Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’de B2B Karar Vericileri Profili

Türkiye’de B2B Karar Vericileri Profili

Starcom Mediavest Group Business Intelligence olarak Global Web Index* verileri ile hazırladığımız bu çalışmada; Türkiye’deki aktif internet kullanıcıları arasında yer alan ve çalıştıkları şirketlerde ürün ve hizmet satın alımından bireysel olarak sorumlu olan kişiler değerlendiliriyor. Çalışma boyunca B2B karar vericiler olarak adlandıracağımız bu kişilerin demografik profili çıkarılıyor, satın alma odaklı görüşleri ve online dünyadaki davranışları irdeleniyor. Ayrıca grubun cihaz sahipliği, cihazlarının önem sıralaması ve dijital içerik satın alma alışkanlıkları da ortaya koyuluyor.

B2B Karar Vericilerin Demografik Profili

B2B karar vericilerin demografik profili incelendiğinde ağırlıklı olarak erkek oldukları (%67) ve %47’sinin 25-34 yaş aralığında bulunduğu görülüyor. B2B karar vericilerin yarısından fazlasının 34 yaş altında bulunuyor olması üzerinde durulması gereken bir nokta olarak öne çıkıyor. Bu kitledeki genç yaş grubunun yoğunluğu, satın alma kararlarında ve günlük yaşamlarında etkin rol oynayan dijitalin önemini açıklanmayı kolaylaştırıyor.

B2B Karar Vericilerin Demografik Profili

İş yaşamlarına bakıldığında, B2B karar vericilerin ağırlıklı olarak üretim, mühendislik, inşaat (%18) ve IT, yazılım, internet hizmetleri (%17)sektörlerinde, orta düzey yönetici (%30) olarak çalıştıkları görülüyor.

Çalıştıkları Top Sektörler

Satın Alma Odaklı Görüşler

Kişilerin satın alma odaklı cümleciklere yaklaşımlarına baktığımızda, B2B karar vericilerin en iyi fiyatları gözlediği ama bir yandan da premium ürünlere yatkın olduğu görülüyor. Ürünler hakkında etrafındaki kişileri bilgilendirme konusunda da etkin rol alan B2B karar vericiler, yeni ürünler denemeye de oldukça açıklar.

Satın Alma Odaklı Görüşler

İş Amaçlı Seyahat Alışkanlıkları

İşlerinin getirdiği sorumluluklarla paralel olarak, B2B karar vericilerinin iş seyahati oranları Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. Kişilerin %36’sı iş seyahatine çıkmadığını belirtiyor olsa da, %43’ünün yılda en az 1 kere iş seyahatine çıktığı görülüyor.

B2B Karar Vericilerin İş Seyahatine Çıkma Sıklığı

B2B Karar Vericiler En Önemli Cihazları Laptopları

B2B karar vericilerin cihaz sahipliği sorgulandığında en çok akıllı telefon sahibi oldukları görülüyor. Ardından ise PC ve laptoplar geliyor. B2B karar vericilerin cihazlarına verdikleri önem sırası sorulduğunda mobildeki yükselen trende rağmen, laptop/pc’lerinin akıllı telefonlarından önce ve ilk sırada geldiği görülüyor.

Cihaz Sahipliği ve Cihazların Önem Sırası

B2B Karar Vericilerin Online Aktiviteleri

B2B karar vericilerin en yaygın internet aktivitelerinin başında arama motoru kullanmak, sosyal ağları ziyaret etmek ve video izlemek geliyor. B2B karar vericiler işlerinin bir getirisi olarak, satın alma ve iş odaklı online aktivitelerde ise Türkiye ortalaması üzerinde seyrediyor.

Online Aktiviteler

Sosyal ağları ziyaret etmek B2B karar vericilerin en yüksek oranda gerçekleştirdiği online aktivitelerden biri idi. B2B karar vericileri sosyal ağlarda zaman geçirmeye yönlendiren motivasyonlara bakıldığında, ilk sırada gündemi ve arkadaşları takip etmenin geldiği görülüyor. Aynı zamanda video izlemek de B2B karar vericiler için ilk 3 motivasyon arasında yerini alıyor. Ayrıca her 3 B2B karar vericiden biri iş için network oluşturma amaçlı sosyal ağlarda bulunuyor ve ürün araştırması yapıyor.

Sosyal Medya Kullanım Motivasyonları

B2B Karar Vericiler Dijital Ortamda En Çok Mobil Uygulama Satın Alıyor

B2B karar vericiler dijital içerik konusunda önemli bir satın alma hedef kitlesi olarak ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz ay içerisindeki satın alımları incelendiğinde her 10 karar vericiden 6’sının bir önceki ay içerisinde dijital içerik satın aldığı görülüyor. En çok satın aldıkları içerik olarak başı çeken gelen mobil uygulamalar, aslında bu kitle için mobil cihazların öneminin altını çiziyor. Ardından ise oyunlar ve e-kitaplar geliyor. Eğlence içeriklerine para ödemeye yatkın olan B2B karar vericiler tüm bu kategorilerde Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor.

Satın Alınan Dijital İçerikler

*Global Web Index: Türkiye dahil 32 farklı ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren aktif internet kullanıcısı 750.000’i aşkın katılımcıyı kapsıyor. Türkiye dataları 16-64 yaş arası aktif internet kullanıcısı 13.356 kişiye yönelik gerçekleştirilen online anket sonuçlarına dayanıyor.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top