Reuters, Dijital Haberler Raporunu Yayınladı
Reuters’ın her sene yayınladığı Reuters Institute for the Study of Journalism imzalı Digital News Report yayınlandı. Aralarında Türkiye, ABD, Kanada, Avrupa ülkeleri, Singapur ve Hong Kong’un olduğu toplam 36 ülkeden 70 bin kişiyi kapsayan araştırmaya göre online haber tüketiminde sosyal ağların büyümesi yavaşlarken, mesajlaşma uygulamaları yükselişe geçiyor. ABD dışında İspanya, Fransa ve Almanya gibi pazarlarda sosyal medya, Facebook’un algoritmalarını haberler yerine paylaşımlar lehine değiştirdiği 2016 yılından bu yana belirgin bir düşüş yaşıyor.
Araştırmaya katılan tüm kullanıcıların yüzde 23’ü haberleri okumak için mesajlaşma uygulamalarına başvuruyor. Mesajlaşmanın haber tüketimi için kullanımında en popüler uygulama WhatsApp, onu Facebook Messenger, Snapchat, Viber ve WeChat izliyor.
Haber paylaşımının mesajlaşmaya kayması ise Facebook için büyük sorun değil zira öyle ya da böyle izleyici Facebook ekosisteminde kalmaya devam ediyor. Katılımcıların yüzde 80’i haftada en az bir kere bir Facebook uygulamasını kullanıyor haber tüketimi için.
Ancak insanların haberlere erişiminde sosyal medya hala ana kaynak değil. Katılımcıların yüzde 32’si doğrudan sayfaya giderek haberlere erişiyor; yüzde 25’i ise arama motorlarını kullanıyor. Sosyal medya ise yüzde 23 ile üçüncü sırada.
Ülkelere göre haberlere erişim kaynaklarında Türkiye’den katılımcıların yüzde 62’si arama yoluyla haberlere eriştiğini söylüyor.
Raporun Türkiye kısmı incelendiğinde; Tv, radyo ve basılı medyada en çok kullanılan 5 markanın Fox Tv, Cnn Türk, NTV, KanalD ve Hürriyet olduğu görülüyor.
Online medya da ise ilk 5 markanın CNN Türk, Mynet, Hürriyet , Sözcü ve NTV öne çıkıyor.
Türkiye’de medyanın değişimine bakıldığında; özellikle genç nesilde akıllı telefon kullanımının haberlere ulaşma anlamında bilgisayarları geçtiği görülüyor. İnsanlar haberleri paylaşmak için daha güvenli gördükleri mesajlaşma uygulamalarını tercih ederken sosyal medya kullanımı azalıyor ancak televizyon ve online medya halen haberlere ulaşmada en önemli kaynaklar olarak öne çıkıyor
Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarının haber için kullanımına bakıldığında, %54 ile Facebook haber için en çok kullanılan platform olarak görülüyor, Youtube ise %32 ile ikinci platform, üçüncü sırada ise %25 ile Twitter olduğu görülüyor
Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin en yüksek reklam engelleme oranına sahip olduğu araştırma, bu yıl yayınların önlemleri, abonelik servislerinin yaygınlaşması gibi sebeplerle oranların düştüğünü söylüyor. Türkiye’de katılımcıların yüzde 26’sı reklam engelleyici kullandığını söylüyor bu yıl. Düşüşün en önemli sebebi reklam engelleyicisi açıkken sayfayı görememek.
Araştırmada Türkiye’nin ilk sırada olduğu konu bu yıl, haberlerden sakınma oranı. Halihazırda basın yayın organlarına itimat etmeyen kullanıcılar, en çok morallerini bozmamak için haberlerden sakındığını söylüyorlar. İkinci en önemli sebepse yayıncılara güvenmemeleri; üçüncü sırada ise haberi alsa da, yapacak bir şeyi olmadığına yani elinin kolunun bağlı olduğuna inanma hali var.
Kaynak: Reuters, Webrazzi