Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’de Dijital Anneler (İnfografik)

Türkiye’de Dijital Anneler (İnfografik)

Starcom MediaVest Group Business Intelligence tarafından Global Web Index* ve Gemius** verileri ile özel olarak hazırlanan bu çalışmada; Türkiye’de aktif internet kullanıcısı annelerin online davranışları dijital babalar ile karşılaştırmalı olarak ele alınıyor.

Anneler Online Popülasyonun %9’unu oluşturuyor

Gemius Ocak verilerine göre Türkiye’deki annelerin internet popülasyonu içindeki oranı %9 olarak ortaya çıkıyor. Dijital babalarda ise bu oran %13,5 olarak görülüyor.

Dijital anneler geçtiğimiz ay internette ayda ortalama 16 saat vakit geçirmiş olarak görünüyor. Annelerin en çok vakit geçirdiği mecra olan sosyal ağlara ayırdıkları süre ise aylık ortalama 10 saat iken, sosyal ağlara erişim oranları ise %50 olarak ortaya çıkıyor. Sosyal ağlardan sonra en çok vakit geçirdikleri siteler arama motorları, haber ve ilan siteleri olarak sıralanıyor.

Dijital Anne ‘Öğrenmek’ İçin İnternette

Global Web Index verilerine göre Türkiye’deki dijital annelerin internet motivasyonları sıralandığında dijital kadınlara paralel olduğu görülüyor. Annelerin motivasyonlarında ilk sırada ‘Nasıl yapılır?’ (%81) araştırmaları yer alıyor. İkinci sırada ise %75’lik oran ile ‘gündemi takip etmek’ ve ardından ‘eğitim’ (%74) odaklı araştırmalar geliyor. Dijital babalarda ise bu motivasyonlar benzer şekilde sıralanmakta. Annelerin sıralamasından farklı olarak, Babaların internet üzerinden iş arayışları eğitim araştırmalarının önüne geçiyor.

Anneler En Çok Mobil Aplikasyon Satın Alıyor

Dijital annelerin para ödemiş oldukları içeriklerin başında, dijital babalar ile paralel olarak mobil aplikasyonlar (%31) gelirken, satın almayı düşündükleri içeriklerin başında ise müzik indirmek yer alıyor. Dijital babalar ise en çok e-book için para ödemeye hazır olarak görünüyor. Anneler ve babalar için para ödedikleri ilk 3 içeriğin ortak olduğu bu sıralamada mobil aplikasyonlardan sonra e-booklar ve çeşitli web hizmetleri bulunuyor.

Annelerin Influencer Kimliği Ebeveynlik ve Yemek Konularında Ayrışıyor

Dijital annelere etrafındaki insanlarca sık sık fikirlerinin sorulduğu konuların başında, tüm dijital kadınlara paralel olarak ‘Moda/ Giyim’ geliyor. Dijital anneleri, tüm dijital kadınlardan ve babalardan en çok ayrıştıran konu olan ‘Ebeveynlik ve Çocuk Bakımı’ beklenildiği üzere dijital annelerin fikrine en sık danışılan ikinci konu başlığı olarak ortaya çıkıyor. Ebeveynlik ve Çocuk Bakımı ‘nın ardından ise yiyecek ve sağlık/bakım ürünleri yer alıyor. Dijital babaların fikirlerine en çok danışılan konu başlıkları ise, mobil telefonlar, bilgisayar, online servisler ve arabalar olarak sıralanıyor.

Bir Markayı Promote Etmek İçin En Büyük Motivasyon Finansal Ödüller

Dijital annelerin markaları online platformlarda promote etmek için en büyük motivasyonu finansal ödüller (%66) olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’deki dijital kadınlar ve babalar için de bu motivasyon ilk sırada geliyor. Dijital anneler için ikinci sırada markanın yüksek kaliteli ürünler (%46) üretiyor olması, üçüncü sırada ise markaya duyulan sevgi (%45) geliyor. Bu sıralamada Türkiye’deki tüm dijital kadınlar ve babalara göre en çok farklılık gösteren konular ilgi alanına uygunluk ve yüksek kaliteli ürünler olarak ortaya çıkıyor.

Anneler TV Başında Maillerini Kontrol Ediyor

Annelerin ikinci ekran davranışlarının başında e-mail okumak/yazmak (%54) yer alıyor. Ardından ise sosyal ağları kontrol etmek (%53 ) ve arkadaşlarla sohbet etmek (%49) geliyor. Dijital babalar için ise ilk sırada haberleri okumak (%52) yer alırken, ardından e-mail okumak/yazmak (%49) ve sosyal ağları kontrol etmek (%48) geliyor. Anne ve babaların en çok farklılaştıkları ikinci ekran davranışı ise oyun oynamak olarak ortaya çıkıyor.

dijital anne baba

*Global Web Index: Türkiye dahil 32 farklı ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren aktif internet kullanıcısı 465.000’i aşkın katılımcıyı kapsıyor. Türkiye dataları 16-64 yaş arası aktif internet kullanıcısı 9452 kişiye yönelik gerçekleştirilen online anket sonuçlarına dayanıyor.

**Gemius Araştırması: Gemius ve Ipsos konsorsiyumu tarafından yürütülen ve Türkiye’de yaşayan 12 yaş ve üstü temsili 4.000 bireyle her ay yüz yüze görüşülerek aylık bazda internet penetrasyonu hesaplayan IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması kapsamında pop-up panel aracılığıyla, kodlu siteleri ziyaret edenlerin sosyo-demografik verileri trafik verisine entegre edilmektedir. 2014 Mart ayından itibaren Multiplatform Ölçümleme Sistemi hayata geçirilerek, kodlu sitelerin site trafikleri bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve diğer ayrımında raporlanmaya başlamıştır.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top