Tüketici Güven Endeksi
Tüketiciler nakit sıkıntılarını karşılamak için keyfi harcamalarından kısma planları yapıyorlar. Türk tüketicileri, buna paralel olarak, istek ve ihtiyaçlarını bekletiyorlar.
Temel Bulgular:
- İkinci Çeyrekte daha çok tüketici ekonomik durgunluk algısı ortaya koydu.
- Türk Tüketicisi nezdinde Güven Endeksi 6 puan gerileyerek 77 seviyesine geriledi, 2009 son çeyreğinden bu yana artan güven endeksi ilk kez düşüş gösterdi.
- Amerika’da Tüketici Güven Endeksi 78 puana geriledi.
- Asya Pasifik’deki güven 9, Orta Doğu/Afrika’daki güven 12 puan düştü.
NEW YORK – 17 Temmuz 2011 – Nielsen Global Online Tüketici Güven Aratırması verilerine göre, ekonomik iyilemenin engellerle karılaması ve ekonomik krizin yarattığı stresin dünya genelinde tekrar yankılanmaya başlamasıyla, Global online tüketici güveni son 6 çeyrekte en düşük seviyesine ulaştı.
Cambridge Grup Ekonomi Şefi Dr. Venkatesh Bala’ya göre “İkinci çeyrekte global online tüketiciler arasında güven uyandıracak yeterince pozitif haberler yoktu”. “Zayıf ekonomik göstergeler, Asya’daki yavaşlayan üretim performansı ve enflasyon, Avrupa’daki yoğun borç krizi ve Ortadoğu’da devam eden politik dengesizlik Amerika’da artan hane halkı masraflarıyla birleşerek tüketicilerin hassas güvenlerine darbe vurdu. Dünya üzerindeki tüketicilerin büyük çoğunluğu ekonomik gerileme zihniyetine kapıldıkça, önümüzdeki 12 ay için olan tüm global iyileşme umutları ikinci çeyrekte zayıflama gösterdi.”
2005 yılında kurulan Nielsen Global Online Tüketici Güven Aratırması, 56 ülkede 31.000’den fazla internet tüketicisi arasındaki tüketici güvenini, önemli kaygıları ve harcama eğilimlerini izlemektedir. 100 sınır çizgisinin üstünde ve altında olan tüketici güven seviyeleri, iyimserlik ve kötümserlik derecelerini göstermektedir. 20 Mayıs ve 7 Haziran 2011 tarihleri arasında gerçekletirilen son araştırmada, global
online tüketici güveni 3 endeks puanı düşerek 92’den 89’a geriledi – bu rakam 2009 4. çeyrekten bu yana görülen en düşük değer oldu. Amerika’da güven 5 puan düşerek, 2009’un ilk yarısında global ekonomik gerilemenin zirvesinde kaydedilen 80 endeks puanından da 2 puan aşağı inerek 78 endeks puanına geriledi.
2. Çeyrek’te Türkiye de Gerileme Gösterdi
2011 2. çeyrek itibariyle Türkiye araştırmaya katılan tüm ülkeler arasında Tüketici Güven Endeksi en düşük 20. ülke konumunda (önceki dönem 23. sırada yer almaktaydı). Türkiye sıralamada, en düşük güven endeksine sahip Yunanistan, Portekiz ve Macaristan gibi, çoğunluğunu Avrupa ülkelerinin oluşturduğu kötümser grubu takip ediyor. Her ne kadar Türkiye’nin güven endeksi çoğu Avrupa ülkesine
kıyasla daha olumlu bir noktada olsa da, global ortalamanın (89) altında.
NIELSEN TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ: TÜM ÜLKELER
2010’un 2. çeyreği ile kıyaslandığında Türkiye’de endeks puan seviyesi daha yüksek olmakla beraber, 2010 3. çeyrekten itibaren görülen ılımlı havanın son çeyrekte gerilediği tespit edildi. Bu gerilemeyi Nielsen Türkiye Genel Müdürü Paul Walker “Türkiye’deki Tüketici Güven Endeksi’nde son dönemde kaydedilen bu düşüş çoğunlukla seçimlerden önceki beklenti döneminden kaynaklanmaktadır. Bu gergin ortam, terörizmin yarattığı huzursuzlukla da desteklenerek, siyasi istikrar ve güven algısını etkilemiştir. Tüketim alışkanlıklarını inceleyecek olursak, birikim yapmaya (29%), lüks tüketime, (yeni teknoloji ürünleri (25%) ve ev güzelleştirme/dekorasyon (19%)) ayrılan bütçe azalırken, borçlar (37%) tüketicinin en çok endişe ettiği konu. Tüm bu gelişmeler, Türk tüketicileri arasında ülkenin şu anda ekonomik durgunlukta olduğu inancında artışa sebebiyet verdi.” şeklinde değerlendirdi.
Ekonomik Gerileme Zihniyeti
Ortadoğu/Afrika ve Asya Pasifik Bölgeleri geçen seneye kıyasla sırasıyla 12 ve 9 puan azalarak keskin bir düşüş gösterdi; ancak izlenilen trende bakıldığında şu anki göstergeler önceki senenin trendiyle uyumlu ilerliyor. Avrupa’daki (74) ve Latin Amerika’daki (91) güven seviyelerinin her biri, birer puan yükselme eğilimi göstererek çoğunlukla aynı kaldı. 9 puanlık düşüşe rağmen, Asya Pasifik 98 puanla en iyimser bölge olmaya devam etti. Asya Pasifik’i 94 puan ile Ortadoğu/Afrika bölgesi takip etti.
Dr. Bala bu durumu şu şekilde yorumluyor: “2011 ikinci çeyrek verilerine göre tüketiciler, ekonomik gerileme fikrine geri döndüler ve son 12 aylık yavaş gelişme ve tedbirli harcama döneminden sonra yeniden kemerleri sıkıyorlar. İkinci çeyrek sonuçlarına göre tüketicilerin para harcama alanlarında, 3 ay öncesine kıyasla hisse senedi yatırımları ve kıyafet alımlarından, seyahate çıkma ve teknolojik gelişmeleri takip etme gibi tüm isteğe bağlı oranlarda global bir düşüş izlendi. Son zamanlarda bölge özel kaygıların azalması ile birlikte, global olarak tüketiciler yılın geri kalanıyla ilgili görüleri iyileştirmek için yiyecek ve enerji fiyatlarındaki istikrara bakacaklar.”
Tüketicilerin ekonomik gerileme hissiyatlarını sürdürdüklerine ilişkin bir başka gösterge de, global online tüketicilerin %58’inin halen ekonomik gerileme döneminde olduklarını söylemeleridir– bu son dört çeyrekteki en yüksek orandır. Bu tüketicilerin yarısından fazlası (%51) ülkelerinin önümüzdeki bir yıl içinde ekonomik krizde olacağına inanmaktadırlar.
2011 İkinci çeyrekteki en yüksek güven düşüşü, en yüksek artşını 2011 birinci çeyrekte yaşayan, ancak halen sürekli şekilde bir yıl önceki performanslarla cereyan eden, Mısır (-10) ve Suudi Arabistan (-11)’da kaydedildi. Bu durumu Nielsen Mısır Genel Müdürü Ram Mohan Rao “Mısır’da devrim sonrası iyimserlik azalarak yerini daha gerçekçi bir ülke bakış açısına ve devrim sonrası dönemde yüksek bir ekonomik bakış farkındalığına bıraktı.” şeklinde yorumluyor. Suudi Arabistan’daki düşüşü, Nielsen Suudi Arabistan Genel Müdürü Arslan Ashraf ise şu şekilde açıklıyor: “Suudi Arabistan’da, pazara Kral Abdullah’ın ek nakit sokması ile ortaya çıkan birinci çeyrekteki iyimserlik dalgalanması – tüketiciler, pazarda artan nakit sonucu yükselen gıda ve kira enflasyonu tarafından etkilenince – azalma gösterdi.”
Yunanistan’da tırmanan borç krizleri ve yaygın yerel protestolar arasındaki ekonomik çalkantı, güven seviyelerinin 41 puana indiği dünyanın en kötümser ülkesi için ikinci çeyrekte 4 puanlık bir güven düşüşü ile sonuçlandı.
Harcama Eğilimleri Düşüyor
12 ay önce, global online tüketicilerin %35’i istenilen ve ihtiyaç duyulan ürün ve hizmetlerin satın alımı için iyi bir zaman olduğunu düşünüyordu, ancak bu rakam Kuzey Amerika ve Asya Pasifik tüketicileri arasında önemli bir gerileme ile ikinci çeyrekte %27’ye düştü. Türk tüketicilerinin bu duruma yaklaşımları da olumsuz yönde oldu; birinci çeyrekten bu yana olumlu düşünenlerin oranı 8 puan gerilemeyle %26’ya düştü.
Geçim masrafları, artan yiyecek fiyatları ve enerji enflasyonu hane halkının bütçesini zorlamaya devam ettikçe, dünyada daha çok tüketici para sıkıntısı çekmeye başlıyor. Artan yiyecek fiyatları, 2011 ikinci çeyrekte ekonominin önüne geçerek, tüketicilerin en önemli kaygılarından biri olarak kaydedildi. Online tüketiciler arasında Türkiye’de artan yiyecek fiyatlarına karşı pek hassasiyet görülmezken (sadece %1), online Türk tüketicilerinin takip eden 6 ay içerisindeki en büyük endişeleri, önceki döneme göre daha da artış gösteren terör ve siyasi istikrar oldu.
Ortadoğu/Afrika’lı tüketicilerin %25’i ve Avrupalıların %22’si ile birlikte, Amerika’lı tüketicilerin %31’i isteğe bağlı harcamaları için ekstra nakitlerinin olmadığını söyledi; bu oran Türk tüketicilerinin arasında %18 olarak kaydedildi. Genel giderlerden geri kalan parasını birinci çeyrekte en çok ‘birikim yapmak’ (%34) için kullandıklarını belirten Türk tüketicilerinin nakitlerini son çeyrekte yeniden ‘borç ödemek’ (%37) için kullandıkları görülüyor.
Yavaşlama Ekonomiye Bakışı Olumsuz Etkiliyor, Fakat Asyalılar İyimser Kalmaya Devam Ediyorlar
Hintli tüketiciler (126 endeks), üç ayda 5 puanlık bir düşüşe rağmen, iş beklentileri ve kişisel finansallar konusunda en pozitif kalanlar olarak, 2005 yılında Nielsen Tüketici Güven Araştırması başladığından bu yana, tutarlı bir şekilde en yüksek tüketici güveni skorlarını gösterdiler. Nielsen Hindistan Genel Müdürü Justin Sargent’ın Hintlilerin bu yaklaşımını “Hintli tüketicilerin zihninde birçok sayıda faktör ağırlık kazanıyor. Hala globalde en iyimser olmalarına karşın, artan ücret enflasyonu, benzin fiyat artışları ve belirsiz global ekonomi, ekonomiye kaygısız bir bakış için engel teşkil etmekte.” şeklinde yorumluyor. “Büyük olasılıkla, güçlü bir talep tarafından yönlendirilen, daha iyi bir ‘değer-bilinci’ açısından alışveriş sepetine yönelik düzenlemeleri göreceğiz, fakat enflasyon şiddeti azalmamış olarak devam etmediği sürece, harcamalar açısından önemli bir geri çekilme olasığı vardır.”
The Nielsen Global Tüketici Güven Araştırması
Nielsen Global Tüketici Güven Endeksi Araştırması 20 Mayıs ve 7 Haziran 2011 tarihleri arasında Asya Pasifik, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu, Afrika ve Kuzey Amerika’daki 52 ülkede 31.000’den fazla tüketicinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Örneklem, internet kullanıcılarını her bir ülke bazında yaş ve cinsiyete göre kotalandırmış ve internet tüketicileri temsili olarak ağırlıklandırılmıştır; anket maksimum %±0.6 hata payına sahiptir. Nielsen’in araştırması sadece online girişi olan cevaplayıcıların davranışına dayanmaktadır. İnternet kullanım oranları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Nielsen minimum raporlama standardı olan %60’lık internet kullanımını ya da araştırma katılımı için 10 milyonluk bir popülasyonu kullanmaktadır. Global Online Tüketici Güven Araştırmasını kapsayan The Nielsen Global Online Araştırma 2005 yılında kurulmuştur.
Nielsen Hakkında
Nielsen Holdings N.V. (NYSE: NLSN) pazarlama ve tüketici bilgileri, televizyon ve diğer medya ölçümleri, online bilgi, mobil ölçüm, ticaret fuarları ve ilgili alanlarda lider pazar pozisyonunda olan global bir bilgi ve ölçüm şirketidir. Merkezi New York, Amerika ve Diemen, Hollanda’da bulunan şirket yaklaşık 100 ülkede faaliyet göstermektedir.