Türk Tüketicisinin Gıda Alışverişi Yolculuğunu Anlamak
Google ve TNS işbirliğiyle gerçekleştirilen CPG / Retail: Understanding the Consumer Purchase Journey – Turkey Araştırması’nda Türkiye’deki tüketici davranışları analiz edildi. Araştırmada çocuk bakımından giyim ve aksesuara kadar birçok farklı kategori yer almaktadır, bu yazıda gıda kategorisi incelenmektedir. Bu kategorideki tüketici davranışı analizi, hem online hem offline kaynakların karşılaştırılması ile oluşturulmuştur.
Offline’da Satın Alınması En Yaygın Olan Kategori Gıda Kategorisi
Türkiye’deki internet kullanıcılarına son 1 yılda aldıkları ürünler sorulduğunda, tüm katılımcıların %93’ünün gıda ürünü satın aldığı görülmektedir.
Türkiye’deki internet kullanıcılarının %93’ü gıda alışverişlerini offline olarak gerçekleştirirken, %6’lık bir kesim hem online hem offline alışveriş yapmayı tercih ediyor. Sadece online alışveriş yapanlar ise %1’lik bir kesim. Gerek offline gerekse online olarak gerçekleşen gıda alışverişine daha detaylı bakılacak olursa, Türkiye’deki internet kullanıcılarının %80’i gıda alışverişlerini süpermarketlerden gerçekleştiriyor. %38’lik bir kesim gıda alışverişlerini pazar yerlerinden yaparken katılımcıların %35’i manavları tercih ediyor.
Online Araştırma Kaynaklarının Başında Arama Motorları Geliyor
Araştırmaya katılan internet kullanıcılarının %10’u ürünleri internetten düzenli olarak araştırırken, %27’si de bazen araştırdığını söylüyor. Türkiye’deki internet kullanıcılarının %49’u gıda kategorisi için online kaynakları daha ilgili bulurken %48’i offline kaynakları ilgili buluyor. Alışveriş öncesi online kaynakları kullananların %29’u arama motorlarını, %22’si kategoriye özel satış siteleri, %22’si ise perakende web sitelerini inceliyor. Offline kaynakları kullananların ise %34’ü TV reklamlarından, %30’u ailesinden, %29’u ise ilgili broşürlerden fikir edindiklerini belirtiyor.
Araştırma Hakkında
Google ve TNS işbirliğiyle gerçekleştirilen CPG / Retail: Understanding the Consumer Purchase Journey – Turkey Araştırması örneklemi, Türkiye’deki 14 yaş üstü internet kullanıcılarından oluşmaktadır. 1000 kişiyle yapılan bu araştırmadaki bilgiler online anket ve telefon görüşmesi yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, 14 yaş üstü nüfusun %41’ini yansıtmaktadır. Katılımcılara ait sosyo-demografik bilgilere bakıldığında, bu araştırmaya katılanların %67’si 14-34 yaş grubunda yer alıyor. Katılımcıların %61’i erkek, %39’u ise kadınlardan oluşuyor. Orta gelir grubuna üye kişiler %53’lük oranla araştırmanın çoğunluğunu oluşturuyorlar. Katılımcıların %56’sının hane halkı sayısı 4 ve 4’ten daha fazla. Ortalama olarak yıllık online harcamalar ise 300 TL civarında.