Multitasking Sırasında TV Reklamları Hakkında Hangi Cihazlardan Konuşuluyor?
Akıllı telefonlar ve tabletler gibi dijital cihazların yaygınlaşmasıyla beraber TV izleyicilerinin de “multitasking” eylemleri de yükselişe geçti. Multitasking gerçekleştiren kullanıcılar, dijital cihazlarını mevcut alışkanlıklarına, özellikle TV izleme alışkanlıklarına, entegre etmeye başladılar.
IAB ve Ipsos MediaCT tarafından yayınlanan Mayıs 2012 tarihli rapora göre, internet erişimi olan cihazların, medya tüketimi ile ilgili diğer aktivitiler ile yer değiştirdiği değil, onlara eklendiği görülmüştür. ABD’li kullanıcılar ile üç dönem olarak gerçekleştirilen ankete göre, 2009’da günlük ortalama 9 saat olan medya (TV izleme, online olma, radyo/müzik dinleme, haber/makale/yorum/kitap okuma, video oyunu oynama) tüketimleri, 2011 yılında 9,6 saate yükselmiştir. Aynı dönemde, online olma 2,5 saatten 3,1 saate yükselirken, TV izleme ise 3,4 saatte kalmıştır. Okuma yapmada 2008 yılına göre düşüş gözlemlenirken, video oyunu oynamada ise 2008 yılına göre artış yaşanmıştır.
Yükselişe geçen online aktiviteler ise kullanıcıların TV izlemeleri sırasında meydana geliyor. Ankete katılanların 3’te 2’si TV izlerken başka bir cihaz kullandıklarını da belirtiyor. İzlenilen TV programı hakkında tartışmalara katılmak veya online olarak fikirlerini beyan etmek için en çok tercih edilen cihaz ise bilgisayar. Ankete katılanların yarısı TV izlerken bilgisayar da kullandıklarını belirtirken, akıllı telefon ve tabletlerde bu oran biraz daha düşüyor.
Kullanıcılar, TV programı izlerken kullandıkları cihazlarını TV reklamları sırasında da farklı şekillerde kullanıyor. TV programı hakkında fikirlerini çeşitli platformlarda beyan ederlerken, reklamlar hakkındaki görüşlerini de farklı cihazlar üzerinden farklı yollarla gerçekleştirebiliyorlar. Örneğin akıllı telefon kullanıcıları, reklamlar hakkında konuşmak için SMS, e-mail veya anlık mesajlaşmayı (Instant Messaging) tercih ederken, bilgisayar kullanıcıları sosyal ağlarda online topluluklar ile konuşmayı, tablet kullanıcıları ise en çok sosyal ağlarda arkadaşları ile konuşmayı tercih ediyor.
Markaların, aynı anda birden çok ekran tüketimini gerçekleştiren kullanıcılara farklı platformlar üzerinden ulaşmaları daha derinlemesine bir ilişki kurmalarını sağlayabilir.
Kaynak: eMarketer