Türk Tüketicileri Hangi Online İçerikleri Ne Amaçla Satın Alıyor?
Campaign Türkiye Dergisi için hazırladığımız ve Ekim sayısı “The Big Picture” sayfasında yayınlanan “İnternette İçeriği Kim, Nasıl, Nerede Tüketiyor?” başlıklı yazıdan, satın alınan içerikler ve online bir içeriği satın almak için gerekli olan motivasyonlar bölümlerini aşağıda bulabilirsiniz. Yazının tamamına ise Campaign Türkiye Dergisi Ekim sayısından ulaşabilirsiniz.
Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının %55’ini erkekler, %61’ini ise 16-34 yaş arası kullanıcılar oluşturuyor. Peki, Türkiye’deki internet kullanıcıları gerçek anlamda hangi tür içeriklere karşı daha ilgililer? Hangi tür içerikleri online olarak tüketiyorlar, hangi içerikleri para ile satın alıyorlar? Tüketimlerinin arkasında yatan esas motivasyonlar neler? Farklı ülkelerde bu tüketim nasıl gerçekleşiyor?
En Çok “Mobil Uygulamalar” Satın Alınıyor
Global Web Index Araştırması* verilerine göre Türkiye’deki aktif* internet kullanıcılarının satın aldıkları içeriklerin başında akıllı telefonları için ücretli olarak indirdikleri uygulamalar geliyor. Türkiye’deki her 4 aktif internet kullanıcısından 1’i, geride bıraktıkları ay içinde en az 1 tane mobil uygulama satın aldığını belirtiyor. %19’luk bir kesim de cep telefonları için oyun satın alıyor.
Tabloyu büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz.
Yaklaşık olarak Her 5 Kullanıcıdan 1’i Eğitim ile İlgili Materyal Satın Alıyor
Türkiye’de internete her gün bağlanan kullanıcılar içinde %19’luk bir kesim, eğitim ile ilgili herhangi bir materyal satın aldığını belirtiyor. Para ödenen diğer içerikler ise, akıllı telefonlar için harita veya GPS hizmeti, multiplayer online oyunlar, canlı TV izleme servisleri, bilgisayara indirilen filmler-müzikler ve sosyal ağlarda yer alan paralı hizmetler. Araştırmanın yürütüldüğü 36 ülke arasında yer alan diğer ülkeler karşılaştırıldığında ise para ödenen içerikler oldukça farklılık gösteriyor.
ABD Müzik İndirmeye, Çin Eğitime ve E-Kitaba Para Harcıyor
Yukarıda belirttiğimiz gibi, Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının para ödeyerek tükettikleri içeriklerin başında mobil uygulamalar ve cep telefonları için oyunlar gelirken, ABD’deki internet kullanıcılarının öncelikleri, indirdikleri müzikler. Çin’li internet kullanıcıları ise en çok eğitim ile ilgili materyal için para ödüyor.
Satın Almayı Tetikleyen Faktörler
Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının herhangi bir içeriği satın almalarını sağlayacak faktörlerin başında, içeriğin “yüksek kaliteli” olması geliyor. Her 10 kullanıcıdan 6’sı bir içeriği satın alması için yüksek kaliteli olması gerektiğini belirtiyor. Yani, satın alınacak içerik eğer bir film ise “high-definition” olması bekleniyor. Cinsiyet kırılımına bakıldığında ise, erkeklerin daha yüksek oranda bu beklenti içinde olduğu görülüyor.
Yüksek kaliteli içeriğin yanısıra tüm cihazlardan aynı içeriğe ulaşılması da internet kullanıcılarının içerik satın almasında etkili bir faktör olarak dikkat çekiyor. Üye olunan bir platformdan satın alınan içeriğe, hem ev bilgisayarında hem mobil cihazdan hem de sahip olunan diğer cihazlardan erişim sağlanabilmesi gibi.
Tabloyu büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz.
Erkekler, Reklamsız İçerikleri Para ile Satın Almaya Daha Yatkın
Satın almayı tetikleyen bir diğer motivasyon ise içeriğin reklam içermemesi. Özellikle erkek kullanıcılar, reklamsız içerikleri para ile satın almaya daha yatkın olduklarını belirtiyorlar. Herhangi bir içeriğe para ödenerek sahip olunması için gerekli olan diğer faktörler ise, ürün/hizmet piyasaya sürülmeden önce çevrimiçi ortamda erişim imkanı ve yapımcılara/sanatçılara destek olmak. Kadınların erkeklere göre daha önem verdiği faktörler, dizi bölümlerine anında erişim imkanı ve offline ortamda yayın / performans için önceliğe sahip olma imkanı.
* Global Web Index: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 130.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan 16-64 yaş arası 1.501 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkisileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.
** Global Web Index Araştırması’na göre aktif internet kullanıcısı, internete her gün bağlanan kullanıcı olarak tanımlanmaktadır. Global Web Index Araştırması hakkında detaylı bilgi için SMG Türkiye Knowledge Ekibi’nden Ahmet Baş’a mail (ahmet.bas@smgturkey.com.tr) atabilir veya telefonla (+90 212 315 9999) ulaşabilirsiniz. ————————————————————————————————————————————————————