Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’de Hediyeye Bakış Açısı Avrupa’dan Daha Duygusal

Türkiye’de Hediyeye Bakış Açısı Avrupa’dan Daha Duygusal

Yılbaşı dönemi yaklaşırken, MasterCard Avrupa çapında hediye alışkanlıklarını araştıran bir anket düzenledi. MasterCard’ın düzenlediği araştırmaya göre; yılbaşı gibi hediyelerin alışverişinin yoğun olduğu dönemde insanların en çok dikkat ettiği unsur ince düşünce.

hed2Türkiye’den çıkan sonuçlar ise Türklerin hediyeye bakışının Avrupalılardan daha duygusal olduğunu ortaya koyuyor. Avrupa çapında en kötü hediye olarak kabul gören nakit, Türkiye için kavga konusu. Türkiye’de her dört kişiden biri, sevdikleri insandan hediye yerine para alırlarsa tartışabileceğini itiraf ediyor. Bu oran Avrupa ortalamasından daha yüksek. Türkiye’de tartışmaya neden olabilecek bir diğer hediye de kişi adına bağış yapmak (yüzde 20) olarak ifade ediliyor.

Avrupa çapında ankette çıkan sonuçlara göre; diğer hayal kırıklığı yaratan hediyeler (yüzde 52) akvaryum balığı almak, (yüzde 35) küçük ev aleti almak, (yüzde 26) ise kozmetik ürünleri olarak listeleniyor.

Türklere göre hediyenin ihtiyaçları karşılaması, kişiye özel olması ve sürpriz şekilde verilmesi onu daha anlamlı kılıyor. Nakit dışında kırtasiye malzemeleri vermek (yüzde 32) ve yemek ısmarlamak (yüzde 31) Türklere göre kötü ve özensiz hediyeler arasında. yüzde 37 oranında sevdikleri birinden hayal kırıklığı yaratan bir hediye aldıklarını itiraf eden Türkler, sevdikleri kişinin zevklerini tanımadığını (yüzde 39) ya da alışverişi son dakikaya bıraktığını (yüzde 37) gerekçe olarak görüyor.

Toluna Araştırma Şirketi’nin 17 ülkede gerçekleştirdiği ankette 15 bin 129 katılımcıdan yanıt toplandı. Anket 1-15 Ekim 2014 tarihleri arasında yapıldı. Anket ülkeleri: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Macaristan, Polonya, Romanya, Rusya, Türkiye, Yunanistan.

Kaynak: Digitalage

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top