Türkiye’de Online Satın Alma Alışkanlıkları
Vivaki Business Intelligence olarak, Global Web Index Araştırması verileri ile hazırladığımız ‘Türkiye’de ve Dünyada Online Alışveriş Alışkanlıkları’ raporumuzun bu bölümünde; internetin ticari amaçlı kullanımının yaygınlaştığı bu dönemde, Türkiye’de yeni nesil online alışveriş yolculuğu ele alınıyor. Tüketicilerin online satın alımlarının cihaz bazında değişimleri, en çok aranan ve en çok satın alınan ürün kategorileri Türkiye bazlı olarak inceleniyor.
Raporun tamamına Campaign Türkiye Dergisi Nisan sayısından ulaşabilirsiniz.
Hızla ilerleyen teknoloji, offline yaşam alışkanlıklarımızı online platformlara taşımaya devam ediyor. Son dönemlerde, online platformlara kayan davranışlarımızın başında internetten alışveriş yapma olgusu geliyor. İnternet üzerinden alışveriş yapma, dijital dünyanın sınırsız seçenekleri, maddi ve zamansal avantajları ile tüketiciler arasında hızla yükselen trendler arasında yerini alıyor. Bununla birlikte online alışverişte mobil cihazların yükselişi de dikkat çekiyor.
Online Alışverişte Türkiye’nin Dünyadaki Yeri
Dünya’daki aktif internet kullanıcılarının son bir ay içinde internet aktiviteleri arasında, ‘online alışveriş yapma’ oranları incelendiğinde ise, Türkiye’nin GWI tarafından raporlanan 32 ülke arasında %62’lik oran ile cihaz farklılığı gözetmeksizin 13. sırada geldiği görülüyor. Bu listede Çin %82’lik online alışveriş oranı ile birinci sırada yer alıyor. Almanya ve İngiltere gibi internet pazarının en yaygın olduğu ve yerleştiği ülkelerde, online satın alma %78 ve %76’lık oranlar ile internet davranışlarının başında geliyor.
Türkiye’de online alışverişte fırsat ve indirim sitelerinden yararlanma oranı %43 olarak ortaya çıkıyor. Bu rakam ile Türkiye GWI tarafından raporlanan 32 ülke arasında 8. sırada geliyor. Tüketiciye çeşitli kazançlar sağlayan bu fırsat ve indirim siteleri, online alışverişi Türk insanı için daha cazip kılıyor.
Online Alışverişte Tercih Edilen Cihazlar
Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının cihaz sahipliği bazında gerçekleştirdikleri online aktiviteler incelendiğinde, masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanıcılarının %57‘sinin cihazlarından online alışveriş yaptıkları görülüyor. Bu oran tablet kullanıcılarında %47, akıllı telefon kullanıcılarında ise %48 olarak ortaya çıkıyor. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar online alışverişte favori cihazlar olarak görülse de, artan akıllı telefon ve tablet kullanıcı sayısına bağlı olarak, mobil alışveriş de hızla yükselen bir trend haline geliyor. 2012 yılına göre online alışveriş amaçlı kullanımda en çok artışı gösteren cihaz %20’lik artış oranı ile tablet olarak ortaya çıkıyor. Bu durum, mobil pazarın hakimiyetinin online alışveriş dünyasında da varlığını göstermeye başladığını kanıtlıyor.
Online Satın Almada İlk Sırada Giyim Kategorisi Geliyor
Türkiye’deki aktif internet kullanıcısı tüketicilerin online olarak satın aldıkları ürünler, kategori bazlı incelendiğinde ilk sırada giyim kategorisinin geldiği görülüyor. Türk tüketiciler internet üzerinden %36’lık oran ile kıyafet satın alırken, ayakkabı alıcılarının oranı %30. Ardından ise hazır yemekler ve kitaplar geliyor. Giyim, ayakkabı, kitap, yemek gibi tüketicilerin günlük hayatlarında her daim yer alan, tüketicinin önceden bildiği, karşılaştığı ve satın alma kararını verdiği ürünler, sağladığı çeşitli avantajlar dolayısıyla online platformlardan alınıyor.
Yüksek değerli ve teknolojik ürünler hakkındaki bilgiler daha çok online platformlarda araştırılıyor. Online olarak daha çok araştırılan, fakat daha az satın alınan ürünlerin başında gelen araba için Türkiye’de online araba araştırması yapan her 2.42 kişiye karşılık, 1 online alıcı olduğu görülüyor. Hazır yemek, kişisel bakım ürünleri ve sosyal eğlence araçları ise online platformlarda daha az araştırılan fakat daha çok online satın alınan ürünler içinde yer alıyor.
* Global Web Index Araştırması: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 250.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren 16-64 yaş arası 6.370 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkisileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.