Türkiye’de X ve Y Kuşağının Kariyer Yolculuğu (İnfografik)
Starcom MediaVest Group Business Intelligence olarak Global Web Index*, TGI** ve Gemius*** verileri ile özel olarak hazırlanan bu çalışmada; Türkiye’de X ve Y kuşağının kariyer, iş yaşamı ve gelecek hakkındaki görüşleri inceleniyor, dijital platformlarda kariyer odaklı gerçekleştirdikleri aktiviteler ele alınıyor ve en çok ziyaret ettikleri kariyer odaklı ilk 3 web-sitesi karşılaştırılıyor.
X ve Y Kuşaklarının Kariyer Odaklı Online Davranışları
1965-1979 yılları arasında doğan kişiler X kuşağına mensup iken, 1980-2000 yılları arasında doğan kişiler Y kuşağını oluşturuyor. Şu sıralar 16-34 ve 35-50’li yaşlarda bulunan, dünyaya geldikleri dönemlere ve o dönemlerde karşılaşmış oldukları günün şartlarına göre şekillenen X ve Y kuşakları, söz konusu kariyer olduğunda nasıl farklılaşıyor?
Global Web Index verilerine göre Türkiye’deki aktif internet kullanıcısı X ve Y kuşaklarının kariyer odaklı internet motivasyonları arasında ‘eğitim’ amaçlı interneti kullanmak ilk sırada yer alıyor. X kuşağı için bu oran %67 iken, Y kuşağında ise %70 olarak ortaya çıkıyor. İş amaçlı network oluşturma motivasyonunda ise X (%50) ve Y (%50) kuşağının aynı oranlara sahip olduğu görülüyor. Y kuşağının % 54’ü ‘İlham almak ve fikir bulmak’ amaçlı internet kullanırken, X kuşağında bu oran %48’e düşüyor.
X ve Y kuşaklarına mensup aktif internet kullanıcılarının sosyal medya kullanım motivasyonlarında ise iş amaçlı network oluşturmak iki kuşak için de yine aynı oranlara sahip. Söz konusu, sosyal medyada yaptığı işi öne çıkarmak olduğunda ise X kuşağı %20 oran ile Y kuşağının (%17) önüne geçiyor.
LinkedIn hesap sahipliğinde geçen seneye göre gözlenen %28’lik artış ile LinkedIn ve benzeri, kariyer yolculuğunun ilk durağı sayılabilecek iş odaklı online platform kullanımlarının gün geçtikçe yaygınlaştığını söyleyebiliriz. X kuşağının %42’si Y kuşağının ise %36’sı LinkedIn hesaplarının olduğunu belirtiyor. X kuşağının yaşları gereği işini oturtmuş kişilerden oluştuğu düşünülürse, LinkedIn profillerinde kendilerini sergilemede daha cesur oldukları düşünülebilir.
X kuşağı’nın %43’ü iş ile ilgili kontakt kişileri sosyal ağlardan takip ederken, bu oran Y kuşağında %40 olarak görülüyor. Girişimcileri ve iş adamları takip etme oranlarında ise Y kuşağı (%27), X kuşağına (%22) göre öne çıkıyor.
X ve Y Kuşaklarının Kariyer Odaklı Hayat Görüşleri Nasıl Değişiyor?
TGI 2014 Autumn raporundan elde edilen verilere göre, henüz yolun başında sayılabilecek Y kuşağı, X kuşağına göre daha dinç, hırslı, umutlu ve kendine güvenli bir profil çiziyor. Y kuşağının %61’i bir gün kendi işini kurmak istediğini belirtirken, X kuşağında bu oran %53’te kalıyor. Söz konusu kariyer iken gözü yükseklerde olan Y kuşağı, X kuşağına göre öne çıkıyor. Kariyerinde en üst seviyeye ulaşmak istediğini belirten Y kuşağının oranı %54 iken, belki de geç kaldığını ya da elindekilerin yeterli olduğunu düşünen X kuşağıdan bu oran %47 olarak görülüyor. İstekler bu doğrultuda iken, bir gün kendi işini kurabileceğinden emin olan Y kuşağının oranı %35’e düşerken, X kuşağında ise %29 olarak görülüyor.
Çizilen kariyer yolu aslında hayatlarımızın yolunu belirlerken, X ve Y kuşağının buluştuğu ortak bir nokta var. İki kuşağa mensup kişiler de aynı oranda ‘Gelecek endişesi duymadan hayatımın tadını çıkartmak isterim’ diyor.
Fakat konu maddi kazanımlara geldiğinde kuşaklar tekrar ayrılıyor. ‘Sadece para kazanmak için değil kariyerim için çalışırım.’ diyen Y kuşağının oranı %48 iken, X kuşağında bu oran %41 olarak görülüyor.
Y kuşağı, X kuşağına göre risk almayı seven ve hayattan beklentileri daha yüksek olan kuşak olarak, karşılarına çıkan fırsatların kaçıp gitmesine göz yummuyor. Y kuşağının %63’ü ‘İnsanın karşısına fırsat çıktı mı değerlendirmeli’ düşüncesine katıldığını belirtiyor.
X kuşağı Y kuşağına göre kuralcılıkta bir adım önde geliyor. X kuşağının %44’ü yerleşmiş kural ve prensipleri takip etmeyi sevdiğini belirtirken, bu oran Y kuşağında %41 olarak ortaya çıkıyor.
Yeni ve alışılmamış durumlar Y kuşağı için X kuşağı ile karşılaştırıldığında birer keşif alanları olarak görülüyor. Her ne kadar Y kuşağının %38’i bu tür durumlarla karşılaşmaktan hoşlanmadığını belirtse de, %30’u yeni ve alışılmamış durumlara açık olduğunu belirtiyor. X kuşağının ise %44’ü yeni ve alışılmamış durumlardan hoşlanmadığını belirterek durağan bir hayat tarzı tercih ettiklerini gözler önüne seriyor.
Y kuşağı için kariyer yapmak, X kuşağı ile karşılaştırıldığında aileden önde gelen bir kavram olarak ortaya çıkıyor. X kuşağının %71’i ailesinin kariyerinden önce geldiğini belirtirken, bu oranın Y kuşağında %66 olması dikkat çekiyor.
X Kuşağı için LinkedIn, Y Kuşağı için Kariyet.net
Gemius Kasım 2014 verilerine göre kuşakların ziyaret ettiği ilk 3 kariyer sitesi sayfa trafiğine göre Kariyer.net, Yenibiris.com ve LinkedIn olarak sıralanıyor. Y kuşağını Kariyer.net’teki sayfa görüntülemesi, X kuşağının aynı web-sitesindeki sayfa görüntülemesinin 5,2 katı olarak ortaya çıkıyor yani Y kuşağı Kariyer.net’te çok daha fazla sayıda ilan sayfasında geziyor. Gerçek kullanıcı sayısına bakıldığında ise Y kuşağı için kariyer.net ilk sırada yer alırken, X kuşağı için ilk sırada LinkedIn geliyor. Kariyer.net’in gerçek kullanıcı sayısının X kuşağında LinkedIn’in neredeyse yarısı olması dikkat geçiyor. Y kuşağının Kariyer.net’te bir ay içerisinde günlük ortalama geçirdiği süre 51 dakika iken X kuşağı için bu süre 22 dakikaya düşünüyor. X kuşağı LinkedIn’de ortalama 5 dakika vakit geçirirken, Y kuşağında bu süre 11 dakika. Bu metrikler, Y kuşağının kariyer yolu arayışında olduğunun göstergesi niteliğinde karşımıza çıkıyor.
*Global Web Index Araştırması: Türkiye dahil 32 farklı ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren aktif internet kullanıcısı 465.000’i aşkın katılımcıyı kapsıyor. Türkiye dataları 16-64 yaş arası aktif internet kullanıcısı 9452 kişiye yönelik gerçekleştirilen online anket sonuçlarına dayanıyor.
**TGI Araştırması: Türkiye’de her yıl 20 bin ve üzeri yerleşim birimlerinde yaşayan 15 yaş üzeri 15.000 farklı katılımcı ile gerçekleştirilerek yaklaşık 41 milyon kişiyi temsil ediyor ve demografik profil, ürün-hizmet kullanımı, mecra tüketimi ve yaşam biçimleri hakkında veriler sunuyor.
***IAB İnternet Ölçümleme Araştırması, Gemius verileri: Gemius ve Ipsos konsorsiyumu tarafından yürütülen ve Türkiye’de yaşayan 12 yaş ve üstü temsili 4.000 bireyle her ay yüz yüze görüşülerek aylık bazda internet penetrasyonu hesaplayan IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması kapsamında pop-up panel aracılığıyla, kodlu siteleri ziyaret edenlerin sosyo-demografik verileri trafik verisine entegre edilmektedir. 2014 Mart ayından itibaren Multiplatform Ölçümleme Sistemi hayata geçirilerek, kodlu sitelerin site trafikleri bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve diğer ayrımında raporlanmaya başlamıştır.