Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Internet Kullanıcılarının Sağlık Markalarından Beklentileri

Internet Kullanıcılarının Sağlık Markalarından Beklentileri

Sağlık sektörü, internet üzerinden yoğun olarak araştırılan konulardan biri. Türkiye’deki her 5 aktif internet kullanıcısından 1’i, bir önceki ay sağlık ile ilgili konular hakkında internetten araştırma yaptığını belirtiyor. İnternet üzerinden sağlık ürünleri satın alanların oranı ise yüzde 15. Sağlık kategorisi mobilde de kendini gösteriyor; Türkiye’deki her 5 aktif internet kullanıcıdan 1’i bir önceki ay akıllı telefonlarında sağlık ile ilgili aplikasyon kullandığını belirtiyor. Ayrıca, her 7 kullanıcıdan 1’i sağlık ürünleri hakkında fikirlerini online olarak paylaşırken, %29’luk bir kesim de blogları olması halinde sağlık ile ilgili konularda yazacaklarını belirtiyor.

Peki, web’de ve mobilde sağlık ile ilgili kullanım bu düzeyde iken, Türkiye’deki internet kullanıcıları ve sağlık öncüleri (sağlık konusunda ilgili ve etrafındakiler tarafından fikirleri dikkate alınan kullanıcılar) sağlık markalarından neler bekliyorlar? Ayrıca sağlık konusunda online olarak araştırma ve alışveriş yapan kullanıcılar kimlerden oluşuyor? Kimler sağlık konusunda internet ortamında fikirlerini paylaşıyor?

Türkiye dahil 36 farklı ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması’nın* Türkiye’deki tek kullanıcısı Starcom MediaVest Group Türkiye’nin Campaign için hazırladığı verilere göre; Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının yüzde 26’sı sağlık konusunda ilgili, fikir sahibi ve çevresindekiler tarafından fikirleri dikkate alınıyor. Bu yazıda, sağlık alanında faaliyet gösteren markalardan tüketicilerin beklentilerini ve online olarak sağlık ürünleri araştırma/satın alma davanışlarını bulabilirsiniz. Yazının tamamı ise Campaign Türkiye Dergisi Aralık sayısında yayınlanmıştır.

Sağlık markalarından beklentileri

Sağlık öncüleri, sağlık markalarından müşterilerini dinlemelerini ve fikirlerini sormalarını, böylece bir şekilde kendileri ile iletişime geçmelerini bekliyorlar. Türkiye’deki aktif internet kullanıcısı olan sağlık öncülerinin %57’si markanın sosyal ağlar veya forumlardaki yorumları dikkate almaları durumunda, sağlık kategorisinde faaliyet gösteren bir marka hakkında daha olumlu bir izlenime sahip olacaklarını belirtiyor. Sağlık sektöründe yer alan bir markanın daha olumlu bir algıya sahip olması için gereken başlıca diğer aktiviteler ise, markayı tanıtan videolar paylaşmak, piyasaya yeni çıkacak bir ürün hakkında tüketicilerinin fikirlerinin sorulması, sosyal ağları bir çeşit müşteri hizmetleri servisi olarak kullanmaları, şirket ile direkt temasa geçilebilen bir web sitesi tasarlanması ve sosyal ağlarda / bloglarda markanın yer alması olarak sıralanıyor.

Sağlık ürünlerini kimler araştırıyor, kimler satın alıyor?

Sağlık ürünleri internette oldukça yoğun olarak araştırılan konulardan biri. Türkiye’deki her 5 aktif internet kullanıcısından 1’i, bir önceki ay sağlık ürünleri hakkında internetten araştırma yaptığını belirtiyor. Cinsiyet kırılımına bakıldığında kadınların erkeklere kıyasla daha yoğun olarak araştırma yaptıkları dikkat çekiyor. Türkiye’de aktif internet kullanıcısı olan kadınların %29’u online olarak sağlık ürünlerini araştırırken erkeklerde bu oran %13.

Yaş gruplarına bakıldığında ise 25-34 ve 45-54 yaş arası kullanıcıların daha yoğun olarak online sağlık araştırması yaptıkları görülüyor. 25-34 yaş arası her 4 aktif internet kullanıcısından biri, geçen ay sağlık araştırması yaptığını belirtiyor. Yaş kırılımları arasında en düşük oranda araştırma yapan grup ise 16-24 yaş arası kullanıcılardan oluşuyor.

İnternet üzerinden sağlık ürünleri satın almak da kayda değer bir seviyede gerçekleşiyor. Bir önceki ay sağlık ürünü satın aldığını belirtenlerin oranı %15.  Online araştırmada olduğu gibi satın almada da kadınların erkeklere göre üstünlüğü göze çarpıyor. Türkiye’deki aktif internet kullanıcısı olan kadınların %21’i internet üzerinden sağlık ürünleri satın alırken, erkeklerde bu oran %10.

İnternet üzerinden sağlık ürünleri satın alma eğilimi yaş ilerledikçe daha artıyor. Satın almanın en yoğun olarak gerçekleştiği grup 55-64 yaş arası, en düşük grup ise en genç grup yani 16-24 yaş arası kullanıcılardan oluşuyor.

* Global Web Index: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 130.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan 16-64 yaş arası 1.501 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkisileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.

** Global Web Index Araştırması’na göre aktif internet kullanıcısı, internete her gün bağlanan kullanıcı olarak tanımlanmaktadır.
 
Global Web Index Araştırması hakkında detaylı bilgi için SMG Türkiye Knowledge Ekibi’nden Ahmet Baş’a mail (ahmet.bas@smgturkey.com.tr) atabilir veya telefonla (+90 212 315 9999) ulaşabilirsiniz.
————————————————————————————————————————————————————
Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top