlar kategorisinde Facebook’un ardından Twitter geliyor. 7 milyon kişi tarafından ziyaret edilen Twitter’ın aylık trafiği 282 milyon. 3. sırada ask.fm geliyor. Eksisozluk.com. ise 3.844 milyon ziyaretçisi ve 127 milyon aylık trafiğiyle bu kategoride 4. sırada bulunuyor.
Kadın / Moda kategorisinde birinci sırada yer alan Avon.com 32,1 milyon sayfa görüntülenmeye sahip. İkinci sırada yer alan kizlarsoruyor.com’un ise aylık trafiği 25 milyon. modanisa.com.tr ise aylık 15,6 milyon trafiğiyle bu kategoride üçüncü sırada.
Müzik kategorisi altında ttnetmuzik.com.tr , aylık 11,3 milyon trafiğiyle birinci sırada bulunuyor. İkinci sırada bulunan numberone.com.tr ise 7,948 milyon trafiğe sahip.
Oyun siteleri kategorisinde stardoll.com, aylık trafiğe (242 milyon) göre birinci sırada. İkinci sırada bulunan oyunskor.com ise site genelinde 191 milyon aylık trafiğe sahip.
Spor sitelerinde nesine.com birinci sırada. Temmuz ayında 972 bin kullanıcı tarafından ziyaret edilen nesine.com’da ziyaretçiler ayda ortalama 10 saat 15 dakika kalıyorlar. Aylık 229 milyon trafiği bulunan Fanatik.com’da ise ziyaretçiler ortalama 1 saat 35 dakika kalıyorlar. Fotomac, sahadan.com ve maçkolik.com.tr de bu kategoride en fazla ziyaret edilen diğer siteler.
Cihaz Basında En Fazla Trafiğe Sahip Siteler
Tablet üzerinden Türkiye’de en fazla sayfa görüntülenmesine sahip site 88,1 milyon site trafiği ile sahibinden.com. Sahibinden.com’un 957 bin ziyaretçisine karşılık hurriyet.com.tr 1,847 milyon ziyaretçisiyle 2. sırada yer alıyor. Tablet üzerinden en fazla sayfa görüntülenmesine sahip diğer siteler ise sırasıyla haberturk.com, sozcu.com.tr ve sabah.com.tr geliyor.
Akıllı telefondan ziyaret edilen sitelerde 400 milyon site trafiğiyle sahibinden.com birinci geliyor. 1,914 milyon kullanıcısı olan sahibinden.com’da ziyaretçiler ayda ortalama 1 saat 35 dakika zaman geçiriyor. Hurriyet.com.tr ve eksisozluk.com ise site trafiğinin en çok olduğu diğer siteler olarak görülüyor.
*IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması, Gemius – Ipsos KMG tarafından yapılmakta ve Türkiye’de yaşayan 12 yaş ve üstü bireyleri kapsamaktadır. 2012 yılının Ocak ayından itibaren Fusion teknolojisine geçilerek, araştırmaya dahil olmayı kabul eden ve kod yerleştirilen sitelerin yanısıra, o ay yeterli sayıda panelistin ziyaret ettiği tüm siteler de araştırma raporunda yer almaktadır. 2013 Mart ayından itibaren Multiplatform Ölçümleme Sistemi hayata geçirilerek, kodlu sitelerin site trafikleri bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve diğer ayrımında raporlanmaya başlamıştır. Yukarıdaki tablolarda kişisel bilgisayarlardan, tabletlerden ve akıllı telefonlardan ziyaret edilen sitelerin gerçek kullanıcı rakamlarını ve site ziyaretçilerinin internet kullanıcılarına oranını yani erişim değerlerini görmekteyiz. Sitelerin alt domain’leri kategori tablolarında yer almayıp, her sitenin ana domain adresi için tek bir kategorizasyon yapılmıştır. Örneğin, spor siteleri tablosunda sadece spor siteleri yer almaktadır, diğer sitelerin “spor” bölümleri, “spor siteleri” tablosunda yer almamaktadır.