Türkiye Eğlence İçeriklerine Erişim İçin VPN Kullanımında Beşinci Sırada
Global Web Index* online eğlence alanında ve online içerik tüketiminde son trendleri inceleyen araştırmasının Q2 raporunu yayınladı.
Rapora göre dünyadaki internet kullanıcılarının online platformlarda geçirdikleri süreler incelendiğinde, bu sürenin yavaş ama istikrarlı bir şekilde arttığı, geleneksel medya kaynakları için ayrılan sürenin ise azaldığı görülüyor.
Dünyadaki internet kullanıcısı 16-64 yaş arasındaki kişilerin günlük ortalama online TV izleme süresinin 0,78 saat olduğu belirtiliyor. (2012’de bu süre 0,73 saat idi). Online gazete okuma süreleri ise ortalama olarak 0,70 saatten 0,73’e yükselmiş durumda.
Türkiye eğlence içeriklerine ulaşmak için VPN kullanımında 5. sırada iken, yasaklı haber sitelerine erişmede VPN kullanımında ilk sırada yer alıyor.
Konu içerik tüketiminde kullanılan cihazlara geldiğinde ise kişisel ve dizüstü bilgisayar kullanımını üstünlüğü göze çarpıyor.
Mobil ekranların gittikçe büyümesi, her geçen gün daha sofistike uygulamaların geliştirilmesi ve mobil internet deneyiminin kullanıcı dostu kılınması; tablet ve içerik tüketimi arasındaki ilişkiyi zorluyor.
yazı
Söz konusu ikinci ekran kullanımı olduğunda ise mobil cihazlar bir kez daha ön plana çıkıyor. İkinci ekran olarak kullanımda 2013 yılında %46’lık oran ile dizüstü bilgisayar kullanımının da önüne geçerek ilk sırada gelen mobil cihazlar, 2014 yılında %56’lık orana yükselerek yine ilk sırada yer alıyor. Fakat neredeyse herkesin ikinci ekran kullanıcısı olduğu bu dönemde, ikinci ekran kullanmak niş bir dijital davranış olmaktan çıkıp, TV izlerken yapılan otomatik bir aktivite haline geliyor.
Kaynak: Global Web Index, Entertainment Report 2014 Q2
* Global Web Index Araştırması: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 250.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren 16-64 yaş arası 3.250 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.