Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’de Dizi Sektörü

Türkiye’de Dizi Sektörü

Deloitte, Türkiye’deki TV izleme alışkanlıklarından başlayan ve Türk Dizi Sektörü’nde 2000’li yılların başından beri yaşanan endüstriyel, ekonomik ve sanatsal değişime paralel olarak üretimin, tüketimin ve ihracatın artması konularını analizlerle, örneklerle, yurt dışı kıyaslamalarla ve yorumlarla incelediği ‘Türkiye’de Dizi Sektörü’ raporunu yayınladı.

Rapora göre; Türkiye’de TV izleme alışkanlıkları değerlendirildiğinde ‘2008-2012’ yılları arasında Türkiye’nin günlük ortalama televizyon izleme süresi %10’luk bir düşüşle 4,4 saatten 3,9 saate gerilemesine rağmen; Türkiye’nin hala 3,5 saatlik OECD ortalamasının üstünde yer aldığı görülüyor. Bu düşüşün önemli nedenleri arasında artan internet erişimi ve buna paralel olarak hızla yükselen online video izleme oranının etkili olduğu düşünülüyor.

deloitte tv süre

Türkiye’deki reklam yatırımları incelendiğinde ise, Türkiye’de televizyon reklamcılığının toplam medya yatırımları içerisindeki payı Batı ülkelerine kıyasla çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Dünya genelinde ortalama %40, Avrupa’da %25’lik paya rağmen, Türkiye’de medya yatırımlarında televizyon, hala %50’nin üstündeki payını koruyor.

yatırımlar

RTÜK tarafından televizyon izleme alışkanlıklarına yönelik yapılan düzenli kamuoyu yoklamalarında TV izleyenler arasında yerli dizileri takip edenlerin yüzdesinde düzenli bir artış gözleniyor. Bu eğilimde televizyon kanallarının büyüyen ve farklılaşan dizi portföylerinin önemli etkisi bulunuyor. RTÜK araştırmasında dikkat çeken bir başka husus da eğlence programlarındaki artış olarak öne çıkıyor. Bu programların yapım maliyetlerinin dizilere göre düşük olması nedeniyle, ilerleyen dönemlerde daha fazla öne çıkmaları bekleniyor.

tv izleme alışkanlıkları

Raporda 2013-2014 döneminde prime time’da yayınlanan programların süre olarak dağılımına bakıldığında yüzde 62,5′luk ortalama ile diziler ve bunların tekrar bölümleri birinci sırada yer alıyor. Buna ek olarak izleyiciler, farklı dizi temaları arasında en çok romantizm öğeleri barındıran dizileri beğeniyor. Dizilerden sonraki kendisine prime time‘da en fazla yer bulan program türünün ise yüzde 17′lik bir pay ile yarışma ve eğlence programları olduğu görülüyor.

temalar

Türkiye’de diziler ve tekrarları televizyonların en büyük gelir kaynaklarını oluşturuyor. Araştırmaya göre, Türk dizileri yakın geçmişte Ortadoğu ve Arap ülkelerine bölüm başına ortalama 500 dolar civarında satılırken, kalite ve bilinirlikteki artış ile bu fiyat bölüm başına 200 bin dolar seviyelerine kadar çıkmış durumda. Deloitte, Türkiye’nin dizi ihracatı gelirlerinin 2008′deki toplam 10 milyon dolarlık seviyesinden, 2013′de 150 milyon dolarlık seviyeye ulaşarak 15 kat arttığını tahmin ediyor. Firma bunu ülkemizin Balkan ülkeleri ve Arap dünyası ile sahip olduğu kültürel ve tarihi bağların yanı sıra fiziksel yakınlıkla açıklıyor.

Kaynak:  Deloitte, Türk Dizi Sektörü Raporu / Webrazzi

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top