Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Reklamlar Hakkında Ne Düşünüyoruz?

Reklamlar Hakkında Ne Düşünüyoruz?

VivaKi Business Intelligence tarafından TGI*2013 Spring dönemi verileriyle hazırlanan bu çalışmada, Türk insanının reklamlar hakkındaki düşünceleri ve tutumları ele alınıyor. Farklı iletişim kanalları aracılığıyla maruz kalınan reklamlar, Türk insanının ne kadar dikkatini/ilgisini çekiyor ve onları reklamı yapılan markaya ne derece yakınlaştırıyor? Araştırmanın sonuçlarına göre reklamlar hakkındaki tutumlar; farklı yaş, cinsiyet ve SES grupları bazında ele alınıyor.

Raporun tamamını Campaign Türkiye Dergisi Ekim sayısında bulabilirsiniz.

Türk İnsanı Reklamlar Hakkında Ne Düşünüyor?

Söz konusu reklamlar olduğunda Türk insanından zıt görüşler duymak mümkün. Türk halkının neredeyse yarısı reklamlar hakkında, dikkat çekici, eğlendirici olması gibi olumlu ifadeler kullanırken, diğer yarısı reklamların tüketiciyi yanılttığını ve vakitlerini boşa harcadığını düşünüyor. Farklı cinsiyet ve yaş grupları bazında bakıldığı zaman ise ortaya daha net bir tablo çıkıyor; reklamlar daha çok gençlerin dikkatini çekiyor, kadınların ilgisini topluyor, yaşlıları ise markaya karşı olumlu anlamda etkiliyor.

türk insanı reklamlar hakkında ne düşünüyor

Reklam Dediğin Eğlendirici Olmalı

Türk insanının yarısından çoğuna göre, reklamlar eğlendirici olmalı. “Reklamlar eğlendirici olmalıdır” önermesine her 5 kişiden biri “kesinlikle” katılıyorken, “kesinlikle” katılmayanların oranı ise sadece %6. Herhangi bir medya kanalındaki reklamın eğlendirici olması gerektiğini düşünen tüketiciye göre, reklamın görülür görülmez en çok dikkat çektiği mecra ise Açıkhava. Türk insanının neredeyse yarısı, yollardaki reklam panolarının dikkatlerini çektiğini belirtiyor. Ayrıca yine %48’lik bir kesim, iyi tasarlanmış reklam panolarının şehre renk kattığını ve güzelleştirdiğini düşünüyor. %40’lık bir kesime göre ise, otobüs duraklarındaki ve toplu taşıma araçları üzerindeki reklamlar da dikkat çekici nitelikte. Taksi üstlerinde bulunan reklamlar ise, diğer açıkhava reklamlarına göre o kadar da dikkat çekici değil.

Reklamlar Gereksiz Tüketime Özendiriyor Mu?

Halk arasında sıkça tartışılan ve farklı fikirlerin konuşulduğu bu konuda Türk insanı ikiye bölünmüş durumda ancak gereksiz tüketime özendirdiğini düşünenler sayıca biraz daha fazla. “Reklamlar gereksiz yere tüketime özendiriyor” önermesine herhangi bir düzeyde katılanların oranı %46 iken, katılmayanların oranı ise %27. Ayrıca %12’lik bir kesim de reklamların boşa vakit harcadığını düşünürken, her 6 kişiden 1’i de televizyondaki reklamların tüketiciyi yanılttığı görüşünde. Buna karşın her 3 kişiden 1’i de TV reklamlarının en az programlar kadar dikkat çektiğini ve hoşuna gittiğini belirtiyor.

Reklamlardan Kim Nasıl Etkileniyor?

Reklamların en temel görevi olan AIDA (Attention-Interest-Desire/Decide-Action) modeline göre, reklamlar önce tüketicininin dikkatini çekmeli, daha sonra ilgilerini toplamalı. Sürecin ilerleyen kısmında ise, tüketicinin reklamdan o üründe/markada karar kılması ve marka hakkında olumlu bir şekilde etkilenmesi geliyor.

reklamlardan kim nasıl etkileniyor

Reklamlar En Çok Gençlerin Dikkatini Çekiyor

TGI Araştırması verilerine göre, ülkemizde reklamlar en çok gençlerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Özellikle 15-24 yaş grubu tüketicilerin reklamlar karşısında dikkatleri bir hayli açık seviyede. Aynı şekilde reklamlar erkeklerin de dikkatini çekmede daha başarılı. Ancak dikkati çektikten sonra iş ilgiyi toplamaya geldiğinde, reklamlar daha çok kadınlara hitap ediyor.

AB SES Grubu, Tüm Kişilere Göre Daha Çok Etkileniyor

Türkiye’de AB SES grubuna dahil tüketicilerin reklamlara karşı algıları, tüm kişilere göre daha açık. Yani reklamlar, sosyo-ekonomik statü seviyesinde görece daha yüksek seviyedeki tüketicilerin daha yüksek bir oranda dikkatini çekiyor. Bu grup, reklamı görme sonucu oluşan algıda da daha aktif, yani gördükleri reklam sonucunda o üründen/markadan tüm kişilere göre daha yüksek bir oranda olumlu bir şekilde etkileniyorlar.

Siz de reklamlar hakkındaki görüşlerinizi #reklamdedigin hashtag’i ile Twitter’da paylaşabilirsiniz.

*TGI (Target Group Index) Araştırması; Türkiye’de her yıl 15 yaş üzeri 15.000 farklı katılımcı ile gerçekleştirilerek yaklaşık 41 milyon kişiyi temsil ediyor ve demografik profil, ürün-hizmet kullanımı, mecra tüketimi ve yaşam biçimleri hakkında veriler sunuyor.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top