Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / İnternet Trendleri 2011

İnternet Trendleri 2011

KPCB partneri Mary Meeker tarafından hazırlanan 2011 İnternet Trendleri; internette belirleyici rol oynayan trendler, gelişmekte olan mobil sektör – mobil uygulamalar, e-ticaret, online ödemelerdeki inovasyonlarla ilgili veriler ve analizlerden oluşuyor.

Araştırmanın dikkat çektiği bir başka nokta, sosyal ağların artan önemi ve beraberinde getirdiği fırsatlar. Araştırmada öne çıkan bazı notları aşağıda bulabilirsiniz.

Dünya Liderleri

Dünya sıralamasında piyasa değeri en yüksek olan 4 şirket; Apple, Google, Amazon.com ve Facebook. Sıralamada ilk 25’e giren şirketler arasında ABD haricinde Çin, Japonya, Kore ve Rusya’dan da şirketler var.

iPhone’a karşı Android

Piyasaya sürülme tarihlerinden itibaren yapılan karşılaştırmada, hızla yükselen Android satışları iPhone’u geride bıraktı.

Türkiye’de Sosyal Ağların Kullanımı

İsrail’in ilk sırada yer aldığı, internet kullanıcılarının sosyal ağlarda geçirdikleri süreyi gösteren analizde Türkiye 3. sırada yer alıyor.  Türkiye’de internet kullanıcısı bir kişi ayda 10,3 saatini sosyal ağlarda geçiriyor.

3G Mobil telefon sahibi 11 milyon kişinin bulunduğu Türkiye, %104’lük büyümesiyle Çin’den sonra en hızlı büyümeye sahip olan ülke.

 

İhtiyaçlar Hiyerarşisine Farklı Bir Bakış

1943’de Abraham Maslow tarafından oluşturalan teoriye göre, insanlar temel ihtiyaçlarını giderdikten sonra, üst kategorilerde bulunan gereksinimleri karşılamaya çalışacaklardır. Fizyolojik gereksinimlerden başlayarak güvenlik, ait olma ve saygınlıkla devam eden ihtiyaçların, en üst seviyesinde kendini gerçekleştirme yer alıyor. Bu teorinin günümüze uyarlanan esprili versiyonunda ise, yemek/su ve barınma kategorilerinden sonra gelen üst basamağı internet ve mobil telefonlar oluşturuyor.

Mobilize Dünyada Alışverişin Değişen Yüzü

comScore tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, Amerikalı smartphone kullanıcılarının mağaza içi alışverişlerindeki düşüşün ilk nedenini, alınacak ürünü online olarak daha uygun bir fiyata bulma yer alıyor. Listede yer alan diğer nedenler ise; başka bir mağazada daha uygun fiyata bulmak, ürünle ilgili olumsuz bir yorum görmek, benzer bir ürün satın almak, ürünün mağazada bulunmaması ve ürünü satın alma ihtiyacının sona ermesi. Aynı araştırmanın sunduğu başka bir veri ise, Amerikalı akıllı telefon kullanıcılarının %50’sinin yakındaki mağazaları görmek için telefonlarını kullandıkları yönünde.

21.YY’ın İnsanlara Verdiği Güç: Mobil Cihazlar ve İletişim

Küresel bilgi akışı sayesinde tüm dünya, gerçekleşen olaylardan anında haberdar olabiliyor. Gerçek zamanlı olarak çok hızlı yayılan bilginin bir örneği de Japonya’da gerçekleşen deprem sırasında yaşandı. Depremin gerçekleşmesinden 16 dakika sonra Twitter’daki trafiği gösteren resimler, bizlere bilgi akışının hızı hakkında bilgi veriyor.

Not: Sarı çizgiler Japonya’dan gönderilen tweet’leri, pembeler ise Japonya’ya gelenleri gösteriyor. Kaynak: Twitter

Ulaşılmayan Yer Kalmayacak

  • Dünya nüfusunun %85’i  kablosuz ağ hizmetine erişebiliyor.
  • Hindistan’da 200 milyondan fazla çiftçi devletten gelen ödemeleri mobil cihazlar yoluyla alıyor.

“Artık birşeyler saklamak zor,  ‘gerçek’ bir tık uzakta.”

Facebook’un 800 milyon aktif ve 350 milyon aktif mobil kullanıcısı ortalama 130 arkadaşa sahip. Bu kişilerin yarısı her gün Facebook kullanıyor ve günde 250 milyon adet fotograf yüklüyor. Bir kullanıcının ortalama 80 sayfa-grup-etkinlikle bağlantısı var.

Gelişen dijital pazarla paralel olarak artan mobil cihaz kullanımı, gerek alışveriş gerek reklamlar üzerindeki etkisini gösteriyor. Öncelikleri değişen insanlar, satın alma alışkanlıklarını da buna bağlı olarak değiştiriyor. İletişim ağının genişlemesi ve sosyal ağların popülerleşmesiyle her yer ve herkes ulaşılabilir hale geliyor. Dünyada olup bitenler hızlı bilgi akışı sayesinde hemen gündeme geliyor. Hindistan örneğinde görüldüğü gibi devletler de hızla gelişen ve değişen trendlere ayak uydurmaya çalışıyor.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top