Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’de Dijital Kadınlar (İnfografik)

Türkiye’de Dijital Kadınlar (İnfografik)

Starcom MediaVest Group Business Intelligence tarafından Global Web Index ve Gemius verileri ile özel olarak hazırlanan bu çalışmada; Türkiye’de internet popülasyonuna katılan kadınların online davranışları ele alınıyor.

Türkiye dahil 32 farklı ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren aktif internet kullanıcısı 465.000’i aşkın katılımcıyı kapsıyor. Türkiye dataları 16-64 yaş arası aktif internet kullanıcısı 9452 kişiye yönelik gerçekleştirilen online anket sonuçlarına dayanıyor.

Gemius ve Ipsos konsorsiyumu tarafından yürütülen ve Türkiye’de yaşayan 12 yaş ve üstü temsili 4.000 bireyle her ay yüz yüze görüşülerek aylık bazda internet penetrasyonu hesaplayan IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması kapsamında pop-up panel aracılığıyla, kodlu siteleri ziyaret edenlerin sosyo-demografik verileri trafik verisine entegre edilmektedir. 2014 Mart ayından itibaren Multiplatform Ölçümleme Sistemi hayata geçirilerek, kodlu sitelerin site trafikleri bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve diğer ayrımında raporlanmaya başlamıştır.

Kadınlar Online Popülasyonun %44’ünü oluşturuyor

Gemius Aralık verilerine göre Türkiye’deki internet penetrasyonu %48 olarak ortaya çıkıyor. Online popülasyon içinde kadınların oranı ise %44 olarak görülüyor.

Rapora göre dijital kadınlar Aralık ayında internette ayda ortalama 33 saat vakit geçirmiş durumda. Bu sürenin en büyük kısmını (4’te 1’inden fazlasını) ise sosyal ağlar kaplıyor. Dijital kadınların sosyal ağlara erişim oranı ise %90 olarak ortaya çıkıyor. Sosyal ağlardan sonra ise en çok vakit geçirdikleri siteler arama motorları olarak görülüyor. Arama motorlarını ise haber siteleri ve video/TV kategorileri izliyor.

İnternet dünyasındaki kadınların yaş dağılımına bakıldığında 15-24 yaş aralığında kadınların en büyük paya (%46) sahip olduğu görülüyor. 15-24 yaş grubunun ziyaret ettikleri web sitesi kategorilerinin başında arama motorları ve sosyal ağlar geliyor. Bu grubun sosyal ağlarda geçirdikleri vakit ise, tüm kadınların sosyal ağ ortalamasının altında kalıyor. Online kadın popülasyonunda ikinci sırada 25-34 yaş grubu %30’luk oran ile yer alıyor. 25-34 yaşındaki kadınların yoğun sosyal medya tüketimi dikkat çekiyor. Bu gruptaki kişilerin ayda internette geçirdikleri sürenin %40’ını sosyal ağlar oluştururken, %75’i sosyal ağlara erişim sağlamış durumda. Kadın internet popülasyonunu %11’ini oluşturan 35-44 yaş grubu kadınların Aralık ayı raporuna göre ayda ortalama 44 saat 16 dakika internette vakit geçirdiği görülüyor. Online kadın popülasyonunun %10’unu 45-54, %3’ünü ise 55 yaş üstü kadınlar oluşturuyor. 55 yaş üstü kadınlar ayda ortalama 60 saatlik internet tüketimleri ile yaş kırılımına göre internette en çok vakit geçiren grup olarak ortaya çıkıyor.

kadınlar1

Dijital Kadın ‘Öğrenmek’ İçin İnterneti Kullanıyor

Türkiye’deki dijital kadınların internet kullanım motivasyonlarının başında ‘Nasıl yapılır?(%80)’ araştırmaları yer alıyor. Öğrenme ve araştırmaya odaklı bu motivasyona paralel olarak ‘eğitim’ (%73) ve ‘gündemi takip etmek (%73)’ ilk sıralarda görülüyor. Aynı zamanda satın alma öncesi aramalar yapmak(%68) ve iş aramak (%67) da motivasyonlar listesinin başında yer alan diğer etkenler olarak sıralanıyor.

Dijital Kadınlar İçerik Satın Alma Konusuna Uzak Duruyor

Dijital kadınların geçtiğimiz ay içinde para ödedikleri içerikler sorgulandığında ise yarısından fazlası (%56’sı) herhangi bir içerik için para ödemediğini ve 3’te birinden fazlası ise ödemeyi düşünmediğini belirtiyor. Türkiye’deki online erkeklere bakıldığında ise içeriklere para ödeme konusunda kadınlara göre daha istekli oldukları öne çıkıyor. İçeriklere para ödemeye pek yakın durmadığı görülen dijital kadınların en çok aldıkları içeriklerin başında ise mobil uygulamalar (%26) geliyor. E-book ve müzik de kadınların para ödediği ilk 3 içerik arasında yer alıyor.

Araştırmacı Kadınlar Satın Alma Öncesinde İş Başında

Kadınların internet kullanım motivasyonlarının başında satın alma öncesi araştırmalar yapmak geldiğini belirtmiştik. Dijital kadınların satın alma öncesi onlineda yaptığı araştırmalarda giyim kategorisi öne çıkıyor. Kıyafet, ayakkabı ve kitaplar hem araştırılan hem de satın alınan ürünlerin başında sıralanıyor. Tüm kişilere göre dijital kadınların satın almada ve araştırmada en çok farklılaştığı kategori ise hiç şüphesiz çeşitli kişisel bakım ürünleri olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca her 5 kadından 1’inin hazır yemek sipariş ettiği de dikkat çekici bir nokta olarak göze çarpıyor.

Dijital kadınların etraflarındaki insanlarca fikirlerinin sorulduğu konuların başında satın alma davranışlarından da tahmin edeceğimiz üzere kıyafet ve moda geliyor. Dijital kadınlar için ikinci sırada yer alan mobil telefonlar hakkındaki influencer kimlikleri de dikkat çekiyor.

Kadınların Markalara Karşı Tutumu

Araştırmaya meraklı olduğunu anladığımız dijital kadınlar yeni marka keşiflerinde geleneksel yöntemleri bir kenara atmıyor. Bu konuda kadınlar üzerinde en etkili öge, gerçek hayattaki arkadaşların tavsiyeleri olarak ortaya çıkıyor. Markaların web siteleri ve tüketici siteleri araştırmacı dijital kadınlar için diğer keşif kaynakları olarak sıralanıyor. Markayı keşfeden kadın daha fazla bilgi almak için ise ilk adım olarak arama motorlarına başvurarak tüketici forumlarına ve marka/ürün sitelerine doğru yola çıkıyor.

Kadınlar markalardan kendilerini bilgilendirmelerini, eğlendirmelerini ve hayatlarını organize etmede yardımcı olmalarını istiyor. Ayrıca her 5 kadından 1 markaların yeni ürünler geliştirip, kendilerine yeni fikirler ile ilham kaynağı olmalarını isteyerek dinamik bir profil sergiliyor.

Dijitak kadınları markaları promote etmeye yönlendiren motivasyonlara bakıldığında, finansal ödüllerin başı çektiği görülüyor. Finansal ödüllerin yanı sıra, bir markayı promote etmede kaliteli ürünlerin ve markaya duyulan sevginin de kendileri için büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Dijital kadınlar sosyal medyada da sevdikleri markaları yalnız bırakmıyor. Sosyal medyada takip ettikleri arasında ilk sırada yer alan gerçek hayatta tanıdıkları kişilerden hemen sonra sevdikleri (%62) ve satın almayı düşündükleri (%53) markalar geliyor.

kadınlar2

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top