TÜİK Mevsimsellikten Arındırılmış Endekslerin Yayımına Başladı
Mevsim etkilerinden arındırılmış endekslerin yayımına başlandı
Sektörel Güven Endeksleri 2011 yılından itibaren hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri için hesaplanmakta ve işyeri yöneticilerinin sektördeki mevcut değerlendirmeleri ve yakın gelecekteki eğilimlerini göstermektedir. 2014 Ocak ayından itibaren Sektörel Güven Endeksleri ardışık dönemler arasında daha güvenilir karşılaştırmaların yapılabilmesine olanak sağlamak üzere mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yayımlanmaya başlamıştır. Ayrıca, Ocak 2011 tarihinden itibaren mevsim etkilerinden arındırılmamış endeks değerleri de yayımlanmış olup Haber Bülteninde sadece mevsim etkilerinden arındırılmış endeks değerlerine yer verilmiştir. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi meta veride sunulmuştur.
Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi %1,4 azaldı
Bir önceki ayda; 104,9 olan hizmet sektörü güven endeksi 103,4 değerine geriledi. Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış, son üç aylık dönemde iş durumu değerlendirmesindeki %1,6’lık, son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep değerlendirmesindeki %2,8’lik ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi değerlendirmesindeki %0,1’lik kötüleşmeden kaynaklandı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,3 azaldı
Aralık 2013 tarihinde 108,8 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi 108,4 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki azalış, mevcut mal stok seviyesi alt endeksi değerlendirmesindeki %2,8’lik kötüleşmeden kaynaklandı. Son üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksleri bir önceki aya göre sırasıyla %0,2 ve %1,4 arttı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi %4,6 arttı
Bir önceki ayda 84,8 olan inşaat sektörü güven endeksi 88,7 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki artış, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endekslerindeki iyileşmeden kaynaklandı. Söz konusu endeksler bir önceki aya göre sırasıyla %8,4 ve %2 arttı.
Kaynak: TÜİK