Mobile World Congress 2015’te Öne Çıkanlar (Konuk Yazar)
Geçtiğimiz haftalarda Barselona’da düzenlenen Mobile World Congress; sadece lider mobil operatörleri değil, birçok farklı sektörden üst düzey yöneticileri de bir araya getirdi. 3 gün süren konferans boyunca öne çıkan ve önümüzdeki dönemlerde sıkça duyacağımız konular ve gelişmeler şu şekilde:
1- Entegre cihazlar ve bağlantı
MWC 2015’te açık bir şekilde belli oldu ki günümüzde mobil cihaz kategorisi dediğimizde sadece mobil telefon ve tabletlerden bahsetmiyoruz. Artık bunun çok daha ötesindeyiz ve gün geçtikçe daha da gelişen ‘nesnelerin interneti’, giyilebilir teknolojiden otomobile oldukça geniş bir yelpazede karşımıza çıkıyor. Her sektörde ve her ürün grubunda bu cihazları günlük hayatımızda rahatça kullanabilmek için WiFi, Bluetooth Smart, Cat 1, Cat 0 LTE ve diğer wireless teknolijiler en önemli faktörler arasında yer alıyor.
2- Network altyapısı genişliyor ve görselleşiyor
Türkiye de dahil birçok ülke henüz 4G’ye geçmemiş olsa bile dünyada 5G konuşulmaya başladı. Henüz geliştirme aşamasında olan ve yaklaşık 5 sene sonra hayata geçmesi beklenen 5G teknolojsi bu yılki konferansın da en ilgi çeken konularından biriydi. Şirketler şimdiden 5G’nin sağlayacağı hizmetler ve avantajlar için sabırsızlanıyor. ‘Nesnelerin İnterneti’ nin anahtarı olan 5G özelliği ile internet hızı o kadar artacak ki kullanıcılar mobil cihazlarından birkaç dakika içinde HD film indirebilecekler. Ayrıca 3D görüntülü arama ve hologram aramalar yapılabilecek. Bu sayede ekranınızdan uzanıp karşınızdaki insana dokunabilirmişsiniz gibi bir his oluşacak. 5G ile ‘nesnelerin interneti’ daha da gelişecek ve akıllı sağık, akıllı araba, akıllı market alışverişi gibi hayatımızn her alanına yayılarak bilim kurgu filmlerin gerçek hayata taşınmasını sağlayacak.
3- Güvenlik ve Mobil Ödemelerin Önemi:
Konferansın en önemli konularından biri de güvenlik etrafında geliştirilmiş yeni teknolojiler üstüne oldu. Güvenli ödemeler, güvenli mobil operatör sistemleri, güvenli telefon ve güvenli akıllı saatler sürekli yenilenen teknolojilerin olmazsa olmazları arasında. Örneğin Galaxy S6 veya S6 Edge cihazını satın aldığınızda, Intel’in anti-virüs programı olan McAfee VirusScan Mobile™ cihaza önceden yüklenmiş olacak. Ayrıca, LG de kişisel datanın güvenliği için McAfee® Mobile Security ile bir işbirliği ile kullanıcının güvenliğini kontrol altına almaya çalışıyor. Kullanıcı LG akıllı saatini çaldırdığı durumda, cihazını takip ederek cihazı kilitleme ve içindekileri silme şansına sahip olacak.
Mobil cihazlarda güvenliğin gün geçtikçe daha da artmasının en önemli faktörü hic şüphesiz mobil ödeme seçeneklerinin gelişmesi ve yaygınlaşması. Geçtiğimiz yıl yapılan Apple Pay lansmanından sadece birkaç hafta sonra hızlıca kullanılmaya başlanan Apple pay, ilk olarak ABD’de tüketicilerle buluşmuştu. Oldukça kısa bir sürede kredi kartıyla yapılan alışverişlerin %90’ı Apple Pay aracılığıyla gerçekleşti. New York Times’a göre lansmanın ardından sadece iki gün içinde 150.000’in üstünde Apple Pay ile market alışverişi gerçekleşti. McDonald’s’ta yapılan harcamalar ise lansmandan sonra 2 ay içinde Apple Pay harcamalarının %50’sini oluşturdu. 2015’te Apple Pay sisteminin daha da yayılmasını, özellikle gelişmekte olan orta sınıf pazarlarda kullanılmaya başlanmasını bekliyoruz. Asya pazarında developerlar 10 ve üstü dilde yeni aplikasyonlar oluştururken, mobil pazarlamacılar da farklı para birimlerine göre düzenlemeler üstünde çalışmalarına devam ediyorlar. Görünen o ki; bu yıl mobil cihaz ile yapılan ödemeler uluslararası seviyeye çıkarak daha da yayılacak. Mobil ödeme sistemi iPhone Touch ID’si ile anlaşmalı mağazalarda kullanılabiliyor. Kasaya vardığımızda Touch ID’ye dokunarak ve telefonunuzu kasadaki özel cihaza yaklaştırarak ödemeyi gerçekleştirebiliyorsunuz.
4- Giyilebilir Teknolojiler:
MWC 2015’e damgasını vuran bir diğer konu giyilebilir teknolojiler oldu. Akıllı bilekliklerden akıllı saatlere, fitness bantlarından akıllı kumaşlara kadar birçok farklı giyilebilir teknoloji mobil pazar için oldukça önemli. Google Glass, Apple akıllı saatten sonra bu teknolojilerin bir adım daha ileri götürülmesini bekliyoruz. Şimdiye kadar daha çok spor amaçlı üretilen giyilebilir teknolojilerin, önümüzdeki günlerde elektroniğin modayla buluşması şeklinde tanımlanacağının sinyalleri veriliyor. Konferansta tanıtımı yapılan LG Urbane LTE akıllı saat bu teknolojinin en güzel örneklerinden biri oldu. Teknoloj bloglarında da ‘şimdiye kadar üretilen en premium akıllı saat olabilir’ şeklinde yorumlar alırken sadece tasarım açısından değil fonksiyonları ile de dikkatleri üzerinde topluyor. Oldukça gösterişli olan akıllı saat, webOS tekolojisi ile text mesaj atmanıza, email göndermenize, telefon araması yapmanıza, hatırlatma almanıza olanak sağlarken daha birçok özelliği içinde barındırıyor.
5- Samsung Galaxy Edge:
Konferansta tanıtımı yapılan birbirinden başarılı akıllı telefon olmasına rağmen Samsung Galaxy Edge konferansa kesinlikle damgasını vurdu diyebiliriz. Kıvrımlı tasarımıyla beğeni kazanan yeni Samsung Galaxy Edge’in özellikleri arasında; favori kontaklarınıza hızlı erişim ve telefonun yüzü yere dönükken kimin aradığının görünmesi gibi özellikler bulunuyor. Galaxy S5’te eksik olan tasarımsal özelliklerin de eklenmesiyle daha premium bir algı oluşturan akıllı telefonun yeni cam yüzeyi ve metal kıvrımları çok daha estetik bir görüntü sağlıyor.
Detaylı bilgi için VivaKi Digital Senior Supervisor – Ezgi Doğanay’a e-mail (ezgi.doganay@vivakiturkey.com) veya telefonla (+90 212 315 9999) ulaşabilirsiniz.
Kaynakça:
http://mashable.com/2014/10/20/mobile-payments-apple-pay/
http://mashable.com/2015/01/02/mobile-trends-2015/
http://www.macrumors.com/2014/12/16/apple-pay-90-percent/
http://www.mobileworldcongress.com/
http://www.androidpit.com/mwc-2015-news-highlights
http://www.theguardian.com/media-network/2015/mar/02/five-highlights-2015-mobile-world-congress
http://www.imgtec.com/news/detail.asp?ID=966
http://bits.blogs.nytimes.com/2014/12/16/dozens-more-companies-sign-up-for-apple-pay/?_r=0