Türkiye’deki Futbol Fanları ve Reklamlara Bakış Açıları (İnfografik)
Starcom Mediavest Group Business Intelligence olarak TGI (Target Group Index)* verileri ile hazırladığımız bu çalışmada; Türkiye’deki futbol fanları olarak tabir ettiğimiz “herhangi bir futbol takımını destekleyen, futbol ile ilgili haberleri mecralardan takip eden ve futbol içerikleri için para ödeyen” kişilerden oluşan grubun demografik profili çıkarılıyor, medya tüketimleri inceleniyor ve reklamlara bakış açıları çeşitli mecralarda ele alınıyor.
Tüketiciye ulaşma yolculuğunda çeşitli mecralarda ve şekillerde önümüze çıkan reklamlar, bu yolda Türkiye’de en önemli ve öne çıkan spor dalı olan futbolun fanları üzerinde nasıl etkili oluyor?
Futbol Fanlarının Demografik Profili
Türkiye’deki futbol fanlarının demografik profili incelendiğinde, %99’unun erkek olduğu ve yaklaşık olarak %50’sinin 25-44 yaş grubunda bulunduğu görülüyor. Grubun yarısının ise eğitim durumu lise ve ilkokul arasında yer almakta, %29’u ise üniversite mezunu olarak görülüyor.
Araştırmanın ilerleyen kısımlarında %99’unun erkek olarak görüldüğü futbol fanlarının, Türkiye ortalaması ve Türkiye’deki erkekler ile anlamlı bir biçimde karşılaştırılabilir olması açısında, %1’lik kadın kitlesi hedef kitle dışında bırakılıyor.
Futbol Fanları Sinema Alışkanlıkları İle Ayrışıyor
Türkiye’de futbol fanlarının çeşitli skalalarda medya tüketim alışkanlıkları incelendiğinde grubun %85’inin Türkiye profiline paralel olarak günde en az 1 saat TV izledikleri ortaya çıkıyor. Futbol fanlarının neredeyse hepsinin erkek olarak ortaya çıktığı bu çalışmada, %1’lik kadın grubunu hariç tutarak fanları tüm erkekler ile karşılaştırdığımızda, futbol fanlarının tüm erkeklere kıyasla daha çok TV tükettikleri görülüyor. Futbol fanlarını tüm Türkiye’den ve tüm erkeklerden en çok ayrıştıran ve öne çıkaran mecra ise sinema olarak görülüyor. Tüm Türkiye’nin ayda en az bir kez sinemaya gitme oranı %8 iken erkeklerde bu oran %9’a, futbol fanlarında ise %29’a çıkarak açık ara fark yaratıyor. Tüm mecralarda ortalama üstü tüketim sergileyen futbol fanlarının dergi okuma alışkanlıkları da farklılaşan diğer bir tüketim kanalı olarak görülüyor.
Futbol Fanları İçin TV Reklamları Sohbet Konusu
Çeşitli mecralardaki reklamlar hakkında düşünceleri incelenen Futbol fanlarının belirtilen cümleciklere herhangi bir düzeyde (kesinlikle katılıyorum ve katılıyorum) katılma oranları ele alınıyor. Buna göre futbol fanlarının TV reklamlarını tüm erkeklere göre daha ilginç bulduğu ve reklamların sohbetlerine içerik sağladığı sonucu ortaya çıkıyor. TV reklamlarına tüm erkeklere göre genel olarak daha olumlu yaklaşan futbol fanlarının %33’ü TV reklamlarını en az programlar kadar sevdiğini belirtiyor. Bu oran tüm erkeklerin ortalamasında ise %26’da kalıyor.
Söz konusu radyo reklamları olduğunda futbol fanlarının tüm erkeklere göre algılarının daha açık olduğu ve radyo reklamlarını fark ettikleri görülüyor.
Kitlelerin sponsorluk hakkındaki görüşleri değerlendirildiğinde futbol fanlarının sponsorluklar hakkında tüm erkeklere göre ağırlıklı olarak pozitif görüşlere sahip olduğu görülüyor. Futbol fanları için sponsorluk sahibi markalar tercih sebebi olarak görülüyor, ayrıca fanların büyük çoğunluğu (%45) sponsorluğun markalara prestij sağladığını düşünürken, bu oran tüm erkeklerin ortalamasında %35’te kalıyor.
Futbol Fanları İçin Sponsorluk Bir Prestij Göstergesi
Fanların internet ile etkileşimlerine bakıldığında, TV reklamlarından yola çıkarak internette arama yapma eğiliminin futbol fanlarında tüm erkeklere göre daha yoğun olduğu görülüyor. Ayrıca futbol fanları online ortamda yazılan yorum ve görüşlerden etkilenmeye daha yatkın olarak ortaya çıkıyorlar.
*TGI Araştırması, Türkiye’de 20 bin ve üzeri yerleşim birimlerinde yaşayan 15 yaş üzeri ve 15.000 farklı katılımcı ile her yıl gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 41 milyon kişiyi temsil ediyor ve demografik profil, ürün-hizmet kullanımı, mecra tüketimi ve yaşam biçimleri hakkında veriler sunuyor.