Türk İnsanının Alışverişe Karşı Tutumları ve Alışkanlıkları
Ipsos KMG’nin iki yılda bir gerçekleştirdiği Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması, fiziksel özellikler, hane yapısı, kişilik, din, kadın, çevre, siyaset, günlük yaşam, reklam, medya, teknoloji gibi birçok farklı yönden Türkiye insanının özelliklerini, tutum ve davranışlarını mercek altına alıyor.
Bu yazıda “Türkiye’yi Anlama Kılavuzu”ndan Türk tüketicisinin alışverişe karşı tutumlarını ve alışveriş alışkanlıklarını bulabilirsiniz.
Türkiye’de insanların alışveriş tutumlarına bakıldığında, ilk çarpıcı bulgu, alışveriş ile uğraşmaktan hoşlanmayan erkeklerin oranı %39 iken kadınlarda bu oranın sadece %25 olmasıdır.
Öte yandan, alışverişte yeni ürün ve markalar denemeyi sevenlerin oranı Türkiye genelinde %42 iken, bu oran gençlerde %47’ye çıkıyor.
Türkiye’de insanların %40’ı istediği ürünü almak için daha fazla para ödeyebileceğini belirtiyor, %44’ü promosyonlu ve indirimli ürünleri takip ediyor. Her zaman için en ucuz ürünü almaya çalışanların oranı ise %30.
Prestijli ürünleri tercih etme oranı Türkiye genelinde %40 iken, sosyal statü azaldıkça bu oran da azalıyor.
Mağaza kartlarını kullanma oranı kadınlarda erkeklere göre daha fazla. Kadınların %39’u mağaza kartları kullanırken bu oran erkeklerde %35 olarak tespit ediliyor.
Öte yandan mağaza kartlarını kullanma oranı en yüksek SES grubu AB (%50). DE grubunda ise bu oran %26’ya düşüyor.
Alışverişlerinde pazarlık yapmayı ihmal etmeyenlerin oranı Türkiye genelinde %50 iken, ileri yaşlarda bu oran daha fazla. 45 yaş üstündekilerin %54’ü alışverişte pazarlık yaptığını söylüyor.
Türkiye’deki insanların %63’ü ihtiyaç duymadığı şeyleri satın almadığını belirtirken, %31’lik bir kesim ise alışveriş sırasında önceden hazırladığı listeye sadık kaldığını ifade ediyor. Bir başka deyişle “bilinçli tüketicilerin” oranının yüksek olduğu söylenebilir.
Aynı şekilde, bir şey satın almadan önce ürünlerin kullanım talimatlarını incelemek de yaygın bir davranış. Bu oran kadınlarda daha güçlü bir alışkanlık. Kadınların %56’sı ürünlerin kullanma talimatlarını incelediğini ifade ederken bu oran erkeklerde %48 olarak tespit ediliyor.
Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması, Türkiye nüfusunu temsil gücüne sahip olan Ipsos KMG Tüketici Panelleri’ne üye bireylerle yapılıyor. Bu araştırmaların beşincisi Aralık 2011’de tamamlandı. Saha çalışması 10 Ekim – 28 Kasım 2011 arasında yapıldı. Araştırma kapsamında Türkiye’de 14 yaş üstü 15.953 kişi ile görüşüldü.