Türkiye İtibar Endeksi
Türkiye İtibar Endeksi, 12 farklı sektörde hizmet veren yüzlerce markanın “itibarının” ne olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın amacı; Türkiye genelinde itibarı oluşturan etkenleri belirlemek, sektörlerin itibarlarım kıyaslamak, şirketlerin sektörlerinde ve Türkiye genelindeki diğer şirketlere göre nasıl konumlandırıldıklarını ölçümlemek, kurumsal itibar yönetimi alaninda bir referans kaynağı oluşturmak olarak sıralanıyor. Araştırmanın bir başka amacı da Türkiye’deki sektörlerin gelişimlerini takip edebilmek, yıllar boyunca itibar ve algı konularinda kat ettikleri yolları ötçümleyebilmek. Bunların dışında, ilerleyen zamanlarda endeksin sadece Türkiye’deki sektörlerle sımrlandınlmaması ve diğer ülkelere de yayılması hedefleniyor. X-Sights tarafindan İstanbul Ticaret Üniversitesi‘nin akademik kontrolünde yapılan Türkiye İtibar Endeksi, Türkiye’nin ilk itibar endeksi olma özelliğini de taşıyor. Araştırmanın ilk kez yapıldığı bu yılda toplam 12 sektör belirlendi ve bu sektörler üzerine yoğunlaşıldı. İlerleyen senelerde ölçümlenen sektörlere, gelen talepler doğrultusunda başka sektörler de dahil edilecek. Marketing Türkiye‘nin medya sponsoru olduğu endeks, aynı zamanda İstanbul Ticaret Üniversitesi ile beraber geliştirilen Türkiye’nin ilk itibar endeksi olma özelliğini taşıyor. 12 farklı sektörün detaylı bir biçimde analiz edildiği endeks, şirketlerin gelecekteki kurum değerlerini artırmak adina nasıl bir yol haritası izlemeleri gerektiğini belirleyebilecekleri bir navigasyon görevi de üstleniyor.
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerindeki şirketlerin kamuoyu nezdindeki itibarını ölçümleyen “Türkiye İtibar Endeksi”, Türkiye ekonomisi için bir navigasyon görevi üstlenirken öte yandan kurum ve markaların algılanan değer ve beğeni ekseninde toplumun çeşitli sosyal kesimleri nezdindeki fotoğrafını da çekmeyi amaçlıyor. Endeks kapsamında ölçümlenen sektörler ise gıda, alkolsüz içecek, otomotiv, banka ve sigorta, konfeksiyon ve tekstil, enerji, beyaz eşya, elektronik, holdingler, telekom, inşaat ve perakende sektörü olarak sıralanıyor.
Türkiye Geneli İtibar Puanları
120’nin üzerinde en itibarlı bulunan şirketlerin ortalama değerlerinden elde edilen Türkiye itibar Endeksi değeri 78,3. Türk halkı itibarını yüksek bulduğu şirketleri çok iyi tanıdığını, çok beğendiğini ve çok güvendiğini söylüyor. Ancak ilişki kurma aşamasına gelindiğinde oranlar bir anda düşmekte, memnuniyet, sadakat ve elçilik oranları da bunu takip ediyor. Söz konusu gönüldaşlık olduğunda, yani kurumların etkinliklerine aktif olarak katılmaktan bahsettiğimizde oran yüzde 50’nin altına geriliyor.
Türkiye Geneli Algı Parametreleri Önem-Performans İlişkisi
Aşağıdaki tabloda çeşitli algı parametlerinin “önem” ve “performans” açısından ilişkisini görmekteyiz.
İtibar Yönetiminde Sektör Etkisi
En İtibarlı Şirketlerin Algı Yönetiminde Eriştikleri Ortalama Performans ile Önem Arasındaki Fark
Sektör bazında değişiklik gösterse de genel olarak şirketlerin performans yükseltmesi gereken konular: Adil fiyatlandırma, Dürüstlük ve şeffaflık, Müşteri memnuniyeti, Sosyal sorumluklar, Ürün kalitesi, Toplumun gelişmesine yönelik çalışmalar ve Spor-sanat-kültür yatırımları.
Araştırma hakkında
İtibar Atölyesi adina X-Sights tarafindan İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin akademik kontrolünde yapılan Türkiye İtibar Endeksi, Amerika ve İngiltere’de yürütülen endekslerin Türkiye uygulaması olarak tanımlanıyor.
Kurum ve markaların her şeyden önce sektörler ligindeki yerlerini, hedef kitle ve paydaşlan nezdindeki algılarını net ve tarafsız bir şekilde ölçümleyebilecekleri Türkiye İtibar Endeksi’nin Danışma Kurulu’nda iki önemli isim de bulundu. Aynı zamanda TIE’nin yurtdışındaki ilişkilerini yönetecek olan London School of Economics’ten davranış bilimleri ve iş hayatına yansımaları konusunda uzman Prof. Patrick Humphreys ve Teksas Universitesi Işietme Fakültesi’nden Prof. Tevfik Dalgıç da akademik anlamda araştırmayı denetledi.
Araştırmanın örneklemi
Araştırma kapsaminda Devlet Planlama Teşkilatı ve Türkiye istatistik Enstitüsü’nün oluşturduğu Türkiye tstatistjki Bölge Birimferi Sınıflandırmast doğrultusunda Türkiye’nin 26 alt bölgesindeki itlerde tesadüfi seçim ve yüz yüze görüşme yöntemiyle 2 bin 54 kışiye anket uygulandı. Ornekİem dağılımı hesaplanırken alt böigeterdekt illerin 18-64 yaş arası nüfusu göz önüne alındı. Araşt<rmamn saha çahşmasma 15 Aralık 2011 tarihınde başlandı ve çalışma 12 Ocak 2012 tarihtnde bitirildi. Toplam 2 bin 54 katıtımcının yüzde 51’ini erkekler, yüzde 49’unu ise kadınlar oluşturdu. Sosyo-ekonomik statü dağıtım ise Türkiye kent nüfusunu temsilen %1 A, %8 B, %20 C1, %32 C2 ve %39 DE olarak gerçekleşti. Eğitim dağılımı ise yüzde 9 ilköğretim altı, yüzde 48 ilköğretim mezunu, yüzde 29 lise mezunu, yüzde 13 üniversite mezunu, yüzde 1 yüksek öğrenim (yüksek lisans, doktora) olarak gerçekleşti.
Türkiye İtibar Endeksi Yürütme Kurulu
Başkan: Can Çağdaş – İletişim ve Yönetim Danışmanlığı Uzmanı
Prof. Dr. A. Halim Zaim – İTİCÜ Rektör Yardimcisi
Günseli Özen Ocakoğlu – Gazeteci, Yazar
Çiğdem Penn – X-Sights Genel Müdürü
Fatma Çelenk – İletişim Danışmanı ve Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü
Ertan Acar – İletişim Danışmanı ve İtibar Atölyesi Kurucusu