Sözlük Okuyucularının Online Reklamlara Karşı Tutumları
TGI Net Türkiye* Araştırması’na göre; Türkiye’deki sözlük kullanıcıları (son 1 ayda Ekşi Sözlük veya Uludağ Sözlük veya İTÜ Sözlük’ü ziyaret etmiş olanlar), tüm internet kullanıcılarına kıyasla online reklamlar ile daha ilgili.
Sözlük okuyucuları, ziyaret ettikleri sitelerde yer alan reklamlara daha çok dikkat ediyor; bir kısmı online reklamları daha eğlenceli buluyor, bir kısmı da rahatsız edici olarak yorumluyor. Fakat her koşulda sözlük okuyucuları, Türkiye’deki internet kullanıcılarından daha yüksek oranda bu reklamlara dahil oluyor, reklamlar hakkında fikir yürütüyor.
Örneğin, Türkiye’deki internet kullanıcılarının %55’i “Güvendiğim sitelerdeki reklamlara daha çok dikkat ederim.” derken, sözlük okuyucularında bu oran %64. Diğer yandan sözlük okuyucularının yarısından fazlası, online reklamların büyük bir kısmını rahatsız edici olarak yorumlayıp, pop-up şeklinde açılan reklamlara da daha yüksek oranda “asla cevap vermem” diyor.
Sözlük ziyaretçileri ayrıca, online’da reklamını gördüğü bir marka hakkında, internet kullanıcılarına kıyasla daha yüksek oranda araştırma yapıyor ve bir ürün veya hizmetin reklamını yapmak için online sponsorluğun etkili bir yöntem olduğuna inanıyor.
Son 1 ayda sözlükleri ziyaret eden kullanıcıların yarısı, internetteki reklamların diğer reklamlardan daha fazla kendileriyle ilgili olduğunu belirtirken, internet kullanıcılarında bu oran %39.
Aşağıdaki tabloda, Türkiye’de son 1 ayda internete bağlanmış 15 yaş üstü kullanıcılarının ve son 1 ayda Ekşi Sözlük veya Uludağ Sözlük veya İTÜ Sözlük’ü ziyaret etmiş olanların online reklamlar hakkındaki çeşitli önermelere ne oranda katıldıklarını görüyoruz.
Sözlük okuyucuları ayrıca, ziyaret ettikleri sitelerde, sitenin içeriği ile ilgili reklamları tercih ediyor. Türkiye’deki internet kullanıcılarının %44’ü ”’Görüntülediğim sitelerdeki içerikle ilgili online reklamlar görmeyi tercih ederim.” önermesine katılırken, sözlük kullanıcılarında bu oran %52.
Sözlük ziyaretçileri, internet kullanıcılarına kıyasla online reklamları daha eğlenceli ve yaratıcı buluyor. Sözlük okuyucularının %46’sı, online reklamları diğer reklamlardan daha eğlenceli bulurken, %45’i de online reklamlarda yaratıcılığın üst düzeyde olduğuna inanıyor.
Ekşi Sözlük okuyucuları, diğer sözlük okuyucularına göre online reklamlara karşı daha ilgisiz.
Sözlük okuyucuları karşılaştırıldığında; Ekşi Sözlük okuyucuları, Uludağ Sözlük ve İTÜ Sözlük okuyucularına kıyasla online reklamlara karşı biraz daha ilgisizler. Şöyle ki; Uludağ Sözlük okuyucularının %54’ü, İTÜ Sözlük okuyucularının ise %51’i internetteki reklamların diğer reklamlara göre kendileriyle daha fazla ilgili olduğunu düşünürken, Ekşi Sözlük ziyaretçilerinde bu ordan %49. Aynı şekilde, Uludağ ve İTÜ Sözlük kullanıcıları, güvendikleri sitelerdeki reklamlara daha çok dikkat ettiklerini belirtirken, Ekşi sözlük okuyucularında bu oran biraz daha düşük (%65). Ekşi Sözlük okuyucuları, diğer sözlük okuyucularına kıyasla online reklamlara daha az dikkat ettikleri gibi, online reklamlardaki yaratıcılık düzeyini de diğer sözlük okuyucularına oranla daha düşük buluyorlar.
Aşağıdaki tabloda, belirtilen sözlükleri son 1 ayda ziyaret etmiş internet kullanıcılarının online reklamlar ile ilgili çeşitli önermelere ne derece katıldıklarını görüyoruz.
Sözlük ziyaretçileri arasında en yüksek oranda, online reklamını gördükleri bir marka hakkında araştırma yapan grup olan Uludağ Sözlük kullanıcıları aynı zamanda internetteki reklamların diğer reklamlara göre daha fazla kendileri ile ilgili olduğunu belirtiyorlar. Uludağ Sözlük okuyucularının diğer sözlük okuyucularından farklılaştıkları diğer bir nokta ise, online reklamları daha az eğlenceli buldukları ve rahatsız edici olarak yorumlamaları.
İTÜ Sözlük kullanıcılarının yarısından fazlası, bilgisayar oyunlarındaki reklamların oyunun gerçekçiliğini artıracağı görüşündeler. İTÜ Sözlük kullanıcılarının diğer sözlük kullanıcılarından farklılaştıkları diğer bir konus ise internette reklamları rahatsız edici bulmamaları ve online reklamları diğer reklamlardan daha eğlenceli olarak yorumlamaları.
Sözlük Kullanıcıların Profilleri
Türkiye’de yaklaşık 2,9 milyon sözlük kullanıcısı var. Bunların %33’ü sadece Ekşi Sözlük kullanıyor, %33’ü ise ortak kullanıcı. Tüm sözlük kullanıcılarının &6’sı sadece İTÜ Sözlük, %5’i ise sadece Uludağ Sözlük kullanıyor.
Yaş, cinsiyet ve SES grupları, internet kullanıcıları ve tüm kişiler ile karşılaştırıldığında, son 1 ayda sözlükleri ziyaret eden kişilerin daha çok 15-24 yaş arası oldukları dikkat çekiyor. Kadın-erkek kırılımda ise, internet kullanıcılarındaki erkek yoğunluğu sözlük ziyaretçilerinde biraz daha hafifliyor fakat erkeklerin yoğunluğu devam ediyor.
*TGI Net Türkiye Araştırması; Türkiye’deki internet kullanıcılarının online tutum ve davranışlarını araştırır. TGI Net Türkiye, online araştırma verilerinin demografi, medya tüketimi ve internet kullanımları temelinde TGI Türkiye Araştırması verileri içine “fuse” edilmesi ile oluşturulmuştur. TGI Türkiye ve TGI Net araştırmalarında her iki araştırmayı birbirine bağlamak (fuse etmek) için 20 ortak soru (“kopça”) kullanılmıştır. Data füsyon, küçük olan veri setinin, büyük olan veri setine bağlanması ile gerçekleştirilir. TGI Net örneğinde TGI Net verileri TGI Türkiye 2011R2 verileri içine fuse edilmiştir.
TGI Net Araştırması evreni geçen ay internet kullanmış olan kişilerdir. Örneklemi 3000′dir. TGI Net örneklemi TGI Türkiye Araştırması verilerinden hareketle, haftada bir gün ya da daha sık internet kullanan kişilerin cinsiyet, yaş, sosyo-ekonomik statü, bölgesel dağılımları ve internet kullanım sıklığı dikkate alınarak oluşturulmuştur. TGI Net bu hedef kitlenin belirtilen demografik özelliklerine uygun kotalarla gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede TGI Net örneklemi TGI Türkiye örneklemine göre daha erkek, daha genç, daha ABC1 ve daha fazla “batı”da yaşayan bir hedef kitledir.