IAB Video İzleme Trend Araştırması
IAB’nin (Interactive Advertising Bureau) video izlenme trendlerini ölçmek üzere 21 ülkede 18 yaş üstü 4.200 kişi arasında yaptığı araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, video içeriklerine ilgi artıyor; Türkiye canlı video izlemede birinci sırada yer aldı.
Araştırma sonuçlarına göre Avrupa’da kullanıcıların yüzde 70’i günde en az bir kez video izliyor. Türkiye’de ise kullanıcıların yaklaşık 3’te 2’si günde en az bir kez video izliyor.
Kullanıcıların yüzde 47’si geçtiğimiz yıllara göre daha fazla canlı video izlerken bu oranın artışında akıllı telefonların da rolünün olduğu gözlemlendi.Kullanıcılar canlı videoları sosyal platformlardan izlerken Türkiye yüzde 64 oranı ile dünyada bu alanda birinciliği aldı. Kullanıcıların önemli bir bölümünün canlı videoda tercihi ise diziler oldu. Oyun videoları ise Türkiye’de ilgi görmeye devam ediyor.
2018 Dünya Kupası’nı canlı izleyeceğiz
IAB’nin video içerik araştırması, kullanıcıların 2018 Dünya Kupası ile ilgili tercihlerini ortaya koydu. Küresel olarak katılımcıların 3’te 2’si 2018 Dünya Kupası’nı canlı olarak televizyondan, izlemeyi düşünürken, Türkiye’de katılımcıların yüzde 54’ü maçları canlı videodan izlemeyi planladığını belirtiyor. Bu büyük futbol organizasyonunu izlemede televizyon ve akıllı telefonlar en yaygın iki kanal olarak öne çıkıyor.
Tüketiciler rahatsız edici reklam istemiyor
IAB’nin video içerik araştırması dijital reklam-video içerik ilişkisini de ortaya koydu. Dünyanın 21 ülkesinden binlerce kişiyle yapılan araştırmaya göre tüketiciler video izlerken reklamlarla etkileşime geçiyorlar ancak reklamların daha az rahatsız edici olmasını istiyorlar. Kullanıcıların yüzde 52’si reklamlarla desteklenmiş ücretsiz videoları izlemeyi tercih ederken yüzde 64’ü reklama tıklama, web sitesini ziyaret etme, arama motorlarında ürünü arama, ürün veya reklam hakkında yorum yapma gibi aksiyonlarda bulunuyor. Türkiye’de ise tüketicilerin yüzde 73’ü canlı video izlerken görülen reklamlarla etkileşime geçiyor. Araştırmadan dikkat çeken bir diğer sonuç ise, tüketicilerinin büyük çoğunluğunun reklamlarla karşılaşma şeklinin değişmesi gerektiğini düşünmesi.
Kaynak: DigitalAge