Marka Araştırmalarında Türkiye’nin Dünyadaki Konumu
Tüketiciler ile farklı ve çeşitli mecralar aracılığıyla temas kurulan iletişim dünyasında, marka ve ürünlerle hangi noktalarda temasa geçildiğini anlamak gün geçtikçe daha çok önem kazanmaya başladı. İletişim stratejistlerinin ise tüketicinin marka ve ürün araştırırken başvurdukları kaynakları iyi analiz etmeleri gerekiyor. Tüketicinin satın alma yolculuğunda önemli bir yere sahip olan “marka ve ürün araştırmaları” tüketicinin profiline göre farklılaşırken, ülkeler arası farklılıklar da dikkat çekiyor.
VivaKi Business Intelligence tarafından, Global Web Index* verilerinden yola çıkarak Campaign Türkiye için özel olarak hazırlanan bu çalışmada, Türkiye ve dünyadaki tüketicilerin satın alma dinamiklerini anlamak üzere, marka ve ürün araştırmaları online / offline kaynaklar çervesinde değerlendiriliyor. Bu çalışma kapsamında ele alınan “Online” ve “Offline” bilgi kaynaklarının içeriklerini aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz.
Marka Araştırmada Türkiye, Dünya Ortalamasının Hemen Üzerinde
Markayı veya ürünü araştırıken başvurulan online ve offline kaynaklarına bakıldığında Türkiye’nin dünya ortalamasına bir hayli yakın olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki internet kullanıcılarının, markayı veya ürünün araştırırken online kaynak kullanım oranı %25 iken, offline kaynak kullanım oranı ise %37. Satın alma yolculuğunda başvurulan online kaynakların offline’a göre en yoğun gerçekleştiği ülkeler ise Uzak Doğu ülkeleri yani sırasıyla Güney Kore, Hong Kong, Çin, Tayland ve Endonezya. Offline kaynakların online kaynaklara göre daha çok başvurulduğu ülkeler ise, İsveç, Avustralya, Kanada ve Güney Afrika. GWI Araştırması kapsamında ele alınan diğer ülkelerin online/offline kaynak kullanımları için aşağıdaki grafiğe göz atabilirsiniz.
Kadınlar Online Kaynaklara Daha Çok Başvuruyor
Türkiye’deki internet kullanıcılarının markayı araştırıken başvurdukları offline ve online kaynak kullanımlarına bakıldığında, 16-24 yaş arası kullanıcıların, hem online hem offline kaynakları Türkiye ortalamasına göre en yoğun olarak kullandıkları görülüyor. Diğer yaş gruplarında ise durum şu şekilde; 25-34 yaş arası internet kullanıcıları Türkiye ortalamasına göre biraz daha online ve biraz daha az offline; 35-44 yaş aralığındakiler daha az online, daha çok offline, 55-64 yaş aralığındakiler ise Türkiye ortalamasına göre hem daha az online hem daha az offline olarak marka araştırmalarını gerçekleştiriyorlar. Cinsiyet bazlı bakıldığında ise, kadınların erkeklere oranla daha yoğun olarak marka araştırması yaptıkları görülüyor.
Gençler için Entegre Kampanyalar Dizayn Edilmeli
Türkiye’deki tüketicilere demografik kırılımlar bakıldığı zaman farklı hedef kitlelere farklı iletişim stratejileriyle yaklaşmak gerekiyor. Örneğin grafiğin sağ üst bölümünde bulunan yani Türkiye ortalamasına göre hem online hem de offline kaynaklara daha çok başvuran hedef kitlelerde (16-24 yaş grubu ve kadınlarda) online ve offline temas noktalarının daha açık olduğunu bilmek ve çoklu mecra kullanımları ile daha entegre kampanyalar dizayn etmek gerekiyor. Grafiğin sağ alt tarafında bulunan yani daha çok online, daha az offline kaynaklara başvuran hedef kitleler için dijital stratejilere; sol üst bölümde bulunan hedef kitleler için ise daha çok geleneksel mecralara odaklanmak gerekiyor.
Türkiye’deki Kadınlar ve Gençler Dünya Ortalamasına Göre Daha Online
Türkiye ile dünyadaki internet kullanıcılarına yaş ve cinsiyet kırılımlarıyla bakıldığında ise, Türkiye’deki kadın kullanıcıların dünyadaki diğer kadın kullanıcılara göre daha çok online, erkeklerin ise daha çok offline kaynaklara başvurduğu görülüyor. Ayrıca Türkiye’deki gençler de dünya ortalamasına göre çok daha fazla online kaynaklara başvuruyor.
* Global Web Index: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 130.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan 16-64 yaş arası 3.350 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkisileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.
** Global Web Index Araştırması’na göre aktif internet kullanıcısı, internete her gün bağlanan kullanıcı olarak tanımlanmaktadır. Global Web Index Araştırması hakkında detaylı bilgi için VivaKi Business Intelligence Ekibi’nden Ahmet Baş’a mail (ahmet.bas@vivakiturkey.com) atabilir veya telefonla (+90 212 315 9999) ulaşabilirsiniz. ————————————————————————————————————————————————————