Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Sosyal Medyada Markalardan Beklentiler

Sosyal Medyada Markalardan Beklentiler

Üniversiteli Gençlerin Sosyal Medyaya Dair Bakış Açıları, Sosyal Medya Kullanım Biçimleri Ve Sosyal Medyada Markadan Beklentiler – Bölüm II

Bahçeşehir Üniversitesi COOP öğrencileriyle yürüttüğümüz SMG Street Youth çalışması ile 20-25 yaş arası üniversiteli gençlerin iletişim, teknoloji, paylaşma, sosyal medya, sponsorluk, para harcama, mutluluk gibi konular hakkındaki görüşlerine başvurduk ve onların hayata bakışlarını, yaşam tarzlarını, mecra tüketimlerini, ürün ve markalarla ilişkilerini anlamaya çalıştık.

Bu çalışmadan çıkan sonuçları sizlerle paylaşıyoruz. Daha önceki bölümde üniversiteli gençlerin sosyal medyaya genel olarak bakış açılarını ve kullanımlarını aktarmıştık. Bu bölümde ise bu gençlerin markaların sosyal medyada yer almasına dair bakış açıları ve sosyal medyada markadan beklentilerini bulabilirsiniz.

II.  Markaların Sosyal Medyada Yer Almasına Dair Fikirler ve Markadan Beklentiler

Sosyal medyanın gençler üzerindeki kaçınılmazlık baskısı, markalar için de geçerli bir durum. Tüm öğrenciler, markaların sosyal medyada yer alması gerektiğini vurguluyor. Görüşleri aşağıdaki gibi kategorilendirmek mümkün:

Markalar için sosyal medya zorunluluk
Sosyal medyanın, üniversiteli gençlerin gözünde bir nevi kaçınılmazlık olduğunu geçen bölümde vurgulamıştık. Bu gençler, markaların sosyal medyada yer almalarını da “zorunluluk” olarak nitelendiriyor;  çünkü günün büyük kısmını sosyal medyayı kullanarak geçirdiklerini; gündelik yaşamlarında TV, dergi gibi mecraların yerine sosyal medyanın birincil önem taşıdığını ifade etmekteler.

“Markaların sosyal medyada yer almaları pozitif ve gereklidir diye düşünüyorum. Hatta gereklilikten de öte, artık kaçınılmaz. Biz kendimizi sosyal medyasız ya da telefonumuz olmadığı bir dünyada hayal edemiyorsak, markalar da bence artık kendilerini sosyal medya olmadan var etmeyi düşünmemelidir.’’
… Özellikle gençlere hitap eden bir ürün söz konusuysa, sosyal mecralardan kitlelere ulaşmak, onları harekete geçirmek çok kolay, sonuçta saatlerimizin çoğunu buralarda harcıyoruz.

Sosyal medya markaları yaratmıyor ama güçlendiriyor
Gençler sadece sosyal medya ile marka iletişiminin uygun olmadığını düşünüyor. Markanın dikkatlerini çekmesi ve takip etmeleri için zaten daha önceden bildikleri, sevdikleri, güvendikleri bir marka olması gerekiyor.

Bir markanın sosyal medyada takipçisi olmam için zaten önceden beri o markayı biliyor, seviyor, güveniyor olmam gerek.’’
Büyük ve tanıdık markaların orada reklam vermesi beni etkiliyor. Özellikle kampanya, yarışma haberleri, yapacağı etkinlikler… Yoksa yeni bir ürün çıkarmış olmasıyla pek ilgili değilim açıkcası. Hatta yeni bir markaysa hiç şansı yok benim gözümde.’’

Avantaj sağlayan marka kendine daha çok bağlıyor
Markaların kullanıcıya avantaj yaratabilecek şekilde, yarışma, kampanya, indirim ve etkinlik düzenlemesi gençler için o markayı takip etmede önemli bir motivasyon. Aksi durumda markaya ait alanlar ilgilerini çekmiyor.

“Bir markanın beni etkilemesi için sosyal medyada aktif olması gerek. Ödüllü yarışmalar yapabilir. indirim kuponları yollayabilir etkinlik düzenleyebilir. Bu tarz şeyleri takip etmek hoşuma gidiyor.”

Markanın sadece sosyal medyada yer alması yetmez. Yani kitlesinin ilgisini çekecek şekilde yarışmalar düzenlemeli, promosyonlar yapmalı. Eğlenceli aktiviteler yapmalı. Sadece bir grup açıp kendisiyle ilgili bilgiler vermesi takibi sağlamaz.”

 

Interaktif uygulamalar yapan markalar daha hızlı ve daha çok kişiye yayılıyor
Markalar sosyal medyada sürekli aktif olduğu zaman sosyal medyada vakit geçiren insanlara daha çabuk ulaşıyorlar.”
Ekstradan yarışmalar, etkinlikler olması sayesinde markayı kendi sayfasından çok arkadaşlarımın paylaşımından öğrenebiliyorum.”
Sadece marka adıyla açılmış bir sayfa olmasındansa, sayfaya girenlerin bir şeyler paylaşacağı ya da eğlenebileceği şeyler yapılmalıdır.”
Daha pozitif bakmam için kendimi markanın içinde bir yerlerde hissetmem gerekir. Mesela bir uygulamayı yaptıktan sonra sadece zamanımın geçmiş olması değil bunu arkadaşlarımla paylaşabilmem önemli.

Kişiye özel uygulamalar markaya sempati kazandırıyor

Gençlerin, bir diğer beklentisi de markanın, takipçilerini ilgi alanları doğrultusunda tespitleyebilmesi ve özel ve farklı hissettirmesi.

Benimle ilgili güzel bilgilere ulaşabilecekleri bu ortamda bana özel bir şeyler yapmaları bende pozitif his uyandırır.”

Özetle, markaların sosyal medyada sadece birer katalog özelliği görmemeleri, “faydalı biçimde sosyalleşmeleri” gerekiyor. Sosyal medyanın interaktif özelliği ve gençlerin eğlence unsurlarına verdikleri önem paralelinde, istikrarlı olarak indirim, promosyon, kampanya, yarışma gibi avantaja dönüşecek fırsatlar sunulması ya da paylaşım değeri taşıyan, eğlenceli, ilgi çekici beslemelerin sürekliliği, gençlerin markaları takip isteğini ayakta tutuyor ve markaları sosyal medyada başarılı kılıyor. 

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top