Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Perakende Sektörü Nasıl Değişiyor?

Perakende Sektörü Nasıl Değişiyor?

Birçok mağazayı, eğlence mekanını ve sosyal alanı içinde barındıran alışveriş merkezleri, insanların hayatının merkezinde olan unsurlardan biri olarak görülüyor. Zaman geçtikçe fiziksel mağazalara ilgi azalmaya başlamasıyla ve  ziyaretçi sayısı düşüşe geçtiği dikkat çekiyor.  Marketing Land’de perakende sektöründeki bu düşüşü üç başlık altında inceleniyor.

1- İnsanlar, sinemaya gitmek yerine evde film izliyorlar.

En son verilere göre, sinemaya gitme oranı düştüğü görülüyor. Business Insider’ın haberine göre, sinemaya gidenlerin oranı beklenilenin aksine yıldan yıla %3,5 azalıyor. Tüketiciler sinema için alışveriş merkezine gitmek yerine, artık internet veya abone olduğu çeşitli TV platformları üzerinden film izliyorlar.

Perakende sektörüne etkisi: Daha az insan alışveriş merkezlerini ziyaret ettiği görülüyor.

2- İnsanlar, kullandıkları markalara sadakatle bağlanıyorlar.

 

Markalar, müşterilerine direkt ulaşmak ve ürünlerini satmak istiyorlar. Bu trende yıllar önce Apple ve Disney kendi mağazalarını açarak öncülük ettiler. Bugün ise daha fazla marka kendi mağazasını açıyor ve markalar artık aggregator, yani toplayıcı mağazalar aracılığıyla satmak istemiyorlar. Zara ve Uniqlo, moda sektöründe bunun başarılı örnekleri. Kendi fiziksel mağazalarını açamayan American Giant gibi markalar ise kendi online mağazalarını açıyorlar.

Kendi kanallarını oluşturan Nike ve Nestlé gibi markalar, satış ve marka sadakati konusunda bugün ektiklerini biçiyorlar. Hatta, Nestle’nin CFO’su Francois-Xavier Roger e-ticaretteki artış oranının %2,9’dan %5’e yükselmesinin tüketici odaklı pazarlama stratejileri sayesinde olduğunu belirtiyor.

Birden fazla markayı barındıran toplayıcı mağazalar düşük kar marjına sahipken, kendi markalarını satan mağazalar daha yüksek kar marjına sahip. Bu da perakende sektöründe, markaların mağaza sayısını ve pazarlama stratejilerini önemli ölçüde etkiledi.

Perakende sektörüne etkisi: Daha az insan alışveriş merkezlerini ziyaret ediyor ve mağazalar artık daha küçük ve marka merkezli olduğu görülüyor.

3- İnsanlar, her zaman cazip ürüne yönelirler.

 

Artık tüketiciler, almak istediği ürüne mağazalara gitmeden e-ticaret sitelerinden ücretsiz kargo seçeneğiyle ulaşabiliyor.

Perakende sektörüne etkisi: Daha az insan fiziksel mağazalardan alışveriş yapıyor.

Fiziksel Mağazacılıktan Online Mağazacılığa Geçiş

Bu bilgilerin ışığında; 3000’den fazla mağazanın kapanması bekleniyor. Etkilenmesi zor gözüken köklü markalara bile bu dalga vuracak gözüküyor. Bu dalga, ne yazık ki satın aldığımız diğer ürünleri de etkileyecek.

Güncel verilere göre, online satın aldığımız ürünler tüm alışverişlerimizin % 10’unu kapsıyor. Fakat bu oran gerçekten % 10 değil. Örneğin, petrol online olarak satılmıyor ve bu oran petrol satışlarını da kapsıyor. Bu pastaya petrol satışlarının da eklenmesi, e-ticaret kanallarından satılan giyim ve elektronik gibi sektörlerin payını azaltıyor..

Markalar ayakta kalmak için online satışların büyütmeyi amaçlayan bir plana ihtiyaç duyuyorlar. Perakende sektöründe faaliyet göstermek pek rahat olmayan bir iş, çünkü her pazarlama ve satış stratejisine alternatif yeni bir tanesi geliştiriliyor. Yirmi beş yıl önceki mağazacılık modeli, bugünün “showrooming” anlayışında işlemeyebiliyor.

Bu açıdan, fiziksel mağazacılıktan online mağazacılığa geçişi anlamak çok önemli. Perakende sektöründe bu yepyeni dünyaya geçiş sağlandığında, online satışları artıracak strateji ve teknolojiler de markalara destek olacak.

 

Kaynak: Pazarlamasyon

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top