Türk Tüketicisinin Teknolojiye Bakışı ve İnternet Kullanım Alışkanlıkları
Ipsos KMG’nin iki yılda bir gerçekleştirdiği Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması, fiziksel özellikler, hane yapısı, kişilik, din, kadın, çevre, siyaset, günlük yaşam, reklam, medya, teknoloji gibi birçok farklı yönden Türkiye insanının özelliklerini, tutum ve davranışlarını mercek altına alıyor.
Bu yazıda “Türkiye’yi Anlama Kılavuzu”ndan Türk tüketicisinin teknolojiye bakış açılarını, internet kullanım alışkanlıklarını ve cep telefonu kullanımlarını bulabilirsiniz.
Türkiye’de teknoloji geliştikçe kendini güvende hissettiğini belirtenlerin oranı %25. Erkeklerde bu oran kadınlara göre daha yüksek. Yeni nesilde teknoloji geliştikçe kendini güvende hissetme oranı daha fazla. 14-17 yaş grubundaki gençlerde bu oran %34 iken, 45 yaş üstündekilerde %20’ye düşüyor.
Öte yandan teknolojik gelişmelerin hayatı kolaylaştırdığı düşüncesi toplumda çok yaygın. Erkeklerin %73’ü, kadınların da %71’i bu görüşü taşıyor. Yaş ilerledikçe teknolojik gelişmelerin hayatı kolaylaştırdığına inananların oranı azalıyor, ama yine de 45 yaş üstündekilerin de çoğunluğu (%69) aynı görüşte.
Teknolojiye güvenmeyen ve kuşkuyla yaklaşanlar azınlıkta. Erkeklerin sadece %15’i, kadınların da sadece %12’si teknolojiye güvenmediğini ve kuşkuyla yaklaştığını söylüyor.
Toplumun %36’sı gelişen teknolojinin insan ilişkilerini kötü etkilediği görüşünü taşıyor. Gelişen teknolojinin insan ilişkilerini olumsuz yönde etkilediği görüşü 35-44 yaş grubunda daha yaygın (%41).
Teknolojik ürün ve hizmetleri karışık ve kullanışsız bulanlar toplumun %25’ini oluşturuyor. Bu fikre katılanların oranı gençlerde ve yaşlılarda oldukça farklı. 14-17 yaş grubundaki gençlerin sadece %22’si bu fikirdeyken, bu oran 45 yaş üstündekilerde %31’e yükseliyor.
Türkiye’de insanların %20’si teknolojik yenilikleri yakından takip ediyor ve hemen kullanmaya başlıyor. Erkeklerde teknolojik gelişmeleri takip etme oranı kadınların oldukça üzerinde. Gençlerde teknolojik gelişmeleri yakından takip edip hemen kullanmaya başlayanların oranı %30’un üzerinde iken bu oran ilerleyen yaşlarda %12’ye kadar düşüyor.
Türkiye genelinde internet kullanım oranı %46 iken, bu oran Marmara bölgesinde %55’e yükseliyor. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz ise internet kullanım oranının en düşük olduğu bölgeler.
İnternet kullanıcılarının %58’i hemen hemen her gün internete giriyor. İnternet kullanıcılarının %73’ü Facebook’u düzenli ziyaret ediyor. İnternet kullanıcıları en çok bilgi edinmek için interneti kullanırken (%70), bunu eğlenceli vakit geçirmek (%59) izliyor.
Türkiye genelinde cep telefonu sahibi olanların oranı %84 iken, bu oran erkeklerde %89’a çıkıyor. Cep telefonu sahipliği 18-44 yaş aralığında ortalamanın üzerinde.
Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması, Türkiye nüfusunu temsil gücüne sahip olan Ipsos KMG Tüketici Panelleri’ne üye bireylerle yapılıyor. Bu araştırmaların beşincisi Aralık 2011’de tamamlandı. Saha çalışması 10 Ekim – 28 Kasım 2011 arasında yapıldı. Araştırma kapsamında Türkiye’de 14 yaş üstü 15.953 kişi ile görüşüldü.