Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / 2017 Yılında e-Kitap Pazarının 8 Milyar Dolara Ulaşması Bekleniyor

2017 Yılında e-Kitap Pazarının 8 Milyar Dolara Ulaşması Bekleniyor

PricewaterhouseCoopers (PwC), ABD’de 2018 yılında e-kitapların yayıncılar için en çok kazandıran ürün kategorisi olacağını gösteren bir araştırma yayınladı. ABD için daha iyimser tahminler de yapılırken Avrupa’da işler biraz daha yavaş ilerliyor.
ABD’de Kindle öncülüğünde büyük bir ilerleme gösteren e-kitap satışları 2012 yılında basılı kitap satışlarını geride bırakmıştı. Ancak fiyatlandırma konusundaki farklılıklar e-kitapların kazançlarını gölgeliyordu. PWC araştırması ise bu devranın 2018’e kadar süreceğini gösteriyor.

Söz konusu araştırmaya göre e-kitap satışlarından elde edilen gelirler ABD’de 2018 yılında toplam yayıncılık gelirlerinin yarısına ulaşacak. Birleşik Krallık için de benzer bir tablo çizilirken, Avrupa’nın diğer ülkeleri için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

2018’e gelindiğinde İspanya’da ve Fransa’da e-kitap gelirlerinin payı yüzde 20’yi bulurken Hollanda, İtalya ve Almanya daha düşük bir performans sergiliyor. Almanya ortalama kitap fiyatı açısından en pahalı ülke olarak göze çarpıyor. Aynı göstergeler Asya kıtasında Japonya için yüzde 15, Çin ve Hindistan içinse yüzde 3’lük bir pay biçiyor.

ABD ve Birleşik Krallıkta işlerin ABD’ye nazaran daha yavaş ilerlemesi elbette e-kitap zenginliği ile açıklanabilir. Diğer yandan Avrupa için ücretsiz e-kitap kütüphaneleri ve tutuculuk da belirgin bir faktör olarak dile getiriliyor.

Tüm bunlara rağmen giderek ucuzlayan e-kitap okuyucuların tüm pazarlarda büyüme çarpanını atttırması bekleniyor. Ebeveynlerin çocukları için tablet yerine e-kitap okuyuculara yönelmesi ise daha hızlı bir değişimin habercisi olabilir.

Türkiye yolun başında

2017’de 8 milyar dolara ulaşması beklenen e-kitap pazarının Türkiye’deki durumuna baktığımızda ise henüz yolun başında olduğumuzu görüyoruz. Yeni e-kitap okuyucularıyla bu alana hareket kazandırmak isteyen Libronet, ABD’deki 1 milyon ekitaba karşılık Türkiye’de sadece 10 bine yakın e-kitap bulunduğunu paylaşmıştı. Bu rakam günden güne artsa da ülkemizde e-kitap okuyucu pazarındaki kısırlık ve e-kitap fiyatları son kullanıcının konuya yakınlaşmasının önünde bir engel gibi görünüyor.

e-kitap pazarı konusunda ABD’den ve Avrupa’dan geride olsak da, Rus e-kitap platformu Bookmate’in uluslararası açılımına Türkiye ile başlaması ve 12 bin e-kitap barındıran Ürdünlü Ektab.com‘un gelişimi bölgemizde e-kitap pazarının büyümekte olduğunu ve Türkiye’nin bu alanda önemli bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Webrazzi

İlgili Haberler:

Türkiye’de ve Dünyada e-Kitap Satın Alım Oranları

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top