Üst
Connected One / Haberler  / Pazarlamacılar İçin Tabletler ve Akıllı Telefonlar Arasındaki Beş Temel Fark

Pazarlamacılar İçin Tabletler ve Akıllı Telefonlar Arasındaki Beş Temel Fark

Tüm taşınabilir cihazları “mobil” çatısı altında topladığımızda, bir çok pazarlamacı mobil pazarlama akla geldiğinde akıllı telefonlar ve tabletlerin aynı şey olduklarını düşünüyorlar. Gerçek ise bundan tamamen farklı, çünkü insanlar tabletleri akıllı telefonları kullandıklarından çok daha farklı bir zamanda ve biçimde kullanıyorlar ve mobil pazarlama yaparken de bu farkları göz ardı etmek önemli bütçelerin boşa harcanmasına sebep olabiliyor.

İşte tabletler ve akıllı telefonlar arasındaki beş temel fark:

AKILLI TELEn Büyük Fark: Mekan

Tabletler ve akıllı telefonlar arasındaki en büyük fark kuşkusuz kullanıldıkları yerler. Çünkü pek çok kullanıcı tabletleri genellikle evde kullanıyor ya da uzun seyahatlere çıkarken yanlarına alıyorlar.

Diğer tarafta akıllı telefonlar ise her yere götürülüyor ve sürekli kullanılıyorlar. Tabii diğer önemli nokta da tabletler (önemli bir bölümü) arama yapamıyorlar.

Bu gerçek iki platformun farklı olarak düşünülmesi gerektiğini gösteriyor. Ayrıca, telefon genel olarak bir ihtiyaçken, tablet daha çok lüks ve üretkenliği artıran bir cihaz gibi gözüküyor.

Cihazı Ne Olarak Kullanıyorlar?

Bir çok yönden, akıllı telefon kullanıcıları cihazlarını kullanırken, tablet kullanıcılarına göre daha dalgın oluyorlar. Tablet kullanan pek çok kişi onu içerik tüketme aracı olarak kullanırken, akıllı telefonlar birer iletişim merkezi olarak kullanılıyorlar.

Bu yüzden mobil pazarlama planınızda her platformda kullanıcıların cihazlarını nasıl gördükleri ve nasıl kullandıklarını düşünerek farklı hareket etmek zorundasınız.

Örneğin, tablet kullanıcılarına yaptığınız pazarlama, masaüstü kullanıcılarına yaptığınız pazarlama ile benzerlik gösterebilir fakat akıllı telefon kullanıcıları ile oldukça farklı olacağı kesin.

Akıllı Telefonlar Kişiseldir, Ancak Tabletler Olmayabilir

Akıllı telefonlar sizin hedefinizse, bir bireyi hedefliyorsunuz demektir. Çünkü çoğu insan kendi akıllı telefonlarına sahip ve onu da kimseyle paylaşmıyorlar. Bunu tablet için söylemek ise çoğu zaman bireyler arasında sıkça paylaşıldığı için pek mümkün değil.

Bu fark sizin pazarlama materyalinizi seçerken önemli bir rol oynuyor. Takdir edersiniz ki, bireyleri hedeflemek bir grup insanı hedeflemekten daha farklı. Bu ayrıca genel olarak insanların akıllı telefonları aynı şekilde kullandıklarını da gösteriyor. Telefonlar özel çünkü öncelikle telefonlar sadece birer telefon ek olarak da pek çok uygulama ve zengin bilgiyi barındırıyorlar.

Daha farklı şekilde kullanılan tabletler için bunu söylemek ise pek mümkün değil. Bazıları tabletleri içerik tüketim cihazı olarak kullanırken kimileri ise laptop yerine kullanıyor.

Akıllı Telefonlar Her Yerde Onlarla

Çoğu pazarlamacı için akıllı telefonlar daha kolay hedefler olarak görülüyor, çünkü onlar her yere taşınabiliyor ve sürekli sahip oldukları internet bağlantıları ile iletişim cihazı olarak kullanılıyorlar.

Ayrıca telefonlar SMS alabiliyor ve bu şirketler için bir başka önemli fırsat.

Tabletler boyutları nedeniyle kullanıcılar tarafından her yere götürülmüyor ve telefon ekranında yapılmayacak işler için kullanılıyorlar. Yani tam olarak bir iletişim aracı değiller, 3G’li olsa dahi pek çoğu SMS alamıyorlar.

Tabletler akıllı telefonların ekranında gerçekleştirilemeyecek işlemler için tercih ediliyor demiştik. Bir de telefonları düşünelim genel anlamda tüm kullanıcılar telefonu iletişim ve üretkenlik uygulamaları için kullanıyorlar yani kullanıcılarda çok büyük farklılaşmalar yok. Fakat tablette kullanıcı bazen teknik işleri için, bazen bir eser ortaya çıkarmak için bazen de seyahat sırasında film izlemek için kullanabiliyorlar. Bu kullanım farklılıkları kişinin yaşı, eğitimi veya mesleği ile büyük farklılıklar gösterebiliyorlar.

 Birbirlerinden Tamamen FarklılarTABLET

Önceki dört örnekte de belirttiğimiz gibi tabletler ve akıllı telefonlar pazarlamada ayrı ayrı değerlendirilmesi ve hedeflenmesi gereken cihazlar. Türkiye’de akıllı telefon penetrasyonu %20′lere doğru yaklaşırken, tablet sahibi kullanıcıların sayısı ile 1 milyona oldukça yakın.Aradaki bu farkın oluşmasında tabletlerin genel olarak akıllı telefonları tamamlayıcı cihazlar olarak kullanılmasının sebebi oldukça büyük. Tabletler belki geleceğin dizüstü bilgisayarları olabilir ancak Türk kullanıcılar için henüz böyle bir tercih söz konusu değil.

Türkiye’de her iki pazar da oldukça hızlı büyüyor. Ancak bu iki cihaz aynı pazarda değerlendirilmemelidir.

Her platform farklı ekran boyutları ile kullanıcılara çok farklı işlemler yapabilme yeteneği sunuyorlar. Genel olarak tabletler uzun videoların seyredilmesi ve online satın alma için akıllı telefonlara göre daha uygun ve bu da pazarlamacılar için önemli bir detay.

Kullanıcılar tabletleri ile saatler harcayabilirler ancak akıllı telefonlar daha kısa süreli kullanılıyorlar. Sadece ne olduğuna bak ve geri koy. Akıllı telefonlar eylem odaklı çalışıyorlar, bir gelişme olursa sizi kendisine çekiyor ve kısa süreli etkileşim sağlıyor ancak tabletler sahip oldukları büyük ekranlar ile gözlerinizi yormuyor ve uzun süreli etkileşim sağlıyor.

Tüm bu önemli farklılıklar pazarlamacıların tablet ve akıllı telefon ayrımına dikkat etmeleri ve mobil derken bu ikiliyi birlikte düşünmemeleri gerektiğini gösteriyor. Mobil yerine akıllı telefon ve tablet olarak ayırmak sanırız daha iyi sonuçları alınmasına neden olacaktır.

Kaynak:  pazarlamasyon.com

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top